Kula 100 mm czy bezpieczna ? Armatnia ?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
Krzysztof Assman
Kula 100 mm czy bezpieczna ? Armatnia ?
Witam . Dziś na giełdzie wpadła mi taka kula do rąk . Wydała się pomocna przy formowaniu i klepaniu . Początkowo myślałem , że jest to kula do pchnięcia , czyli lekkoatletyczna .
Ale wątpliwości się nasuwają , bo kula jest bardzo twarda , pilnik się ślizga , dodatkowo okazuje się , że kula jest pusta . Otwór zalany ołowiem , ewentualnie cała wypełniona ołowiem . Czy aby czasem nie ma to czasem jakiś korzeni militarnych ???
Ale wątpliwości się nasuwają , bo kula jest bardzo twarda , pilnik się ślizga , dodatkowo okazuje się , że kula jest pusta . Otwór zalany ołowiem , ewentualnie cała wypełniona ołowiem . Czy aby czasem nie ma to czasem jakiś korzeni militarnych ???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz K.
- Administrator
-
Krzysztof Assman
-
Krzysztof Assman
-
Krzysztof Assman
- Grzegorz K.
- Administrator
-
dzik_warminski
- Kontakt:
Uważaj bo to może być święty granat ręczny z Antiochii
szczegółowy opis znajdziesz w księdze uzbrojenia
http://www.youtube.com/watch?v=wKB9sEtDJOs
szczegółowy opis znajdziesz w księdze uzbrojenia
http://www.youtube.com/watch?v=wKB9sEtDJOs
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
-
dzik_warminski
- Kontakt:
jesteśmy coraz bliżej
tu cytat z forum odkrywcy.
i cechy kuli podobne
"Witam szanowne grono. Jestem nowym czytelnikiem tego forum czy moglibyście udzielić kilu odpowiedzi? otóż wykopałem kule o średnicy 9,5cm i wadze 4kg,nie potrafie powiedzieć cz jest zrobiona z żeliwa cz z żelaza. Jest w niej otwór wypełniony ołowiem.Znalazłem ją na głębokości 70cm może 80cm pod Ostrołęką nad brzegiem Narwi (woj. mazowieckie).Chciałem zapytać czy ta kula jest wogóle bezpieczna? cz można ją czyścić mechanicznie? i najważniejsze pytanie z jakiego okresu pochodzi? z góry dziękuje."
tu cytat z forum odkrywcy.
i cechy kuli podobne
"Witam szanowne grono. Jestem nowym czytelnikiem tego forum czy moglibyście udzielić kilu odpowiedzi? otóż wykopałem kule o średnicy 9,5cm i wadze 4kg,nie potrafie powiedzieć cz jest zrobiona z żeliwa cz z żelaza. Jest w niej otwór wypełniony ołowiem.Znalazłem ją na głębokości 70cm może 80cm pod Ostrołęką nad brzegiem Narwi (woj. mazowieckie).Chciałem zapytać czy ta kula jest wogóle bezpieczna? cz można ją czyścić mechanicznie? i najważniejsze pytanie z jakiego okresu pochodzi? z góry dziękuje."