Mini kuźnia
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Poszukaj tam w tym swoim garażu,zamiast płytek ceramicznych odpadu z płyty GK (gipsowo-kartonowej).O ile znajdziesz w miarę suchy materiał(wilgotny się rozsypie przy cieple),to dotnij do paleniska i 2-3 grzania wytrzyma,papier się zetli,ale to nic-gips nawet jeśli popęka,to pozostanie mniej więcej na miejscu.
Sądząc po nicku jesteś młodym gościem. Czy nie lepiej od razu wziąć się za sprawdzone sposoby niż kombinować? Dasz te płytki - super - po 5 minutach grzania z nadmuchem strzelą - i nie mów tu że będziesz nisko grzał, bo to mordęga a nie kucie. Już lepiej zrobić większą kotlinę i dać cegłę szamotkę albo z samej blachy tylko grubszej. Poco wyważać otwarte drzwi?
Potrzeba matką wynalazku, a lenistwo jego ojcem.
Dzisiaj troszkę pospawałem przy kuźni ( tak wiem że dzisiaj niedziela, ale nie było hałasu i obeszło się bez szlifierki ) i oto rezultat modernizacji:
Zauważyłem że kuźnia jest stanowczo za mała by w niej cokolwiek rozpalać więc dospawałem dodatkowe ścianki od razu przy okazji ją malując, gdy będę palił to i tak wyłożę kotlinkę płytkami ceramicznymi, nawet jeśli popękają to pozostaną mniej więcej na miejscu i zawsze jakaś izolacja
:
Zauważyłem że kuźnia jest stanowczo za mała by w niej cokolwiek rozpalać więc dospawałem dodatkowe ścianki od razu przy okazji ją malując, gdy będę palił to i tak wyłożę kotlinkę płytkami ceramicznymi, nawet jeśli popękają to pozostaną mniej więcej na miejscu i zawsze jakaś izolacja
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Malowanie sobie na przyszłość daruj-tylko śmierdzi niepotrzebnie,a i tak się przepali.Pozostaje testować i ewentualnie poprawiać mankamenty,które wyjda w trakcie używania.Na drzewnym powinno hulać moim zdaniem,zaś kamienny albo koks dośc szybko Ci to poodkształca (w sumie niegrożne),i zbierający się na dnie w dołku nawiewowym popiół i żużel utrudnić może wygodne palenie.
Kubaspec wymiary kotlinki to 24x13 cm i 13 głębokość.
Idol jak już w poprzednim poście pisałem wyłożę to od środka płytkami ceramicznymi żeby nie było żadnych przepaleń, odkształceń etc. wiem że płytki popękają ale będą mniej więcej przy ściankach, dospawam jakieś ograniczniki i będzie izolacja. Pomalowałem żeby po prostu nie rdzewiało od zewnątrz i ładnie wyglądało
. Co do węgla to mam zamiar palić tylko i wyłącznie drzewnym, bo po prostu raz że nie mam dostępu do koksu a drzewnego zawsze się w kominku naprodukuje
a dwa to słyszałem że na drzewnym można największą temperaturę uzyskać i nie zanieczyszcza stali siarką.
Idol jak już w poprzednim poście pisałem wyłożę to od środka płytkami ceramicznymi żeby nie było żadnych przepaleń, odkształceń etc. wiem że płytki popękają ale będą mniej więcej przy ściankach, dospawam jakieś ograniczniki i będzie izolacja. Pomalowałem żeby po prostu nie rdzewiało od zewnątrz i ładnie wyglądało
- Borsuk Mat