Ceny wyrobów ślusarskich
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Ceny wyrobów ślusarskich
Witam,
chciał bym zapytać o orientacyje ceny gotowych wyrobów ślusarskich. Chce zrobić kilka silnków stirlinga. Ich budowa jest bardzo prosta: dwa cylindry, tłoki, korbowody na wspólnym wale korbowym, koło zamachowe oraz kilka dodatków typu wyntyl do napełnainia cylindrów gazem, przewód łączący oba cylindry. Ewentualnie chłodnica i regenerator (jako regenerator mogą być wykorzystane opiłki). Cena na pewno jst uzależniona od wymiarów, pierwszy może być np długości ludzkiej dłoni.
Marzy mi się własna tokarka i frezarka, nawet jak nie dla samej przyjemności obsługi (bo się nie stety na tym nie znam) co ze względu potężne mozliwości jakie te maszyny dają.
Niestety ceny na allegro zaczynają się od ok 1500 zł.
Są może mniejsze (i tym samym tańsze) tokarki i frezarki do metalu?
ps
osobom posiadającym tokarkę i frezarkę polecam tematyke silników stirlinga, wystarczy róznica temperatur i mamy prąd elektryczny. Świetnie się spisuje w parze z kotłem co. W zime przy paleniu w kotle prąd prawie za darmo. W lato można czerpać ze słońca.
Napomne jeszcze, że aby pełnoprawnie produkować prąd elektryczny nawet na własny uzytek to trzeba uzyskać zezwolenie.
pozdrawiam
chciał bym zapytać o orientacyje ceny gotowych wyrobów ślusarskich. Chce zrobić kilka silnków stirlinga. Ich budowa jest bardzo prosta: dwa cylindry, tłoki, korbowody na wspólnym wale korbowym, koło zamachowe oraz kilka dodatków typu wyntyl do napełnainia cylindrów gazem, przewód łączący oba cylindry. Ewentualnie chłodnica i regenerator (jako regenerator mogą być wykorzystane opiłki). Cena na pewno jst uzależniona od wymiarów, pierwszy może być np długości ludzkiej dłoni.
Marzy mi się własna tokarka i frezarka, nawet jak nie dla samej przyjemności obsługi (bo się nie stety na tym nie znam) co ze względu potężne mozliwości jakie te maszyny dają.
Niestety ceny na allegro zaczynają się od ok 1500 zł.
Są może mniejsze (i tym samym tańsze) tokarki i frezarki do metalu?
ps
osobom posiadającym tokarkę i frezarkę polecam tematyke silników stirlinga, wystarczy róznica temperatur i mamy prąd elektryczny. Świetnie się spisuje w parze z kotłem co. W zime przy paleniu w kotle prąd prawie za darmo. W lato można czerpać ze słońca.
Napomne jeszcze, że aby pełnoprawnie produkować prąd elektryczny nawet na własny uzytek to trzeba uzyskać zezwolenie.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 lip 2012, 11:02 przez Raziel, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Ceny wyrobów ślusarskich
[quote="Raziel"] Chce zrobić kilka silnków stirlinga. Ich budowa jest bardzo prosta: dwa cylindry, tłoki, korbowody na wspólnym wale korbowym, koło zamachowe oraz kilka dodatków typu wyntyl do napełnainia cylindrów gazem, przewód łączący oba cylindry. Ewentualnie chłodnica i regenerator /quote]
Synek-Zrób pół litra bimbru->jak ci się uda to już będzie sukces.
Prosta sprawa.
Synek-Zrób pół litra bimbru->jak ci się uda to już będzie sukces.
Prosta sprawa.
Raziel ale czego dotyczyło twoje pytanie konkretnie? Ja wyczytałem w Twoim poście, że chcesz pobawić się w budowę silników stirlinga. A reszta to nie wiem o co Tobie chodzi. W temacie masz pytanie o ceny wyrobów ślusarskich, ale już w poście nie pytasz o to.
Widzę, że na YT zajawiłeś się "darmową" energią i marzy Ci się zrobić takie coś samemu, ale puki co nawet nie masz maszyn do tego. Przemyśl temat jeszcze raz i spytaj o konkretne rzeczy.
Widzę, że na YT zajawiłeś się "darmową" energią i marzy Ci się zrobić takie coś samemu, ale puki co nawet nie masz maszyn do tego. Przemyśl temat jeszcze raz i spytaj o konkretne rzeczy.
Ja akurat nie widziałem nawet takiego silnika ale cenę podać ci kolego oczywiście mogę tylko potrzeba by pokazać jakiś rysunek tych części które chcesz mieć wykonane czyli toczone i frezowane wtedy nie ma problemu policzę wszystkie koszt z tym związane a może masz jakieś plany budowy to wrzuć na forum bo tak to ciężko jest policzyć nie znając konkretnych wymiarów

Zamieszczam plany znalezione w internecie. Nie dam głowy te silniki będą działały. Szkoda, że nie zawierają obliczeń.
W załączniku sa plany czterech różnych silniczków, oraz dla ciekawskich taki tam schemat ideowy nieco większego (600kg), o mocy sięgającej 100KW.
Wydaje mi się, że najtańszy był by silnik umieszczony na planach w folderze "plany1".
No i nie trać za wiele czasu na analizowanie schematów, starczy mi cena orientacyjna. Obecnie najpierw musze zmienić autko, dopiero pozniej dopiero bede mogl sobie pozwolić na dodatkowe wydatki.
http://www.4shared.com/rar/qzKgVrae/Plany.html
Jak byby by problemy z pobieraniem to pisz
W załączniku sa plany czterech różnych silniczków, oraz dla ciekawskich taki tam schemat ideowy nieco większego (600kg), o mocy sięgającej 100KW.
Wydaje mi się, że najtańszy był by silnik umieszczony na planach w folderze "plany1".
No i nie trać za wiele czasu na analizowanie schematów, starczy mi cena orientacyjna. Obecnie najpierw musze zmienić autko, dopiero pozniej dopiero bede mogl sobie pozwolić na dodatkowe wydatki.
http://www.4shared.com/rar/qzKgVrae/Plany.html
Jak byby by problemy z pobieraniem to pisz

Na tym forum jest dosyc mocno ograniczony rozmiar pliku. Wrzuciłem najmniejsze na Fotosik, powinno byc ok.
no i taki maly offtop:
Interesuje się nie tylko silnikami stirlinga. One po prostu są proste w napędzaniu, starczy zwykła świeczka.
Ostatnio natrafilen na ciekawy obrazek silnika pneumatycznego, ciekawe czy by dzialał. Wygladał tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To ja to widzę tak pewnie kosztowało by coś koło 500 zł tylko jak mogło by to być trochę większe bo koszty wiele by nie wzrosły a i łatwiej wykonywać elementy bo te czopy wałów w takich wymiarach z odpowiednim pasowaniem powytaczać ciężka sprawa są bardzo cienkie i delikatne a większy silnik wbrew pozorom łatwiej wykonać bo nawet te otworki 1,5 mm są malutkie
ten drugi patent jest bardzo ciekawy
ten drugi patent jest bardzo ciekawy
Ulala 500 zł to troche duzo dla mnie, na nazie chyba pobawie sie puszkami uszczelnionymi woda, albo po porstu zrobie fluidyne (czyli stirling w postaci pompy wodnej)
Co do tego drugiego patentuenu to juz kilka lat temu miały wejsc do masowej produkcji samochody w ten sposob napedzane. Mialy max zasięg ok 300km i max predkosc ok 100km/h. Zero spalin.
Fajny był by taki stirling na słonce czy nawet ogniwa słoneczne podpiete pod kompresor i do butli. Do tego zrobic sobie autko czy motocykl na sprezone powietrze i super sprawa. Do roboty czy na zakupy wiecej nie trzeba ^^.
Co do silniczków na co2 to gdzie można takie silniczki kupić? Na allegro coś nie znalażlem. Pozniej jeszcze kwestia skąd brać ten sprężony co2.
hmmm o maszynie parowej nie myslalem, ale w sumie jak nie mam czesci na stirlinga to i tak samo na mazyne parową.
Do tego trochre strach. Coś zle zrobie, zrobi mi bum i piwnice zdemoluje
Tak samo myslalem o procesach zgazowania; wiory i mamy gaz drzewny. Do tego jak by mieć ogniwo paliwowe to sporo pradu można wytworzyć. W sumie tez prosta sprawa, ale troche wybuchowa 
Co do zgazowania to autka też na to jeździły, co prawda gazogenerator byl na osobnej przyczepce ale ciekawe ile wychodziło kasy za 100 km:

Co do tego drugiego patentuenu to juz kilka lat temu miały wejsc do masowej produkcji samochody w ten sposob napedzane. Mialy max zasięg ok 300km i max predkosc ok 100km/h. Zero spalin.
Fajny był by taki stirling na słonce czy nawet ogniwa słoneczne podpiete pod kompresor i do butli. Do tego zrobic sobie autko czy motocykl na sprezone powietrze i super sprawa. Do roboty czy na zakupy wiecej nie trzeba ^^.
Co do silniczków na co2 to gdzie można takie silniczki kupić? Na allegro coś nie znalażlem. Pozniej jeszcze kwestia skąd brać ten sprężony co2.
hmmm o maszynie parowej nie myslalem, ale w sumie jak nie mam czesci na stirlinga to i tak samo na mazyne parową.
Do tego trochre strach. Coś zle zrobie, zrobi mi bum i piwnice zdemoluje
Co do zgazowania to autka też na to jeździły, co prawda gazogenerator byl na osobnej przyczepce ale ciekawe ile wychodziło kasy za 100 km:

cena taka bo jest tam sporo elementów i dlatego kupę roboty trzeba by to dopracować musi być wysoka dokładność wykonania aby były małe opory, na forum elektroda widziałem taki silniczek facet wykonał go bez frezarki i tokarki większość wykonał ręcznie wycinając elementu i je dokładnie obrabiając a potem polerował wszystko aby uzyskać wysoką dokładność wiele pracy ale ładnie to wygląda
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 43#6596943
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 43#6596943
Mikro maszyna parowa
http://www.youtube.com/watch?v=ka3wmoI23C4
a tu "pół" stirlinga
http://www.youtube.com/watch?v=rr8g62rM ... re=related
oba proste jak budowa cepa.
http://www.youtube.com/watch?v=ka3wmoI23C4
a tu "pół" stirlinga
http://www.youtube.com/watch?v=rr8g62rM ... re=related
oba proste jak budowa cepa.