Jakie jest forum?

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 24 cze 2012, 22:18

harlem pisze:poziom forum jest taki jaki jego uczestnicy robią wkład. Uważam, że nie musimy się wstydzić jego poziomu, bo nagle nie będzie to światowy "top level". Wystarczy przypomnieć sobie co w ciągu jednego roku się tu wydarzyło (wspólne przedsięwzięcia: Legnica, przede wszystkim USTKA, spotkania kameralne, wzajemna pomoc, konkurs PROWOKACJA, no i zawiązanie stowarzyszenia, sam kształt forum internetowego). To naprawdę całkiem sporo. Mam porównanie do innych for internetowych które znacznie dłużej funkcjonują i zawsze tam gdzie jest zaangażowanie, wspólna inicjatywa, bez zbędnej podejrzliwości, dzieją się bardzo fajne rzeczy. Jednym słowem forum żyje i rozwija się. Często z Salaputro w naszej pracowni komentujemy i dywagujemy jak powinno się rozwijać nasze forum i zgodni jesteśmy, że nie powinniśmy się zamykać ze swoja wiedzą ze swoimi pomysłami, projektami realizacjami. To żadna wiedza tajmena jak to często w pokoleniu starszych rzemieślników pokutuje, chronią ją za wszelką cenę. Forum to otwarta przestrzeń, do której każdy ma wstęp, i każdy ma możliwość opuszczenia jej jeśli coś mu się nie podoba. Tu nikt nie powinien się obrażać, że nie dostał satysfakcjonującej odpowiedzi na zadane tematy. Nie będzie też tylko pięknych i słodkich słówek w postach, bo tak jak każdy z forumowiczów jest inny tak każdy ma swoje zdanie i ma prawo na naszym forum do jego wypowiedzenia. Chodzi tu o polemikę i przedstawianie innego punktu widzenia a nie bezproduktywne słodzenie. A to, że od czasu do czasu pojawiają się przytyki to tylko pokazuje, że forum żyje i ma się dobrze, nie jest suchą, skostniałą formą.
Mam wrażenie, że osoby, które raz lub wielokrotnie już się widziały w realu zupełnie inaczej odbierają tę atmosferę na forum i nie irytują się, podchodzą z większym luzem. W końcu każdy ma swoje zainteresowania, pasje, życie rodzinne, a czas poświęcany na postowanie i czytanie postów powinien być czasem niestraconym.
Dwoma słowami: dzieje sie dobrze. 8-)
Czyżby Król Artur wprowadził cenzurę???
Jakiś chochlik pod osłoną nocy kasuje posty i nie chce znieść innego punktu widzenia?

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 24 cze 2012, 22:28

nie moderuje tego tematu, stąd pretensje kieruj Dziadzie do właściwych osób.

Awatar użytkownika
Magda
Kontakt:

Post autor: Magda » 24 cze 2012, 22:56

Kochani

Dwa dni temu pozwoliłam sobie napisać krytycznego posta w temacie tutorialu Harlema (poniżej do przeczytania). No i jak łatwo przewidzieć wywołał poruszenie. Po kilku godzinach wypowiedzi zostały usunięte. Bardzo to mi się niepodoba.
Team Maciej&Artur znam osobiście, przegadaliśmy wieeele czasu, nasze widzenie pewnych spraw różni się znacząco, ale w realu możemy wypracować kompromis, podyskutować... Z Harlemem sporo rozmawialiśmy o wypowiadaniu własnego zdania... Szkoda że na forum już to nie działa. Martwi mnie, że nie używacie forowicze własnego mózgu, tylko jak w jakimś owczym pędzie zbiorowo popieracie lub negujecie. Każda odmienna opinia, to dla Was osobisty policzek, lub chęć siania zamętu.
Jakie jest Forum? Hmmm
(usunięty wpis)
...Nuda, sztampa, banał i komunał jak mawiał redaktor pewnej st3 acji. Nie dopłaciłeś klientowi za wybór pierwszwgo projektu? Nie użyłeś tajnych argumentów? Fuj. Wstrętne ogrodzenie. Nawet jeśli klient pocałował by mnie w D... to bym się nie podjęła. Wstyd- z takim parkiem maszynowym to wykonanie CIEKAWSZEgo ogrodzenie nie zajęło by wam więcej czasu. Gdzie się podziały wywody o podnoszeniu poziomu, rozwoju itp itd...bo nie w tej pracy...mam tylko nadzieję że zmrużysz oko i powiesz - żartowałem.
"Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre równiejsze"

