Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Pisałem o otwartym palenisku i roli jaką spełnia potłuczony szamot,zastosowałem go w piecyku i co?Już myślałem,że mi się palnik skopsał,bo o ile pod palnikiem wszystko się bieliło ,to już nieco dalej nie koniecznie.Miałem do zagrzania ostatnio drobne elementy i postanowiłem wygarnąć tłuczeń,bo miałbym kłopot z ich odnalezieniem.Piecyk znów zaczął grzać równomiernie na całej swej długości.Jaki wniosek? Tłuczeń w prawdzie szybko się nagrzewa,ale hamuje swobodny przepływ gorących spalin.Niby oczywiste,a wyszło w praniu 
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Bezpiecznik przypalnikowy nie ma tu sensu,propan nie pali się bez powietrza,płomień może się cofnąć tylko do dyszy.Chcę wam pokazać palenisko otwarte,które zbudował jeden z ukraińskich kolegów,ale chcę zwrócić waszą uwagę jak ogromną rolę odgrywa tu obudowanie palników,same palniki niewiele mogą.Obejrzyjcie te trzy filmiki http://www.youtube.com/watch?v=-7MiWTZU ... 1352051428 http://www.youtube.com/watch?v=Fw851cbt ... 1352051428 http://www.youtube.com/watch?v=oAzZpyXL ... 1352051428
Kontakt 517355290
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
Banan, dodaj ze zagrzane powietrze dolotowe podnosi temperature robocza pieca i to znaczaco. Powietrze atmosferyczne to w przewadze azot, ani to sie spala jak gaz ani nie wplywa na proces palenia jak tlen. I teraz sobie pomys, ze zasysasz z atmosfery ok 70 % bezuzyteczengo , zimnego gazu. I co ?
Jak podlaczalem sprezarke, i na zimno bez ognia i gazu puscilem samo powietrze o cisnieniu 1 bara to wlot palnika zasysal jak jak turbina w siniku, prawie gwizdalo. Czyli dodatkowo podnosi predkosc gazu i wspomaga wymieszanie z tlenem.
Po 20 minutach pracy pieca, jak zagrzala sie juz spirala, odlaczylem ustrojstwo i puscilem powietrze bezposrednio z goracej rurki na termometr. Z odleglosci 30 centymetrow pokazywal 230 stopni F, z bliska zabraklo skali, bo tylko do 300 stopni i balem sie ze peknie, w kazdym razie reki nie utrzymasz za blisko.
Ot, mialem troche czasu na doswiadczenie to sobie sie bawilem, sprawdzalem osiagi palnika i pieca. Faktem jest ze szamot w moim "wynalazku" niczym nie izolowany nie jest rewelacja, ale gaz jest tani i przy dodmuchu niewiele go idzie. (0.05 gazu na 1 bar powietrza i 0.1 bar gazu na 1.2 powietrza to przy moich wymiarach palnika najlepsze ustawienia do kucia
) Jak chce rozbujac piecyk na full to przy 0.4 bar gazu i 2.5 bara powietrza topi zeliwo, wtedy plyta drzwiczek swieci na pomaranczowo i spirala podgrzewacza tez
Wiecej go nie podkrecam bo wydaje dzwiek jak startujaca rakieta i boje sie ze odfrunie ( bezpieczenstwo przede wszystkim )
Dodam ze nie ma zadnych samozaplonow, cofania ognia i innych fikolkow, pod warunkiem ze startuje z zimnego pieca.
Jak podlaczalem sprezarke, i na zimno bez ognia i gazu puscilem samo powietrze o cisnieniu 1 bara to wlot palnika zasysal jak jak turbina w siniku, prawie gwizdalo. Czyli dodatkowo podnosi predkosc gazu i wspomaga wymieszanie z tlenem.
Po 20 minutach pracy pieca, jak zagrzala sie juz spirala, odlaczylem ustrojstwo i puscilem powietrze bezposrednio z goracej rurki na termometr. Z odleglosci 30 centymetrow pokazywal 230 stopni F, z bliska zabraklo skali, bo tylko do 300 stopni i balem sie ze peknie, w kazdym razie reki nie utrzymasz za blisko.
Ot, mialem troche czasu na doswiadczenie to sobie sie bawilem, sprawdzalem osiagi palnika i pieca. Faktem jest ze szamot w moim "wynalazku" niczym nie izolowany nie jest rewelacja, ale gaz jest tani i przy dodmuchu niewiele go idzie. (0.05 gazu na 1 bar powietrza i 0.1 bar gazu na 1.2 powietrza to przy moich wymiarach palnika najlepsze ustawienia do kucia
Dodam ze nie ma zadnych samozaplonow, cofania ognia i innych fikolkow, pod warunkiem ze startuje z zimnego pieca.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom
Tom, fajny patent z tym odzyskiwaniem ciepła, oglądałem filmy na YTubie. Jak dla mnie to bardzo cienkie są te rurki, nie myślałeś o grubszych, żeby nie było dużych oporów dla powietrza? Ja najpierw zbuduje palnik i palenisko, a później będę się zajmował usprawnieniami 
Czy ceramiczna rura kominowa jak na zdjęciu będzie dobra na piec? Jak ew.ją przystosować do budowy pieca? Proszę o informacje!
Czy ceramiczna rura kominowa jak na zdjęciu będzie dobra na piec? Jak ew.ją przystosować do budowy pieca? Proszę o informacje!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey
- Grzegorz K.
- Administrator