Wzory jako pomoc przy pracy kowala

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Helga ten-door

Post autor: Helga ten-door » 20 paź 2012, 21:10

[quote="BANAN"]Nie zawsze jest możliwość zdjęcia wszystkich wymiarów i tu przydaje się twierdzenie pitagorasa by je policzyć.J[/quote

Dotyczy to tylko schodów kręconych po okręgu lub elipsie.Trzeba wtedy robić model na obiekcie.Pitagoras nie ma tu nic do rzeczy ,gdyż dotyczy tylko trójkąta prostokątnego.

[quote="BANAN"] .Natomiast daleki jestem od używania kątomierzy cyfrowych,czy innych tego typu wynalazków do mierzenia schodów,zbyt duże odchyłki.[/quote

Wystarczy ręczny kątomierz nastawny z jednym ramieniem ok. 1000mm długości,drugie krótsze ,dobrze żeby miało poziomnicę.Jeśli nie ma, przykładać trzeba.(nie problem).Metrówka,kartka i ołówek, ale to chyba wiadomo.

[quote="BANAN"]Każde schody tworzą trójkąt ,w którym wysokość i szerokość tworzą przyprostokątne,a noski schodów przeciwprostokątną,więc jeśli brakuje ci któregoś z tych trzech, możesz go wyliczyć z pozostałych dwóch,choćby po to by sprawdzić swoje pomiary,czy nie walnąłeś babola.Czy teraz widzisz związek twierdzenia Pitagorasa z balustradami schodowymi?[/quote

Dla mnie to są jakieś nieuzasadnione komplikacje prostej operacji.
Ja nie widzę związku..
Nie przekonałeś mnie.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Wzory jako pomoc przy pracy kowala

Post autor: BANAN » 20 paź 2012, 21:28

misiek84 pisze:Witam. Prosił bym o pomoc w kwestii pomocnych wzorów przy pracy kowala. ja osobiście znalazłem tylko do podziału otworów i np. średnice jak chcemy zrobić koło przykładowo 100x3,14 i z nich korzystam często i chciałbym poznać więcej. Mógł by mi ktoś pomóc?
Z góry dziękuje
:oops:
Właściwie to nie będę Cię Helga przekonywał ,każdy sposób jest dobry byleby prowadził do celu.Misiek chciał wzorów,więc napisałem,że ten też się wykorzystuje.To tyle.
Kontakt 517355290

misiek84

Post autor: misiek84 » 20 paź 2012, 21:33

a mnie przekonałeś... i wielkie dzięki za to. Wzory są przydatne, pomocne przy pracach i ułatwiaja życie ostatnio coraz częsciej sie o tym przekonuje :)
misiek

ateem

Post autor: ateem » 21 paź 2012, 07:28

ja też nie używam kątomierzy do schodów. Pitagoras tu rządzi jednak. Ja zawsze mierzę długość schodów (od noska pierwszego schodka do noska ostatniego) i wysokość albo długość (w poziomie) biegu. Z tych danych kąt schodów zawsze sobie wylicze (albo narysuje na komputerku i tam zmierzę). W taki sposób jeszcze nie miałem zonka z niepasującym kątem balustrady do schodów.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 21 paź 2012, 18:55

Co do poziomicy,już nie raz mnie zawiodła.Bardziej wiarygodnym przyrządem pomiarowym jest sznurek z ciężarkiem zwany pionem murarskim ;)
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”