Pracownia Płatnerska Mardinusa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Ha ha ha .
Praza płatnerza to własnie modelowanie blach na gorąco - na zimno powinni sie jedynie wykańczać całośc.
Tak było historycznie a ja powinienem do tego dązyć ....
Choć oczywiście na zimno jest szybciej - to na gorąco lepiej -
Blacha nie ma naprężeń - jest bardziej zwarta i silna jako konstrukcja.
Nie wystepuje zmniejszenie grubości blach przy np tworzeniu nałokietników itp.
Niektórych wyrobów poprostu niedasie wykonac na zimno.
Ja zaczynam przygode z praca na gorąco - trzeba sie przestawić - ale taka praca daje wielką satysfakcje.
Na gorąco bede wykonywac ultratrudne elementy (np bardzo rozbudowane łokcie , lub hełmy z 1 kawałka stali )
Lzej nie jest zapewniam - jest o wiele ciezej - stosuje sie inna technike wykonywania - ultrapracochłonną - lecz dającą wyrób bardzo wyrzymały i historyczny.t
Praza płatnerza to własnie modelowanie blach na gorąco - na zimno powinni sie jedynie wykańczać całośc.
Tak było historycznie a ja powinienem do tego dązyć ....
Choć oczywiście na zimno jest szybciej - to na gorąco lepiej -
Blacha nie ma naprężeń - jest bardziej zwarta i silna jako konstrukcja.
Nie wystepuje zmniejszenie grubości blach przy np tworzeniu nałokietników itp.
Niektórych wyrobów poprostu niedasie wykonac na zimno.
Ja zaczynam przygode z praca na gorąco - trzeba sie przestawić - ale taka praca daje wielką satysfakcje.
Na gorąco bede wykonywac ultratrudne elementy (np bardzo rozbudowane łokcie , lub hełmy z 1 kawałka stali )
Lzej nie jest zapewniam - jest o wiele ciezej - stosuje sie inna technike wykonywania - ultrapracochłonną - lecz dającą wyrób bardzo wyrzymały i historyczny.t
Witam.
platnerz od około XIV w dostawał gotową blachę - sam jej nie wykuwał.
Od tego byli specjalisci (no i mechaniczne młoty wodne) .
Dostawał mniej więcej to co my teraz dostajemy - blachy (płaty metalu) czyli stąd wzieła sie nazwa płatnerz.
Zbroje metodami historycznymi są wykonywane w Polsce - np płatnerz Thorkil wykonuje wyącznie takimi metodami.
Oczywiscie klienci musza sporo zapłaciś za taka zbroje - np hełm psi pysk kosztuje od 5 tys zł w górę.
Ja wlasnie dzisiaj skonczyłem mój pierwszy hełm z 1 kawałka stali (nie jestem z niego zadowolony ) ale nastepny bedzie lepszy.
Ludzie którzy bawia sie w odtwarzanie historii dążą wlaśnie do jak najlepszego odtworzenia historii , np ubrania szyte recznie z recznie tkanego materiału (sam mam takie jedno)
A hełm z 1 kawałka stali to szczyt marzeń wszystkich odtwarzających wieki średnie .
akceptuje sie hełmy spawane tylko i wyłącznie z powodu ich niskiej ceny.
platnerz od około XIV w dostawał gotową blachę - sam jej nie wykuwał.
Od tego byli specjalisci (no i mechaniczne młoty wodne) .
Dostawał mniej więcej to co my teraz dostajemy - blachy (płaty metalu) czyli stąd wzieła sie nazwa płatnerz.
Zbroje metodami historycznymi są wykonywane w Polsce - np płatnerz Thorkil wykonuje wyącznie takimi metodami.
Oczywiscie klienci musza sporo zapłaciś za taka zbroje - np hełm psi pysk kosztuje od 5 tys zł w górę.
Ja wlasnie dzisiaj skonczyłem mój pierwszy hełm z 1 kawałka stali (nie jestem z niego zadowolony ) ale nastepny bedzie lepszy.
Ludzie którzy bawia sie w odtwarzanie historii dążą wlaśnie do jak najlepszego odtworzenia historii , np ubrania szyte recznie z recznie tkanego materiału (sam mam takie jedno)
A hełm z 1 kawałka stali to szczyt marzeń wszystkich odtwarzających wieki średnie .
akceptuje sie hełmy spawane tylko i wyłącznie z powodu ich niskiej ceny.
- Borsuk Mat
- Borsuk Mat
- Grzegorz K.
- Administrator