Mini kuźnia
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Mini kuźnia
Witam. Niedawno zespawalem sobie male palenisko, ma 24cm ( długosc ), 12cm ( szerokosc ), i 12cm wysokosc + wylozone od srodka plytkami ceramicznymi o grubosci ok. 1cm. I teraz pytanie: Czy wungiel drzewny rozpalony w totym czymś i podsycany suszarką do włosów bedzie w stanie mi rozgrzać kawałek pióra resorowego abym mógł je zgrzać z drugim kawałkiem? ( Mam zamiar z tego zrobic Tantoo - krótki sztylet samurajski ) Zdjęcia wkrótce dorzuce bo pisalem to w nocy i nie moglem isc do garazu zrobic. ) Z góry dziękuje za odpowiedz.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Mini kuźnia
Zanim zabierzesz się za tak trudny proces kowalski jakim jest zgrzewanie,zadaj sobie trochę trudu i pisz poprawnie,przeglądarka z pewnością podkreśliła Ci na czerwono większość przytoczonych przez Ciebie słów.Zrób to choćby jeśli nie przez szacunek do siebie,to do innych forumowiczów.radkam98 pisze: Czy wungiel drzewny rozpalony w totym czymś .
Kontakt 517355290
-
Z całym szacunkiem panie BANAN, ale zacytowany przez pana tekst miał właśnie mieć charakter humorystyczny, jeśli pan nie zrozumiał kontekstu to dobrze postaram się pisać normalnie, ale teraz już w temacie, i teraz jeszcze jedno pytanko: Czy na węglu drzewnym naprawdę da się uzyskać większą temperaturę niż na koksie i kamiennym?
PS: Zdjęcie jutro bo muszę przekonwertować bo za duze
PS: Zdjęcie jutro bo muszę przekonwertować bo za duze
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Powiem szczerze,to nie moja branża.W starych podręcznikach piszą,że najlepiej zgrzewa się czyste żelazo,dlatego zalecają podręczniki by sypać opiłki żelaza,tylko skąd je wziąć?Ja zgrzewałem raz pakiet ze stali resorowej,w palenisku gazowym i używałem czystego chemicznie boraksu.W dziale nożownictwo w temacie damast znajdziesz pasjonatów zgrzewania,oni mogą Ci wiele na ten temat powiedzieć,a może sam doczytasz 
Kontakt 517355290
Dzięki za rade panie BANAN, a teraz zdjęcie mini kuźni. W tym czymś mam zamiar ( zakładam że mi się uda uzyskać w tym temperaturę co najmniej 800 stopni ) odpuścic kawałek resora i zrobić z niego sztylet o możliwie największej długości możliwej do zahartowania w tej kotlince. Nie wie ktoś jak się robi taką glinkę ( co hartowanie nią mieczy samurajskich powoduje powstanie tzw. hamonu i wygięcie klingi w tył ). Chodzi o to żeby się nie skruszyła przy okazji wsadzania sztyletu w ogień.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A tak przy okazji to czym to najlepiej rozpalić szybko (i możliwie bezdymnie
)?
PS: To nie szamotki tylko płytki ceramiczne podłogowe
, świetnie się dzieli , wystarczy zarysować kątówką i przełamać jak batona ( mam pełno tych śmieci w garażu, jak wiadomo ceramika wytrzymuje gigantyczne temperatury ale nie punktowo, wtedy pęka jak szkło, ale przyjmując ciepło na całej powierzchni powinna spisać się b. dobrze i izolować płomień od stali ).
PS: To nie szamotki tylko płytki ceramiczne podłogowe
Ostatnio zmieniony 24 paź 2012, 20:46 przez RadeK, łącznie zmieniany 1 raz.