Ohayo gozaimasu

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Hiroshi

Ohayo gozaimasu

Post autor: Hiroshi » 24 maja 2013, 07:33

Witam serdecznie szanowne grono Forumowiczów.

Mam 26 lat i pochodzę z Podkarpacia. Moim zainteresowaniem są szeroko pojęte japońskie sztuki walki oraz oręż i uzbrojenie starodawnych wojowników pochodzących z kraju kwitnącej wiśni. Poszukiwałem forum, które oddało by ducha tego czym się pasjonuje i znalazłem takie „reidojo”, jednakże owe forum jest już wymarłe, żeby nie używać słowa martwe. Lata świetności tamtego forum już minęły, mało kto się loguje a i ja czekam już bardzo długo na akceptacje konta. Całkiem przypadkiem poszukując w Internecie pewnych informacji natrafiłem na to forum, które przykuło moja uwagę.
Przypuszczam, że będę pewnego rodzaju rodzynkiem wśród Waszego grona (z racji azjatyckiej nuty) lecz wiedza, która została tu przelana będzie mi bardzo pomocna w moich pracach. Na chwilę obecną dążę do wykonania japońskiego noża (tanto) a w przyszłości japońskiej zbroi. Chwilowo nie posiadam ani kuźni ani odpowiednio zaawansowanego sprzętu. Jedyne co posiadam to duża ilość publikacji w postaci książek i zdjęć oraz co najważniejsze, ducha kreatywności i zapału. Sądzę, że nie przyniosę sobie ani Wam wielkiego wstydu pytając o pewne rzeczy, które być może dla wielu z Was są wręcz oczywiste lub absurdalne. Zamierzam większość przyrządów oraz przedmiotów wykonać własnoręcznie lub wydając kwotę pieniędzy, która będzie jak najmniejsza. Całkiem śmiało możecie powiedzieć, że kto nie inwestuje ten nie zyskuje. Tak to prawda, lecz wolę zamiast wydawania większej ilości pieniędzy na moją pasję, to kupić zabawkę dla Synka lub coś dla mojej wspaniałej Żony. Poza tym praca na własnoręcznie wykonanym sprzęcie da mi o wiele więcej satysfakcji niż na tym kupnym, w dodatku udowodnię, że małym nakładem środków oraz duża dozą kreatywności i chęci można wiele osiągnąć.

Mam nadzieje, że to mi się uda.
Pozdrawiam
Sprawiedliwość bez mocy jest niczym,
Moc bez sprawiedliwości to tylko przemoc.

shalan

Post autor: shalan » 24 maja 2013, 09:21

Konnichiwa (:

Awatar użytkownika
Edmar
Kontakt:

Post autor: Edmar » 24 maja 2013, 09:29

Koniczyna
Musimy żyć. Żyć tak, by później nikogo nie musieć prosić o wybaczenie.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 24 maja 2013, 09:48

i domo arigato mysta robato:)

Powiedz kolego samuraju czy mieszkasz daleko od Jasła? Jak nie barz daleko i potrzebowałbyś ognia i miejsca w kuźni, to zapraszam do mnie:) Jak coś to pisz na PW:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Hiroshi

Post autor: Hiroshi » 24 maja 2013, 21:06

Może być i koniczyna ;)

Szanowny kolego Nikiel, serdecznie dziękuję za oferowaną pomoc. Jesteś niezwykle uprzejmy i chojny a co do odległości to bliżej już się nie da. Jeśli tylko będzie taka sposobność oraz możliwość, nie omieszkam poprosić o pomoc fachowca. Jest mi bardzo miło, że zostałem przyjęty do Waszego grona. Na pewno podziele się z Wami moimi planami oraz wątpliwościami w 'tworzeniu' różnych przedmiotów.

Dziękuje

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 24 maja 2013, 21:32

私は暖かく歓迎し、挨拶
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 24 maja 2013, 22:00

Samuraju witaj wśród kowali.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 24 maja 2013, 22:01

Witaj , a skąd jesteś dokładnie ?

Awatar użytkownika
Hiroshi

Post autor: Hiroshi » 24 maja 2013, 22:54

ありがとう、私は非常に光栄します

Witajcie zacni kowale i rzemieślnicy. Odpowiedz na miejsce mojego pochodzenia jest zawarta w poprzednim poście
To Jasło.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 24 maja 2013, 23:27

To fachowca możesz poprosić, ale jak coś to wpadaj do mnie:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 25 maja 2013, 07:21

Hiroshi, Witaj. Co wy w Jaśle macie. Wszystkie ciekawe maszyny i narzędzia na allegro- Jasło. Eleganckie strony o tematyce kowalskiej- Jasło. Usługi na najwyższym poziomie- Jasło. Teraz ostatni samurajowie również Jasło. Chyba zmienię adres zameldowania. :D :D

Awatar użytkownika
Hiroshi

Post autor: Hiroshi » 25 maja 2013, 14:07

Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za tak miłe przywitanie.
Bey dziękuję za kilka słów w języku japońskim. Jest mi niezmiernie miło.
Nikiel na pewno uśmiechnę się do Ciebie jeśli bedę w potrzebie.
Mam nadzieję, że będziecie śledzić moje posty oraz służyć dobrą radą. Tak jak już pisałem nie mam wiele sprzętu, część mam zamiar wykonać ręcznie i z tego co znajdę w domu i nie tylko. Myślę, że nie bedę tutaj wszystkiego opisywał bo to nie odpowiedni dział. W każdym razie na początek zajmę się dalszą pracą nad nożem tanto oraz wykonaniem imadła, paleniska oraz małego kowadła lub babki.

Do usłyszenia ;)

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 25 maja 2013, 19:46

Jacek Sz pisze:Hiroshi, Witaj. Co wy w Jaśle macie. Wszystkie ciekawe maszyny i narzędzia na allegro- Jasło. Eleganckie strony o tematyce kowalskiej- Jasło. Usługi na najwyższym poziomie- Jasło. Teraz ostatni samurajowie również Jasło. Chyba zmienię adres zameldowania. :D :D
To wpadnij z kasą bo tego akurat nie mamy za dużo.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 25 maja 2013, 19:50

Rav08 też z Jasła, jak mogłem to przeoczyć. Czy to ostatni bastion rzemieślniczy? Na taką ekipę to mocnych w kraju nie widzę. :D :D

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 25 maja 2013, 20:22

W Jaśle jak na Ukrainie, co drugi chce być kowalem :>
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”