Z góry dzieki za pomoc
Wymierzanie Balustrad na schodach okrągłych i pół okrągłych
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Wymierzanie Balustrad na schodach okrągłych i pół okrągłych
Witam wszystkich i proszę o pomoc w temacie wymierzania balustrad schodowych okrągłych i pół okrągłych bo z tym mam mały problem i musze z tego powodu nieraz czesto jezdzic do klienta na pomiary czy na miejscu robić prototyp balustradu (przymiar).
Z góry dzieki za pomoc
Z góry dzieki za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
misiek
wszelkie pomiary w takim układzie mogą okazać się niewystarczające, stąd zrobienie "mustra"stanie sie nieocenione. To klika słupków, podpór połączonych skośnymi prętami tak by usztywnić cały ten szkielet. Zakładając, że robimy taki układ jak na fotce to dla wygody transportu i manewrów dobrze byłoby wykonać to w dwóch fragmentach, powiedzmy do połowy biegu jedna część i od połowy druga. Jeśli dobrze się przygotujesz (pocięte ówcześnie pręty na słupki tymczasowe (profil 20x20 ze stopą 40x40), dłuższe odcinki na łączeni skośne (fi=10mm- 12mm)), to w klika godzin zbudujesz owe "mustro", zdążysz precyzyjnie pomierzyć, pozaznaczać momenty nietypowo biegnące (jakieś przełamania). To rozwiązanie powinno już pomóc w prawidłowym wykonaniu balustrady w pracowni.
Jest jeszcze jeden patent na odwzorowanie układu biegu schodów, niejakiego Lubo Linkova (patrz foto). Ja nie miałem jeszcze czasu na zbudowanie tego przyrządu ale wydaje sie być bardzo ciekawym narzędziem, pomocnym w takich sytuacjach.
Właśnie z Salaputro będziemy za chwile robić balustradę na schodach mocno skręconych więc, wrzucę potem fotki jak sobie z tym poradziliśmy.
To tyle sugestii.
Jest jeszcze jeden patent na odwzorowanie układu biegu schodów, niejakiego Lubo Linkova (patrz foto). Ja nie miałem jeszcze czasu na zbudowanie tego przyrządu ale wydaje sie być bardzo ciekawym narzędziem, pomocnym w takich sytuacjach.
Właśnie z Salaputro będziemy za chwile robić balustradę na schodach mocno skręconych więc, wrzucę potem fotki jak sobie z tym poradziliśmy.
To tyle sugestii.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.