Może krótko o sobie, pochodzę małej wioski z Mazur(około 20km od Szczytna Juranda), ukończyłem technikum w Olsztynie o profilu tech. Elektryk, obecnie tymczasowo mieszkam w Gdańsku i próbuję skończyć studia o profilu Elektrotechnika, próbuję bo myślałem że to będzie ciekawsze w technikum uczyli myśleć a tu uczenia się wielu rzeczy na pamięć, które w zasadzie w większości nie przydają się w praktyce.
Hobbystycznie interesuję się sztukami walki a co za tym idzie i bronią białą (choć ostatnimi czasy bardzo mało, ale zamierzam to trochę zmienić). Brat trochę zaciekawił mnie ogólnie kowalstwem ponieważ on interesuje się właśnie średniowieczem i związanym z nim rycerzami i ich uzbrojeniem. Ja osobiście bardziej zafascynowany jestem mieczami samurajskimi i pewnie za parę lat sobie jakiś sprawię a może i sam spróbuję zrobić.
Głównym powodem rejestracji jest wyszukanie właśnie ciekawych książek związanych właśnie z kowalstwem więc może czasem gdzieś się odezwę. Z chęcią bym też odwiedził jakiegoś kowala i zobaczył jak w rzeczywistości wykonuję się wszelkie rodzaje przedmiotów bo jak na razie to tylko paru godzinny staż filmików na youtube związany z tą tematyką. Byłem w Gdańsku w muzeum kuźni Oliwskiej, ale tam tylko właśnie służy chyba tylko jako muzeum i raczej nic już nie tworzą.
Ja teraz pracuję w Gdańsku więc u rodziców na Mazurach nie mam możliwości pomajsterkowania w warsztacie, ale myślę że brat powoli coś kuźnio podobnego stworzy no i poeksperymentujemy troszeczkę.
Mam nadzieję (chociaż zerknąłem troszkę na forum i znajdują się ciekawe tematy), że znajdę tu cenne informacje, a od siebie mogę jeśli będę w stanie podpowiedzieć na jakieś pytania związane z elektrycznością (nie na wszystkie bo to dział ogromny :-P) na ile będę w stanie.
Pozdrawiam,
Marek.