FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Pytanie laika w pracy ze stalą:
Jak nagrzewacie stal do powiedzmy żółtego czy białego, tworzy się na powierzchni warstwa tlenków ( chyba zenda się nazywa).
Potem przed zagięciem i sklepaniem razem tych dwóch kawałków zdejmuje się to szczotką drucianą lub szpachlą.
Cały proces zaginania, chwilę trwa więc chyba zdąży się tam mimo wszystko utworzyć nowa warstwa, choć nie tak gruba jak poprzednio.
Czy nie ma to już jakiegoś wpływu na sam proces skuwania i czy w tym przypadku sprawę rozwiązuje sypanie boraksu na powierzchnię, bo nie zauważyłem, żeby był sypany między te dwa sklepywane elementy ?
Jak nagrzewacie stal do powiedzmy żółtego czy białego, tworzy się na powierzchni warstwa tlenków ( chyba zenda się nazywa).
Potem przed zagięciem i sklepaniem razem tych dwóch kawałków zdejmuje się to szczotką drucianą lub szpachlą.
Cały proces zaginania, chwilę trwa więc chyba zdąży się tam mimo wszystko utworzyć nowa warstwa, choć nie tak gruba jak poprzednio.
Czy nie ma to już jakiegoś wpływu na sam proces skuwania i czy w tym przypadku sprawę rozwiązuje sypanie boraksu na powierzchnię, bo nie zauważyłem, żeby był sypany między te dwa sklepywane elementy ?
kontakt: 604 184 715
Witam mam drobny problem jak wyjść z mocowaniami balustrady.Ma być ona mocowana do boków schodów.Ze względu ze są one wąskie.Wzór jaki ma mieć to gotowy element.

Przedstawię kilka zdjęć będzie wiadomo o co chodzi.

Myślałem i na razie wymyśliłem aby zrobić słupki na rogach ale znów mam problem jak zamocować do ściany.Przedstawiam co wymyśliłem:

Na tym zdjęciu mam problem co zrobić z tą dużą przerwą zaznaczoną jako kółko.

Uploaded with ImageShack.us
A tutaj jak rozwiązać brak słupka gdzie pokazuje strzałka.
Dodatkowo zastanawiam się jak to wszystko umocować skoro słupki są w rogach dać blachy narożne ,ale znów nie będą one ładnie wyglądały.Czy przewiercić nogi i nich dać kołki.Ale znów może być ciężko w rogu przewiercić.Ale ten pomysł odpada chyba bo na drugim zdjęciu słupki są na rogach więc jakieś blachy w bok muszą być.Myślałem nad słupkami z profili 30x30.Jakieś niewyraźne te zdjęcia na kąpie inaczej wyglądają.

Przedstawię kilka zdjęć będzie wiadomo o co chodzi.

Myślałem i na razie wymyśliłem aby zrobić słupki na rogach ale znów mam problem jak zamocować do ściany.Przedstawiam co wymyśliłem:

Na tym zdjęciu mam problem co zrobić z tą dużą przerwą zaznaczoną jako kółko.

A tutaj jak rozwiązać brak słupka gdzie pokazuje strzałka.
Dodatkowo zastanawiam się jak to wszystko umocować skoro słupki są w rogach dać blachy narożne ,ale znów nie będą one ładnie wyglądały.Czy przewiercić nogi i nich dać kołki.Ale znów może być ciężko w rogu przewiercić.Ale ten pomysł odpada chyba bo na drugim zdjęciu słupki są na rogach więc jakieś blachy w bok muszą być.Myślałem nad słupkami z profili 30x30.Jakieś niewyraźne te zdjęcia na kąpie inaczej wyglądają.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Skoro ma być mocowanie do policzka trepów,to co sobie motasz głowę ze słupkami.Bierz okrąglak fi10 by było latwo go wyginać na kolanie,wyginasz szablon tak jak ma lecieć balustrada,łapiesz to cięciwami by się nie zmieniło,a i parę pionowych prętów najlepiej w miejscach potencjalnych mocowań,one ulatwią Ci ustawienie szablonu na warsztacie.Na początku możesz postawić słupek,a dalej to juz tylko samonośna balustradka. mocowanie możesz zrobić tak jak na tych balustradach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
To wygląda super tylko co z tymi gotowymi wzorami one tak ładnie nie pasują,pozostaje jednak skok na różnicy w schodach sięgający prawie połowę wysokości wzoru.Musiałbym zrobić taki duży spadek poręczą.Skoki wychodzą jak na zdjęciu i z tego chce mieć wzór.

Nie wiem gdzie tu urok ale chciał tanio i gdzieś widział te eski z katalogu.

Nie wiem gdzie tu urok ale chciał tanio i gdzieś widział te eski z katalogu.