Poszukując ciekawych filmów o kowalstwie natknąłem się na coś takiego:
Tutorial z 1935r.
Oglądając ten filmik nie zauważyłem kiedy gęba sama mi się otworzyła z zachwytu. Dla mnie to prawdziwa perełka. Przy okazji trafiłem na stronę:http://www.smedentotaal.nl/. Niestety jest chyba w holenderskim - mogłem tylko obrazki poogądać.
Tutorial z 1935 roku!!!
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Eleganckie czasy, majster w koszuli, Vivaldi w tle, piękna sprawa.
Przy okazji, początkujący niech zauważą jak niedużym młoteczkiem majster operuje. Jak widać nie trzeba 1,5 czy 2kg żeby pracę wykonać.
Przy okazji, początkujący niech zauważą jak niedużym młoteczkiem majster operuje. Jak widać nie trzeba 1,5 czy 2kg żeby pracę wykonać.
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.
Pomocnik to tam akurat robi za pomocnika właśnie , albo za młot mechaniczny na samym początku
.
Mnie chodzi o to, że taki początkujący kowal najpierw rozpisuje się jak to dobrze mu się robi 2-kilówką. Potem pokazuje jakieś zdjęcia z pracy , a tam widzę że trzyma za trzonek przy samym młotku . Młotek jest po prostu dla niego za ciężki, przy okazji sobie końcem styliska łokieć obija
. Na forum widziałem, ale nie tylko.
Mnie chodzi o to, że taki początkujący kowal najpierw rozpisuje się jak to dobrze mu się robi 2-kilówką. Potem pokazuje jakieś zdjęcia z pracy , a tam widzę że trzyma za trzonek przy samym młotku . Młotek jest po prostu dla niego za ciężki, przy okazji sobie końcem styliska łokieć obija
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.