uchwyt wiertarki ręcznej korbowej

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Pacula

uchwyt wiertarki ręcznej korbowej

Post autor: Pacula » 24 lut 2013, 19:46

WITAM Serdecznie.
Mam pytanie posiadam wiertarkę ręczną korbową (Nie tą w krztałcie literki -u-), ma ona popsuty uchwyt tzn sprężyna dociskowa jednego z zębów jest skrzywiona. Czy ktoś miał już podobny problem i wymieniał uchwyt- prosiłbym o radę w doborze uchwytu.
(uchwyt jest t na gwincie)
Dziękuję za pomoc.

Ps. Znalazłem coś takiego nie wiem czy będzie pasowało -i myślałem o zamianie zębów uchwytu lub samych sprężyn łączących)
link;
http://allegro.pl/uchwyt-wiertarski-0-5 ... 74399.html
UCHWYT WIERTARSKI 0,5-3,2mm PROXXON 28941
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 25 lut 2013, 08:08

Miałem podobny problem tyle, że nie z uchwytem na wiertarce, a na stożku morsea. Jednak jego konstrukcja była identyczna, a i rocznik pewnie podobny. Jeżeli mówisz, że wygięta jest tylko sprężyna to postaraj się ją przywrócić do poprzedniego stanu. Mój uchwyt niestety nie był zużyty na tyle, aby dało mu się przywrócić dawną funkcjonalność, ponieważ jeden z trzech docisków delikatnie pękł i nic nie dało się zrobić. Rozkręć, dobrze wyczyść, postaraj się wyprostować sprężynę, nasmaruj i złóż. Jeżeli to nie pomoże to możesz rozejrzeć się za nowym uchwytem.....Zapytam z czystej ciekawości, chcesz to wystawić na allegro jako zabytek, czy może zostawisz tą wiertareczkę do roboty? Za nowy uchwyt zapłacisz około 30 zł. Więc polecam kupić sprzęt oscylujący kosztem zakupu w cenie uchwytu a w porównaniu z twoją wiertarką, jest super nowoczesny. Stara celma, którą przy dobrym poszanowaniu podarujesz w przyszłości swoim dzieciom.

http://allegro.pl/wiertarka-celma-prc-1 ... 81892.html

Awatar użytkownika
Pacula

Post autor: Pacula » 25 lut 2013, 08:59

Witam Jacku- wiertarkę kupiłem na targu staroci pierwsze oględziny wykazały sprawność wiertarki dopiero podczas zamontowania wiertła okazało się iż jeden ząb nie trzyma , rozkręciłem i jedna ze sprężyn była bardzo pogięta -naprawa jej jest nieopłacalna nawet nie wiem jak to naprawić ? wolę dokupić uchwyt -wiertarka służy mi do prac ręcznych tam gdzie nie mam prądu a dzieciom daj zabawę jak robią dziury w deskach i coś tam skręcają nauka - praktyka -dużo zabawy -szajs piec :mrgreen:

ale do rzeczy -wolę wymienić uchwyt .
Dziękuję za radę

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 25 lut 2013, 09:30

W pierwszym momencie pomyślałem, że przez oszczędność chcesz remontować antyczną wiertarkę, ale po tym co napisałeś to powiem, że również zastanawiałem się kilka razy nad zakupem takiego wynalazku z racji tego, że zdarzyło się podczas montażu nie mieć innej możliwości jak wiercić ręcznie. Pewnie niektórzy powiedzą, że w takich sytuacjach używa się sprzętu akumulatorowego, a co jeżeli przyjdzie wywiercić otwór powiedzmy delikatnie pod powierzchnią wody. Miałem kiedyś sytuację tego typu podczas montażu slipu do wodowania łodzi...........A za dzieciaka to chyba każdy miał do czynienia z takim sprzętem, po użyciu którego zakwasy w rękach leczyło się przez kolejne trzy dni. Popytaj złomiarzy oni odkładają tego typu wynalazki, może trafisz jakąś z dobrym uchwytem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”