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 24 cze 2012, 23:04

Magda ja pousuwałem wszystkie posty, nie ze względu na to co było tam napisane tylko dlatego żeby był porządek w temacie. Jak harlem skończy tutorial wtedy będzie miejsce na uwagi również te krytyczne. Póki co niech będzie tam porządek 8)
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Magda
Kontakt:

Post autor: Magda » 24 cze 2012, 23:17

Trzeba było się lepiej przyłożyć i też zmodyfikować tekst Harlema, bo teraz nijak ma się dedykacja klamek.
W tutorialu(umieszczonym w nieodpowiednim dziale) nie było zakazu komentowania.
Druga w nocy to świetna godzina do usuwania postów. Szkoda że moderatorzy nie są tak szybcy do uporządkowania wątku o pracy miesiąca i zafundowaniu większego i bardziej prestiżowego miejsca na fotografię (już dawno Maleus o to prosił).

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 24 cze 2012, 23:23

A co to za różnica o której godzinie? Nie myślisz chyba że specjalnie nie śpię po nocach żeby w tedy jak nikt nie widzi usuwać posty :mrgreen: a tak btw sami chcieliście żeby tam porządek zrobić. Co do czyszczenia forum był już taki temat, było wielkie sprzątanie (z jakim skutkiem nie mnie to oceniać)

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 24 cze 2012, 23:30

Marcin słaba ta wymówka :mrgreen: przeczytaj post nad sobą ze zrozumieniem.
A kto prosił żeby tam posprzątać ;)

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 24 cze 2012, 23:36

To nie miała być żadna wymówka :P nie pamiętam kto skoro ten post też usunąłem. Dziwi mnie tylko to, że chcąc posprzątać podejrzewacie mnie o to że z premedytacją usuwam krytyczne posty. Ani to mój tutorial ani moja realizacja, chcecie to się kłóćcie tylko w odpowiednim dziale :P

Awatar użytkownika
Magda
Kontakt:

Post autor: Magda » 24 cze 2012, 23:46

W odpowiednim dziale zamieszcza się tutoriale Marcin.
Nic mi do kłótni (ciągle jestem o to podejrzewana). Nie będę się cytować, ale powyżej napisałam coś o tym.
A dyskusja miała być na temat podnoszenia polskiego kowalstwa z błota przy pomocy chińskich grotów [by] Artur. No i jakie jest forum?

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 24 cze 2012, 23:50

Dyskusję na temat podnoszenia kowalstwa zróbcie sobie w innym odpowiednim dziale, tam niech będzie przejrzysty tutorial i end of story.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 25 cze 2012, 04:57

Nie bijcie piany ,Fajne realizacje zdarzają się raz do roku,a na co dzień trzeba mieć na chleb i zaplacenie za energię.
Kontakt 517355290

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 25 cze 2012, 06:47

Dajcie im skonczyc tego tutka zeby byl jasny i czytelny, a potem piszcie sobie komentarze ktos kto usunąl to dobrze zrobil ale powienien napisac ze to zrobil i dlaczego, zeby nie bylo takich sytuacji.
A nastepnym razem niech tworca napisze....nie umieszczac postow az do zakonczenia

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 25 cze 2012, 08:09

Z drugiej strony zamiast usuwać mógł założyć nowy temat i przenieść komentarze tam.Ale nie mi to oceniać.

Awatar użytkownika
Magda
Kontakt:

Post autor: Magda » 25 cze 2012, 08:27

Banan jeśli to kwestia pieniędzy, to wytłumacz mi czemu jest wątek o kowalstwie autystycznym, czemu się naśmiewacie? Wykonawcy obśmianych prac też chcą żyć.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 25 cze 2012, 10:57

Madziu nawet największego gniota można zrobić ze smakiem,przeciętny klient nie zauważy różnicy.Ja przed gotowcami bronię się rękoma i nogami,może dlatego robię dopiero piątą robótkę w tym roku,a kasiorki wciąż za mało.Teraz przyszedł mi nowy rachunek za energię,na który namacalnie w tej chwili nie mam,ale za to zmotywowalo mnie to do wstawienia trzech okien w poludniowo wschodniej ścianie warsztatu.Teraz nie muszę zapalać światła przez caly dzień.A wracając do tematu ,czy zwróciłaś uwagę z jakimi najczęstrzymi pytaniami zwracają się forumowicze w temacie ,,szybkie pytanie-szybka odpowiedź?Myślę,że ten tutek wychodzi im trochę na przeciw.Nikt na siłę nikogo nie namawia,żeby robił ogrodzenie z gotowców,ale jeśli się już na coś takiego zdecyduje,to niech to ma ręce i nogi.
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”