Ogrzewanie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Komin ma pewnie dobry ciąg,opału nie nadążasz wkładać,no i ściany z płyty warstwowej,a nie z pojedynczego pustaka jak u mnie.A piec rakietowy,kołpakowy,czy jak go zwał,daje radę i nie kopci na warsztat,a rura spalinowa u wylotu jest praktycznie zimna.Co ważne,jest dosyć oszczędny w eksploatacji.
Kontakt 517355290
u mnie na suchym drewnie temp przy -16 zewn. do 17stC(termometr na wys 1,3m, na podłodze temp ok 2-5 stC) kubatura 5x5x5 +3x2x5
jakby otynkować ściany i pouszczelniać szczeliny przy dżwiach było by Jeszce lepiej
zauważyliśmy też że najlepszym sposobem na podniesienie temp w warsztacie jest przysunięcie termometra bliżej pieca
jakby otynkować ściany i pouszczelniać szczeliny przy dżwiach było by Jeszce lepiej
zauważyliśmy też że najlepszym sposobem na podniesienie temp w warsztacie jest przysunięcie termometra bliżej pieca
- krzysieklup
- Kontakt:
-
dara
Polecam Duży okap nad paleniskiem, grzeje jak mało, co. W sobotę rano miałem -12 w pracowni, rozpaliłem i po godzinie przeszło przez zero, po 3 godzinach było + 10, do wieczora nagrzałem do 18, noc była mroźna a rano w pracowni +2. Jak bym kuł codziennie, to pewnie by się utrzymywało na plusie, niestety znajduje czas tylko w soboty.
Lepsze jest wrogiem dobrego
-
dara
nie prawda, wentylato ma być pod sufitem na drugom końcu pomieszczenia , wtedy wymusza syrkulację , z jednej strony piec ogrzewa zimne powietrze z nad podłogi które idzie w górę , z drugiej strony wiatrak pcha ciepłe powietrze w dół, u mnie temperatura bez wiatraka rozkłada się takdara pisze: A gdzie będzie wentylator,pod sufitem czy na podłodze to już 2 rzędna sprawa
przy podłodze +2
wys 1,5 m +15
wys 3,5 m +30
Kolega ma za piecem taki wiatraczek co prawda pomieszczenie nie wysokie ,ale wiatraczek robi robotę.jolo pisze:nie prawda, wentylato ma być pod sufitem na drugom końcu pomieszczenia , wtedy wymusza syrkulację , z jednej strony piec ogrzewa zimne powietrze z nad podłogi które idzie w górę , z drugiej strony wiatrak pcha ciepłe powietrze w dół, u mnie temperatura bez wiatraka rozkłada się takdara pisze: A gdzie będzie wentylator,pod sufitem czy na podłodze to już 2 rzędna sprawa
przy podłodze +2
wys 1,5 m +15
wys 3,5 m +30
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Jest jeszcze jeden aspekt sprawy.Im zimniejsza koza,tym więcej niedopalonych gazów idzie w atmosferę,trzeba zatem kozie dać uzyskać jak najwyższą temperaturę,by użyte paliwo dokładnie się spalało,a studzona bezpośrednio zimnym powietrzem,będzie zionąć kłębami dymu.Dzisiaj dokończyłem swój warsztatowy piecyk rakietowy,z rury spalinowej wychodzącej przez ścianę na wysokości 20 centymetrów kapie tylko woda.spaliny praktycznie są niezauważalne.
Kontakt 517355290
A ja zamierzam zrobic cos takiego. http://allegro.pl/nagrzewnica-na-paliwo ... 54576.html
A dokladniej dospawac do kozy taki wymiennik na gorze.
A dokladniej dospawac do kozy taki wymiennik na gorze.