jak wycenić swoje dzieło?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Ja się pytałem u miejscowego majstra ile by kosztowało frezowanie takiej powierzchni kowadła to powiedział ze 50 zł bo to 30 min roboty no to chyba wydaje się spoko ja za toczenie biorę 20 zł na godzinę czasami mniej zależy co się toczy o robieniu ogrodzenia już nie wspomnę choć chętnie bym jakieś zrobił ale jak na razie w tym roku już chyba nic się nie trafi na wsi to nie bardzo trafi się klient a jak już to za zwykle ogrodzenie z pręta 14 przęsło 2 m dł. to miałem propozycje 150 zł za przęsło i do tego jeszcze malowanie 2 razy i montaż 
Tak wygląda nasz polski cennik.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2013, 15:06 przez Jacenty, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale pewna amortyzacja twoich kosztów powinna zawarta być w cenie.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2013, 15:06 przez Jacenty, łącznie zmieniany 1 raz.
Kalkulacja podstawowa, powiedzmy że dwadzieścia złotych za godzinę.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2013, 15:07 przez Jacenty, łącznie zmieniany 1 raz.
jak zaczniesz wabić klientów bardzo niskimi cenami to albo inni rzemieślnicy się na ciebie obrazą i zaczną ci robić krecią robotę.A jak piedyś powiesz że chcesz za godzine 30zł to klient złapie się za głowe i powie ze tak drogo to on dziekuje.Po za tym jak robisz bardzo tanio to idzie fama ze tanio to pewnie paprok i lepiej dopłacić a być pewnym dobrego wykonania.Ceńmy sie panowie
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Czy ja mogę prosić adminów o przeniesienie tej naszej dyskusji do tego tematu? http://krol-artur.nazwa.pl/forumkowalsk ... .php?t=621
Kontakt 517355290
Dysputę chyba faktycznie trzeba przenieść gdzie indziej. Dołożę jeszcze jednak parę groszy...
Banan wspominałeś o cenie usługi frezowania kowadła (pytanie o frezowanie zadałem w innym temacie). Nie zgodzę się z Tobą, że to frezowanie musi być drogie, bo może się frez uszkodzić. Tym frezem rzemieślnik zrobił (zarobił) już sporo a jak szczęście dopisze to i jeszcze sporo zrobi. Nie kupił go tylko do jednego zadania (chociaż można sobie oczywiście i taką sytuację wyobrazić). Cała sztuka polega chyba na tym, by dobrze zamortyzować narzędzie, maszynę itp. Zdaję sobie sprawę, że 5 dych to może mało no ale 500 zł to chyba przesada. Swego czasu pytałem na forum o cenę jaką mógłbym uzyskać za zrobienie prostych haczyków (zapraszam tutaj ) Wtedy nikt z Braci Kowali nie zasugerował więcej niż 35 zł/szt. Mi, jako początkującemu kowalowi, zrobienie takiego haczyka zajęło około godziny (a gdzie tu w ogólnym rozrachunku paliwo, prąd i pozostałe koszty; no i co zrobić gdyby przy tej robocie pękło kowadło albo spaliła się kuźnia...?)
No i takie to są rozważania o cenach...
Banan wspominałeś o cenie usługi frezowania kowadła (pytanie o frezowanie zadałem w innym temacie). Nie zgodzę się z Tobą, że to frezowanie musi być drogie, bo może się frez uszkodzić. Tym frezem rzemieślnik zrobił (zarobił) już sporo a jak szczęście dopisze to i jeszcze sporo zrobi. Nie kupił go tylko do jednego zadania (chociaż można sobie oczywiście i taką sytuację wyobrazić). Cała sztuka polega chyba na tym, by dobrze zamortyzować narzędzie, maszynę itp. Zdaję sobie sprawę, że 5 dych to może mało no ale 500 zł to chyba przesada. Swego czasu pytałem na forum o cenę jaką mógłbym uzyskać za zrobienie prostych haczyków (zapraszam tutaj ) Wtedy nikt z Braci Kowali nie zasugerował więcej niż 35 zł/szt. Mi, jako początkującemu kowalowi, zrobienie takiego haczyka zajęło około godziny (a gdzie tu w ogólnym rozrachunku paliwo, prąd i pozostałe koszty; no i co zrobić gdyby przy tej robocie pękło kowadło albo spaliła się kuźnia...?)
No i takie to są rozważania o cenach...
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
no i o to chodzi Aries,Bo z tym kowadłem jest tak ze to jest najprostszy przypadek jaki może być wiec i koszty nie są duże bo czasami mała rzecz kosztuje bardzo dużo i każdy się dziw dlaczego a to co było większe robione taniej bo inny detal i inne czynności trzeba wykonać kowadło tylko wstawić na maszynę przymocować i jechać bez przestawiania i kręcenia detalem 
Panie i Panowie
do mojego marnego spawalniczego warsztatu przybył niedawno klient z prośbą o zrobienie ogrodzenia, przyniósł jakieś zdjęcie, resztę znalazłem w sieci:

Ktoś z szanownych forumowiczów robił tą realizację? Mam do zrobienia przęsła jak na załączonych obrazkach i takie pytanie o pomoc w wycenie. Płaskownik 30x8, kwadraciak 14 lub 16. Może wykonawca się ujawni chętnie bym porozmawiał z Nim o prawach autorskich
Wyceniamy wyceniamy! Dodam jeszcze, iż oryginał wisi we Wrocławiu na ulicy Racławickiej.

Ktoś z szanownych forumowiczów robił tą realizację? Mam do zrobienia przęsła jak na załączonych obrazkach i takie pytanie o pomoc w wycenie. Płaskownik 30x8, kwadraciak 14 lub 16. Może wykonawca się ujawni chętnie bym porozmawiał z Nim o prawach autorskich
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz