Prośba o szybką wycenę

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

dumaeg

Post autor: dumaeg » 14 lut 2013, 18:27

Czyli odpowiadacie jedynie za jakość i dokładność położonych spawów, nie za zastosowanie nieodpowiednich spawów bo za to odpowiada projektant.

Czyli musisz ocenić jaka była trudność z dostępem ze spawami.
Jeśli łatwe dojście było, nie było potrzeby stosowania skomplikowanych technik, urządzeń spawalniczych, myślę iż te 150 - 180 zł (netto) za godzinę pracy spawacza + dojazd będzie ceną odpowiednią.

Sam musisz podjąć ryzyko ocenienia jakości swojej wykonanej pracy, bo jeśli spawy nie będą trzymały norm wymaganych w projekcie, to nic cię nie uratuje wtedy. ;)

ateem

Post autor: ateem » 14 lut 2013, 18:31

Z tymi roboczogodzinami to jest tak, że w wycenach jest pozycja stwierdzająca jakąś normę godzin i stawkę za godzinę. Dane te są wirtualne, bo i tak liczy się mnożnik, czyli rzeczywista kasa do wzięcia za rzeczywiście wykonaną pracę. W takich przypadkach jak tu jestem przeciwnikiem ustalania stawki godzinowej. Jest konkretna praca do wykonania (położenie określonej ilości cm spawu), więc powinna być powiedziana za to konkretna cena. Stawkę godzinową można ustalić za okres bezczynności spawacza zawinionej przez usługobiorcę.
Ja osobiście wszystko wyceniam na podstawie wartości przedmiotu obrabianego, pilności wykonania, osoby zlecającej, moich aktualnych potrzeb finansowych, możliwości (klienta) poradzenia sobie w inny sposób.

dumaeg

Post autor: dumaeg » 14 lut 2013, 18:37

Masz całkowitą rację.
To jest drugi sposób wyceniania, lecz na tym się nie znam.
Więc nie wypowiem się ile cm spawu wykonany różnymi metodami może kosztować, bo z pewnością będzie się to różnić cenowo.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 14 lut 2013, 18:46

prawda jest taka, że rama jest już prawie gotowa do przymiarki z żurawiem i dane, które podałem zmienią się niewiele. to jest pierwsze takie zlecenie tak moje jak i firmowe wiec na początku współpracy padło magiczne 'dogadamy się', a ja na to poszedłem.
[k...a, ależ mam mętlik w głowie... w sobotę 'wianek' i rozmowy finansowe... ech, ciężkie jest życie chłoporobotnika :/ ]

dumaeg

Post autor: dumaeg » 14 lut 2013, 18:53

w sobotę 'wianek' i rozmowy finansowe..
Chyba jednak "wiecha" ;) .Chyba, że dogadujesz się z młodą kobitą i masz nadzieję na jej wianek. :mrgreen:

To masz problem.
Sławetne dogadamy się gwoździem do trumny.
Teraz praktycznie jesteś uzależniony od kontrahenta i jego wyobrażeń o kwocie "dogadamy się".
Możesz oczywiście ostro targować się i w ostateczności zatrzymać element wykonany, wtedy jednak musisz zwrócić klientowi materiał. Jeśli będzie potrzebował na gwałt tego elementu będzie musiał przyjąć twoje warunki, jeśli nie potrzebuje go szybko to może sobie z niego zrezygnować.
Możesz wtedy zostać z wyrobem, który nieprzetestowany jest ci do niczego potrzebny.
Dochodzi też kwestia czy wiesz, iż za tym jednym zamówieniem pójdą następne od tego kontrahenta, bo jeśli jest to współpraca jednorazowa cena powinna być adekwatna.
Człowiek uczy się na błędach, następnym razem gdy będzie w sprawę wchodził UDT, umówisz się już formalnie przed robotą.

dumaeg

Post autor: dumaeg » 17 lut 2013, 12:08

reneq i jak poszło jakie są wyobrażenia kontrahenta o zapłacie pod UDT. Bardzo się różnią od tych 150-180zł/roboczogodzina.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 17 lut 2013, 12:30

prezesowi spodobało się szusowanie w alpach i wróci może jutro :/
o efektach pertraktacji powiadomię po wypłacie
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 20 lut 2013, 21:41

stanęło na 5tys netto za całość.
nie wyszło jak chciałem ale biorąc pod uwagę następne zlecenia jest git!

pzdr
reneq

dumaeg

Post autor: dumaeg » 20 lut 2013, 21:51

Dużo % mniej niż się spodziewałeś?
Biorąc pod uwagę wkład pracy, czas i odpowiedzialność?

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 21 lut 2013, 09:45

negocjacje zacząłem od 6 tys, a asa w rękawie miałem takiego :P:

Obrazek

dumaeg

Post autor: dumaeg » 21 lut 2013, 09:57

Zbił o 20% ale skoro to pierwsza umowa, a z nią pójdą inne penie później wynegocjujesz lepsze ceny.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 21 lut 2013, 10:06

Taki dokument to niezła podpora w negocjacjach, a i perspektywy pracy za dobrą kasę u zachodnich sąsiadów też ciekawe.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 21 lut 2013, 11:36

fajny kwit c'nie ;) ?
w przyszłym tygodniu kolejny egzamin podwyższający kwalifikacje:D sie bedzie działo
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 04 lis 2014, 11:47

Chłopaki potrzebuję opinii niezależnych fachowców odnośnie wyceny zlecenia, robótka dosyć skomplikowana. Pochwyt rura 50 kwasiak, kwiat kuty, rurka 12 ,podstawa wzoru płaskownik 20x8,
montaż do boku schodów, ewentualnie na granicie, wszystkiego ponad 20m\b po łuku.
Podpowiedzi mogą być na PW.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

samwieszkto

Post autor: samwieszkto » 04 lis 2014, 12:42

Strasznie upierdliwa robota :
Męczące pomiary , lub robienie szablonów,
Budowanie atrapy schodów,
Kucie i wykańczanie INOXu ,
Kucie gięcie i spawanie rury z INOXu (!)
Montaż w granicie albo w powietrzu ( czyli od boku );

Ktoś kto chciałby mnie przekonać żebym to robił musiałby zacząć od conajmiej 2000 zł/mb. Netto. i musiałby być bardzo przekonujący.
Na cenę napewno powinny mieć też wpływ warunki płatności ( w tym zaliczkowania ) oraz wymagania dotyczące montażu , odbioru i gwarancji tego zlecenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”