Palnik Reil'a watwersja 1.0 BETA
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Borsuk Mat
- Borsuk Mat
Re: Palnik Reil'a watwersja 1.0 BETA
Cześć,
Zabrałem się za budowę palnika do mini paleniska.
Redukcje (kielich), rure 3/4 30cm i mufe spawalniczą kupiłem w sklepach pokroju Bricoman, nie mogłem tam znaleźć miedzianych rurek z gwintem, dlatego ostatecznie zdecydowałem się na wprowadzenie gazu z palnika:
Kupiłem coś takiego: https://allegro.pl/palnik-gazowy-do-lut ... 52419.html
Zdjąłem końcówkę, a samą dysze umieściłem na 4 śrubach w redukcji.
Dysza oczywiście okazała się za mała, ale idealnie pod ten gwint pasują https://allegro.pl/dysze-gaz-butlowy-do ... 52957.html te dysze do kuchenki, ostatecznie zostawiłęm 0.78.
Aktualnie wszystko wydaje się ok, tylko mam problem z regulacją powietrza, bo tam, gdzie normalnie powinna być wstawiona klapka na śrubie do regulacji ilości powietrza które wchodzi, sterczy teraz palnik.
Pytanie, patrząc na filmy na początku tego wątku to tam regulacji powietrza nie ma żadnej a palnik sobie radzi idealnie, u mnie przy otwartej maksymalnie przesłonie płomień od razu gaśnie.
Pytanie 2. widziałem w palnikach Banana sito na końcu, warto kupić zaślepke i ją nawiercić, w czymś to pomoże?
Zabrałem się za budowę palnika do mini paleniska.
Redukcje (kielich), rure 3/4 30cm i mufe spawalniczą kupiłem w sklepach pokroju Bricoman, nie mogłem tam znaleźć miedzianych rurek z gwintem, dlatego ostatecznie zdecydowałem się na wprowadzenie gazu z palnika:
Kupiłem coś takiego: https://allegro.pl/palnik-gazowy-do-lut ... 52419.html
Zdjąłem końcówkę, a samą dysze umieściłem na 4 śrubach w redukcji.
Dysza oczywiście okazała się za mała, ale idealnie pod ten gwint pasują https://allegro.pl/dysze-gaz-butlowy-do ... 52957.html te dysze do kuchenki, ostatecznie zostawiłęm 0.78.
Aktualnie wszystko wydaje się ok, tylko mam problem z regulacją powietrza, bo tam, gdzie normalnie powinna być wstawiona klapka na śrubie do regulacji ilości powietrza które wchodzi, sterczy teraz palnik.
Pytanie, patrząc na filmy na początku tego wątku to tam regulacji powietrza nie ma żadnej a palnik sobie radzi idealnie, u mnie przy otwartej maksymalnie przesłonie płomień od razu gaśnie.
Pytanie 2. widziałem w palnikach Banana sito na końcu, warto kupić zaślepke i ją nawiercić, w czymś to pomoże?
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Wystarczy kawałek blachy powiercić. Taka siateczka powinna ustabilizować płomień. Rwie płomień w piecyku czy przestrzeni otwartej? Jeśli po za piecykiem, to w piecyku może być ok. Nie zapomniałeś o tak istotnym elemencie jak regulowany reduktor?
Kontakt 517355290
Oczywiście regulowany reduktor i zabezpieczenie przed cofnieciem to pierwszy zakup zNim zaczalem cokolwiek testowac, rwie w otwartym
Tutaj zdjęcie, trochę mało widać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- BANAN
- arcyweteran forum
W takich warunkach trudno odczytać wskazania reduktora, a I propan-butan zimna nie lubi
Zestaw z paru cegieł piecyk I odpal go w piecyku zanim zaczniesz dalej kombinować.
Kontakt 517355290
Zrobiłem bardzo prowizoryczne palenisko
bardzo
To jest na ciśnieniu 0.5 i powietrze praktycznie całkiem odcięte
To jest na ciśnieniu 0.5 i powietrze praktycznie całkiem odcięte
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, 18:24 przez Dave, łącznie zmieniany 1 raz.
W momencie otworzenia przepływu na maksimum, po lekkim wygrzaniu płomień jest jakby niżej, wydaje mi się, że raczej nie o to chodzi. Na dłużej boję się tego odpalać, chyba czas zabrać się za robienie paleniska 
No i dalej nie rozumiem, dlaczego te palniki z youtube odpalają się bez piecyka na pełnym otwarciu, wstawić butlę do domu i przetestować w wyższej temperaturze?
- BANAN
- arcyweteran forum
Pokombinuj z dyszami większej ŝrednicy. Gaz będzue się wydobywał z mniejszą prędkością I wtedy zasłanianie powietrza okaże się zbędne.
Kontakt 517355290
Próbowałem 1.25 i jest trochę lepiej, większych nie mam, może dłuższa rurka?