Maleus

Hełmy, zbroje itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 05 lis 2011, 15:49

Trochę się czepiasz. Nigdzie nie napisałem, że mój Gjermundbu jest kopią/repliką/rekonstrukcją zachowanego zabytku. Zbieżność nazw przypadkowa i temat urwany. Ale nie o to chodzi, zrobiłem taki hełm a nie inny, bo o taki mnie poproszono. Przy okazji miałem szanse podnieść swoje umiejętności.
a z innej beczki to sposób mocowania czasz w hełmie (historcznym) jest bardzo kontrowersyjny , nieekonomiczny i moim zdaniem zupełnie bez sensu.
Raczej powściągliwie podchodziłbym do oceniania ówczesnych rzemieślników - prawdopodobnie to co robili było szczytem technologicznej możliwości i myśli praktycznej.
ps. fajna czasza wyszła - bło sporo klepania pewnie.
Tak, klepania nie było mało :) Następny będzie hełm Św. Wacława - będę się starał o wierną replikę :)

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 08 mar 2012, 21:26

Zrobiłem ostatnio taki hełm normański:
Obrazek

Jedyna ciekawa w nim rzecz, to wykończenie powierzchni. Jest tradycyjnie czerniona woskiem pszczelim. Brzmi groźnie, a robiło się całkiem fajnie ;) Zwłaszcza, że robiłem to pierwszy raz.
Zastanawiam się tylko czy taką powierzchnię można jeszcze jakoś obrabiać? Tzn. wyciągnąć np. czarne lustro. To co zrobiłem jest takie szorstkie i mam wrażenie, że jest po prostu nieskończone.

dara

Post autor: dara » 08 mar 2012, 23:12

wymłotkuj kulkowym . kulka ok 15 mm będzie boski. :)

Awatar użytkownika
Czabor

Post autor: Czabor » 09 mar 2012, 13:40

mi i tak sie podoba bo jak dla mnie to taki hełm z idealnie wyrównaną powierzchnią jest jakiś "sztuczny" bez urazy....
Kupił bym może sobie taki jak by cena nie była zbyt wysoka ale taki hełm mi nie potrzebny bo na reko nie robie za rycerza więc na takie coś nie moge sobie pozwolić.
Uczestnik Projektu: Polska Dzielnicowa
http://forum.grod.org/
Nasza strona?
http://www.grh-zalogawyszogrod.pun.pl/index.php

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 09 mar 2012, 17:27

podoba mnie się :] nadejdą czasy cieplejsze coby noże porobić to widzi mi się kolejny hełm :mrgreen: mam nadzieję, że nadal zapotrzebowanie na nożyki masz :]

P.S. taśmówkę kończę, brak mi tylko silnika to w końcu migiem doszlifuję nożyki bo trochę damaścików się uzbierało :] będzie w czym przebierać :mrgreen:
:evil:

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 09 mar 2012, 18:09

wymłotkuj kulkowym . kulka ok 15 mm będzie boski
A ten wosk nie odpadnie jak go zacznę tłuc? W sumie to chodziło mi o wygładzenie samej warstwy czernionej, czyli nie ruszać blachy a popieścić wosk 8)
Kupił bym może sobie taki jak by cena nie była zbyt wysoka
A może spróbujesz sobie taki zrobić? Jak będę w stanie, to coś podpowiem i może akurat wyjdzie coś fajnego niewielkim kosztem. :)
podoba mnie się :] nadejdą czasy cieplejsze coby noże porobić to widzi mi się kolejny hełm mam nadzieję, że nadal zapotrzebowanie na nożyki masz :]

P.S. taśmówkę kończę, brak mi tylko silnika to w końcu migiem doszlifuję nożyki bo trochę damaścików się uzbierało :] będzie w czym przebierać
Zapotrzebowanie na nożyki mam, bardzo chętnie coś wymienię :mrgreen:
Duży ten silnik potrzebujesz? Może uda się coś załatwić ;)
Kończ jakiś ładny nożyk i zgłoś do konkursu miesiąca, bo trzeba tam frekwencję zwiększyć ;)

dara

Post autor: dara » 09 mar 2012, 23:22

:mrgreen:
kulkowanie na wosku to faktycznie nie ten teges.
Do kulkowania konieczny jest olej ,widzisz postęp
pracy i materiał pięknie się pod kuleczką układa.
wnioskowałem że chodzi ci o fakturowanie powierzchni "kasztanka"
"Pieszczenie " wosku prosta sprawa bierzesz trochę wódki na tampon i myziasz.
Pięknie wyszła by politurka z wosku i kalafonii oczywiście rozpuszczana w wódce.
Tylko że do oglądania.Po jednym palnięciu zacznie się kruszyć.
Ale z drugiej strony pojęcie "Broń paradna" istniało już w 1 Wielkiej Dynastii Ramesydów

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 10 mar 2012, 11:27

silnik potrzebuję jednofazowy 2,2kW 2800 obrotów około. W sumie faktycznie mogę zamieścić tu ogłoszenie bo a allegro taki kosztuje majątek...
Na razie mam ostry zapierdziel i nie mam w ogóle czasu na robotę... raz na tydzień pojadę raptem coś pogrzebać i zanim na dobre zacznę robotę muszę wracać :/
:evil:

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 13 mar 2012, 13:46

Maleus klepnij tutek jak robiłeś normana. Może być ciekawy :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 19 kwie 2012, 22:44

Robi się tutek na normana. Nawet w dwóch wersjach ;)
A tymczasem zapraszam do oglądania czasem moich wypocin na facebooku klik

I jeszcze ostatni hełm:

Obrazek
Obrazek

Powoli, mozolnie, zaczynam odnajdywać kształt w hełmach. Jeszcze z 5 lat i powinny być dobre ;)

Na koniec moja ulubiona część blaszanego garnituru, czyli rączki:

Obrazek

W tym miesiącu minęły 4 lata od rozpoczęcia mojej przygody z płatnerstwem. Wiele się w tym czasie zmieniło na lepsze, przybyło umiejętności, narzędzi, pomysłów na przyszłe produkcje (o ile ktoś łaskawie zechce zamówić oczywiście), ale cecha pozostała: lenistwo :mrgreen: Jeszcze nigdy nie wydrukowałem sobie zdjęcia, szkicu, ryciny zabytku czy elementu, który chciałbym zrekonstruować. Dlatego też do tej pory nie powstała stuprocentowa replika czegokolwiek, ale w następnych czterech latach mam nadzieję to zmienić i produkować jak trzeba :)

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 01 paź 2012, 20:28

Dosyć dawno nic nie pokazywałem, a przerobiłem trochę blachy w tym czasie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 01 paź 2012, 22:02

:shock: słów mi zabrakło

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 01 paź 2012, 22:13

Niesamowita praca! Od cholery czasu musiałeś nad tym zapewne siedzieć, ale warto, efekt jest super!

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 02 paź 2012, 20:10

Dziękuję :) Trochę czasu to zajęło, ale sporo się przy okazji nauczyłem. ie zdążyłem się tym kompletem nacieszyć w ogóle :( Gdyby ktoś chciał jakieś detale podejrzeć, to pisać, wkleję zdjęcia.

MariuszK
Kontakt:

Post autor: MariuszK » 03 paź 2012, 21:19

SZACUNEK!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „ PŁATNERSTWO - armorer's trade”