Giętarka do zawijania esek i cetek .
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
Krzysztof Assman
Giętarka do zawijania esek i cetek .
Witam . Mam ochotę pobawić się z gięciem esek i cetek . Sporo rzeczy podglądnąłem na necie , i wiem jak mniej więcej ma to wyglądać . Oczywiście mowa o ręcznej giętarce.
Wiadome jest , ze praktycznie do każdego zlecenia potrzebujemy esek o innych wymiarach , tak ? Więc jak je giąc ? do każdego rozmiaru inne kamienie ? A może wstępnie zwijamy na rozmiar jaki mamy , a delikatne korekty dokonujemy na rogu kowadła ?
Jak widzicie są to moje początki w tej dziedzinie , w sumie ślusarstwem zajmuję się od lat , ale trochę inny kierunek . Pozdr.
Wiadome jest , ze praktycznie do każdego zlecenia potrzebujemy esek o innych wymiarach , tak ? Więc jak je giąc ? do każdego rozmiaru inne kamienie ? A może wstępnie zwijamy na rozmiar jaki mamy , a delikatne korekty dokonujemy na rogu kowadła ?
Jak widzicie są to moje początki w tej dziedzinie , w sumie ślusarstwem zajmuję się od lat , ale trochę inny kierunek . Pozdr.
-
Krzysztof Assman
sory ze sie wcinam do tematu w sumie to na temat 
chcialem spytac o cos takiego
http://allegro.pl/gietarka-skrecarka-do ... 35020.html
wiem czyta\lem ze najlepiej zrobić samemu i zaoszczedzić kase
nadaje sie to na początek do zabawy z zimnogięciem
?
chcialem spytac o cos takiego
http://allegro.pl/gietarka-skrecarka-do ... 35020.html
wiem czyta\lem ze najlepiej zrobić samemu i zaoszczedzić kase
nadaje sie to na początek do zabawy z zimnogięciem
-
Krzysztof Assman
Myślę , że za 500 zł jesteś w stanie zrobić taką giętarkę . Może i taniej , jeżeli się pomysli .
Natomiast drażni mnie ten początek zawijanego elementu . Nie jest pieknie wpisany w okrąg , tylko zawsze ten początek prosty , a potem przechodzi w łuk . Robiony na gorąco jest ścieniony i ewentualnie zwinięty w ślimaka , i wtedy wygląda ładnie . Ale ja dopiero raczkuję i nawet nie wiem czy dobrze to piszę , lecz takie są moje spostrzeżenia , po miesięcznym wertowaniu forum i jutuba . Kuźnia zamknięta bo zimno , czekam do wiosny
Natomiast drażni mnie ten początek zawijanego elementu . Nie jest pieknie wpisany w okrąg , tylko zawsze ten początek prosty , a potem przechodzi w łuk . Robiony na gorąco jest ścieniony i ewentualnie zwinięty w ślimaka , i wtedy wygląda ładnie . Ale ja dopiero raczkuję i nawet nie wiem czy dobrze to piszę , lecz takie są moje spostrzeżenia , po miesięcznym wertowaniu forum i jutuba . Kuźnia zamknięta bo zimno , czekam do wiosny