Lina stalowa

Techniki używane obecnie, kowalstwo artystyczne

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

GRUBY
Kontakt:

Lina stalowa

Post autor: GRUBY » 21 lis 2009, 16:46

Cześć witam wszystkich!!! mam na imię Krzysiek jestem tu nowy a to mój pierwszy post ale od dawna sledze to forum i uważnie studiuje

Kowalstwem jakoś na poważnie się nie zajmuje bo brakuje mi ważnej rzeczy tej najcięższej inne mam jakoś coś tam klepie jakieś maczetki więcej szlifierką :) ucze sie i poluje na kowadło wtedy zacznę stukać na poważnie.
Do rzeczy dzisiaj na złomie wpadło mi w ręce coś takiego;
Obrazek

Obrazek

średnica liny 15mm śr. jednej żyły 5 mm bardzo sztywna mocno sprężynuje kawałek 1 m nie jestem wstanie zgiąć więcej jak 70 stopni i wraca do dawnego kształtu czyli jest dalej prosta
po zagrzaniu do żywo pomarańczowego i zahartowaniu w wodzie jednej żyły robi się krucha bardzo a po zahartowaniu w oleju też jest za twarda łamie się ale pod większa siłą natomiast hartowana na powietrzu zachowuje dużą sztywność ale traci sporo sprężystości nie łamie się można wygiąć ale trzeba dużo siły
co to może być ??

ja myślę ze może jakieś odciągi do jakiś masztów anten??

mogę mieć tego więcej jak by co jak by ktoś chciał

co można z tego zrobić ??

pozdrawiam wszystkich

jeśli topik jest w złym miejscu przepraszam administracje :)

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 21 lis 2009, 16:48

hmm... trudno okreslic. musisz probowac metoda prob i bledow... wkoncu tak zahartujesz ze bedzie odpowiednio :)

scyzoryk

Post autor: scyzoryk » 21 lis 2009, 17:44

nie jestem pewien ale są to prawdopodobnie końcówki lin od strunobetonów, obcinany nadmiar materiału po związaniu betonu. Z tego co pamiętam z technikum to jest to stal o bardzo dużej sprężystości i wytrzymałości na rozciąganie. Też znalazłem na złomie w Kielcach stertę tego i nawet kminiłem jak to wykorzystać ale niewiele wymyśliłem. Można poszukać parametrów stali wykorzystywanych w struno i kablobetonach choć mogę się mylić co do tych prętów. Fakt, są cholernie sprężyste. Pojedynczy pręt trudno w rękach wygiąć choć to tylko 5 mm.
zawsze trzeba widzieć plusy w minusach

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 21 lis 2009, 20:55

Jak sie nauczysz zgrzewać, to skoro ta lina taka twarda, to pewnie dobry materiał na noże.
Nawet łatwo sie zgrzewa, ale trzeba wyczucia. Tylko takie zastosowanie znajduje na takie małe kawałki, chyba że do łączenia jakiś przedmiotów niedaleko siebie.

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 21 lis 2009, 21:03

lepiej dokuc krawedz tnąca z jakiejs szlachetniejszej stali ...

GRUBY
Kontakt:

Post autor: GRUBY » 21 lis 2009, 22:32

Te kawałki mają minimalnie po 80 cm są też takie co mają 130 cm
i jest na złomie tego sporo.

bardo bym chciał to zgrzać już kiedyś próbowałem coś tam zgrzać ale to trzeba temperatury słoneczna pomarańcza to za mało, by najmniej mi się nie udało to chyba musi być białe żeby zgrzać ile stopni ?? jaki kolor ??

taka stal jest ze gdyby nóż miał 12 cm 2,5 cm 3 mm to niema opcji go złamać nawet jak by7m go wbił siekiera do drzewa i skakał po nim taka twarda i sprężysta
nie sprawdzałem jak się oszczy i czy łatwo stępić zbadam to niedługo.

Awatar użytkownika
Arek92
Kontakt:

Post autor: Arek92 » 21 lis 2009, 22:50

Jak się oszczy to będzie brzydko pachniał :-P A co do zgrzewania to grzejesz do białego aż się iskierki pojawią. Jakie masz palenisko?

GRUBY
Kontakt:

Post autor: GRUBY » 21 lis 2009, 22:57

Albo grzeje w piecu w centralnym albo na trawniku dwa pustaki betonowe rurka z dziurami wentylator do pieca do pomarańczy niema problemu a dalej to już ciężko jak narucham kowadło to ze zrobię pikne palenisko było kowadło na allegro 250 kg nie zbite polskie stare 2zł za kg w Chorzowie poszło wycofał licytacje :/

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 21 lis 2009, 23:51

a i sporo boraksu na line idzie.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 22 lis 2009, 08:47

Oj boraxu to bardzo dużo na mały kawałek, a co dopiero na taki duży.
Co do zgrzewania to nie powiedziałbym żeby tak rozgrzewać aż do samych iskierek.
Ja jak zgrzewałem to patrzyłem, czy borax sie gotuje. Czasem tylko coś zaiskrzyło, ale dobrze sie zgrzeje też przed iskrami.
I warto po pierwszym zgrzaniu pręcik od początku jakby zgrzać jeszcze raz. Masz pewność, że nie bedzie niedogrzań.

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 22 lis 2009, 09:46

rozgrzewanie do iskierek jes niedobre. struktura stali sie wtedy nieodwracalnie zmienia, pare pakietów w zyciu przepaliłem ... ;)

scyzoryk

Post autor: scyzoryk » 22 lis 2009, 11:01

gruby napisz coś o efektach obróbki tego materiału,
będę w tym tygodniu na złomie to pobiorę sztangę, spróbuję zgrzać i przekuć, zobaczę jak się spawa, wtedy coś napiszę o efektach, może po zgrzaniu będzie dobre na ostrze do siekiery? :roll: albo na inny nóż 8-)
zawsze trzeba widzieć plusy w minusach

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 22 lis 2009, 19:38

taki nozyk z liny kiedys zrobiłem

nie polecam liny na krawędz tnącą :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Masertiger

Post autor: Masertiger » 27 sty 2012, 12:06