Budowa z cegły rozbiórkowej
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Na dzień dzisiejszy jak budynek murowany nie spełniałby wymogów termoizolacyjnych to normalnie okleja się go styropianem, natomiast jak chcesz na zewnątrz mieć mur ceglany to wtedy zazwyczaj zwiększa się ilość warstw przegrody. Zrobisz jak uważasz i na ile finansowo możesz sobie pozwolić. Teraz nawet reklamują, że ściana z samego porothermu i zaprawy posiada termoizolacje na poziomie normowym (nie wiem tylko czy z uwzględnieniem mostków termicznych).
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD
Z tymi wszystkimi mostkami, punktami rosy.... istne szaleństwo. Kiedyś ludziska budowali właśnie z cegły, drewna, ba nawet słoma i sieczka była... i jakoś zdrowie lepsze. To co, że trochę zimno. Zimą musi być zimno. Teraz w chałupie masz 23 st. na dworze -20. Różnica 43 st. - szok termiczny gwarantowany. A potem, że grypy, zapalenia itd. Niezahartowani jesteśmy. Maślaki jakieś...
Co do tematu. Mój teść jest murarzem. Chwali starą cegłę. Dobry materiał, dobra izolacyjność, dobrze się tnie młotkiem murarskim. A to że po chlewie...Kuzyn mieszka w starym kurniku i jest wszystko ok.
Co do tematu. Mój teść jest murarzem. Chwali starą cegłę. Dobry materiał, dobra izolacyjność, dobrze się tnie młotkiem murarskim. A to że po chlewie...Kuzyn mieszka w starym kurniku i jest wszystko ok.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Dara, Ty mówisz o gazie a ja mam na myśli opał, który samemu trzeba było wyrobić. Sam wiele lat w czasie każdych ferii zimowych chodziłem do lasu na tak zwany samowyrób. Jak sam robiłeś to i oszczędzałęś opał.
Co do sikania (panie Dara
) A jakie zwirzęta chodowlane sikają na mury? Krowy, konie czy świnie to nie psy i po ścianach nie leją. Sciany są zwykle zabrudzone odchodami stałymi i to też tylko do niewielkiej wysokości - pewnie średnio 50 cm (a do tej wysokości to często kamiene fundamenty były). W gospodarstwie się wychowałem i wiem jak to wygląda. Tu nie chodzi o działanie bezpośrednie ale o działanie gazów (głównie amoniaku, który z azotu zawartego w odchodach powstaje). Jeżeli chlew z którego ta cegła pochodzi, był wewnątrz tynkowany (a pewnie tak było), to uważam, że cegła owa będzie ok. Zresztą można na węch sprawdzić. Rozbić kilka cegieł i wąchać. 
Co do sikania (panie Dara
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Tak letko nie ma
Znaczy jak swoim palisz to nie ma sensu ocieplać domu?
Oszczędność czy na gazie czy własnym drewnie to zawsze oszczędnosć.
Po cholere grzać atmosferę?
A słyszałeś o czymś takim jak podsiąkanie kapilarne?
Stare budynki gospodarcze często budowano bez izolacji poziomych a nawet
jeśli je robiono to ze smoły,taka izolacja po krótkim czasię była nieefektywna.
Nawet jeśli zwierzęta trzymane były na dylach to i tak mocz podsiąkał w fundameny i
nasycał ściany.
Kurnik to inna sprawa tam odchody są szybko wiazane ze ścółką i usuwane.
Znaczy jak swoim palisz to nie ma sensu ocieplać domu?
Oszczędność czy na gazie czy własnym drewnie to zawsze oszczędnosć.
Po cholere grzać atmosferę?
A słyszałeś o czymś takim jak podsiąkanie kapilarne?
Stare budynki gospodarcze często budowano bez izolacji poziomych a nawet
jeśli je robiono to ze smoły,taka izolacja po krótkim czasię była nieefektywna.
Nawet jeśli zwierzęta trzymane były na dylach to i tak mocz podsiąkał w fundameny i
nasycał ściany.
Kurnik to inna sprawa tam odchody są szybko wiazane ze ścółką i usuwane.