Uwaga na oszustów w sieci podszywających sie pod PayPal

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
sdr3

Uwaga na oszustów w sieci podszywających sie pod PayPal

Post autor: sdr3 » 07 mar 2012, 07:46

Pojawili się nowi złodzieje podszywający się pod transakcje zawierane przez PayPal.

Wczoraj nie dałem się oszukać :)

Ale o mały włos straciłbym 3-miesięczną wypłatę.

LordRotflBlade666

Post autor: LordRotflBlade666 » 07 mar 2012, 08:14

Może jakieś szczegóły ? :P Aby inni mieli łatwiej rozpoznać oszustów :P

Remington

Post autor: Remington » 07 mar 2012, 08:30

Proste, informować sprzedawców, że warunkiem kupna jest zwykła płatność przelewem. Ja wogóle omijam takie aukcje.

Awatar użytkownika
sdr3

Post autor: sdr3 » 07 mar 2012, 08:51

Schemat:

1. Sprzedajesz drogi i nietypowy towar na którymkolwiek portalu internetowym, cena ustalona np w euro.
2. Zgłasza się do Ciebie klient zza granicy, nie dyskutuje o cenie, proponuje zapłatę przez PayPal jako jedyny bezpieczny sposób.
3. Na drugi dzień dostajesz e-mail z adresu PayPal informujący o wpłacie na Twoje konto pieniędzy za towar (dajmy na to 5000 euro) + naddatek np. 500 euro na transport kurierem. Informują również, że kasa jest zablokowana dopóki nie wpłacisz kwoty równej temu naddatkowi do firmy kurierskiej poprzez Western Union i nie wyślesz potwierdzenia do PayPal.
4. Wpłacasz kasę kurierowi.
5. Gratulacje - zostałeś oszukany. Kasy za transport nie ma, pieniędzy na PayPalu też.

Transakcja podpadła mi w momencie gdy okazało się, że Western Union akceptuje tylko złotówki i dolary, a ja muszę przecież wysłać euro. Inna sprawa, że wysyłając przekaz pieniężny tą drogą odbierający może podjąć kwotę tylko w walucie swojego kraju, czyli kraje spoza eurolandu nie mają możliwości otrzymania płatności w euro.
Druga rzecz - PayPal owszem oferuje tego typu transakcje powiązane, ale nie współpracuje z Western Union.

Aha - kupujący najczęściej podaje, że aktualnie nie ma go w domu bo jest w pracy, a pracuje na morzu.
Ogólnie rozmawiałem z PayPalem - jest to dość świeża forma oszustwa, tropią temat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”