Rozmowy o tym czemu tu jest tak jak jest.

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 cze 2013, 22:30

Strzał w 10. Elektrownia wiatrowa. Jestem też nielicznym przypadkiem chcącym mieszkać pod wiatrakiem :) Powiem tyle że niecierpliwie czekam na ustawę o OZE
Obrazek

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 02 cze 2013, 22:48

Nikiel, jak to jest, że jak koledzy proszą Cię o konkrety, to temat sprowadzasz do absurdu - że tylko niby na dziewczynach się znasz.

Gadasz, gadasz, o filozofii (co nawet lubię) ale nic konstruktywnego z tego nie wynika.

Ja się wypisuję. :/
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 23:02

Grzegorz K. a co zawierzasz zainwestować w kilka wokół swojego domu:).

Ciekawe co na to Twoi najbliżsi sąsiedzi. :P

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 cze 2013, 23:07

Tak. Postawię wiatrak. Przynajmniej taki mam plan. Tak zwaną mikroelektrownię. A co sąsiedzi mówią na temat twojego warsztatu? Ludzie zawsze mają coś do powiedzenia... niekoniecznie mądrego :)
Obrazek

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 23:23

Tylko turbina wiatrowa, taki wiatraczek 20-30m wysokości z kilkunastometrową średnicą wirnika, generuje tyle hałasu co startujący samolot. Wytwarza infradźwięki, które jak wiadomo nie wpływają korzystnie na samopoczucie.
Mikro-elektrownia wiatrowa raczej sąsiadom przeszkadzać nie będzie.
Warsztaty przeważnie działają w określonych godzinach turbiny wiatrowe działaj praktycznie cały czas.
Co innego MIKROELEKTROWNIA RZECZNA Z TURBINĄ ŚLIMAKOWĄ ta przeszkadzać nie będzie.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 cze 2013, 23:40

29m wysokości całkowitej do 40 kW to mikroelektrownia. A infradźwięki i hałas to mit taki sam jak reptilianie. Sorry byłem stałem widziałem. Bzdura.
Obrazek

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 23:50

Z tego co kojarzę to nie zawsze infra dźwięki wyczujesz przy ich źródle, jest to w końcu związane z falowym rozchodzeni się dźwięku. Raczej też w kwestii hałasu i jego uciążliwości takich elektrowni wiatrowych skłonny jestem wierzyć osobom mieszkającym w ich pobliżu, którym przez krótkowzroczność urzędników takie ustrojstwo w pobliżu postawiono. Nawet godzina stania pod takim wiatrakiem to mało aby się wypowiadać miarodajnie. ;)

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 03 cze 2013, 09:40

Mieszkam niedaleko gminy Kobylnica - same wiatraki. Koło mojej działki ma powstać farma wiatrowa, a za granicą gminy stoją kolejne wiatraki. Głośniej szumią drzewa.
Obrazek

dumaeg

Post autor: dumaeg » 03 cze 2013, 10:28

Ile będzie oddalona od twoich zabudowań ta ferma wiatrowa?
Wszystko powyżej 800m to już daleko
Jeśli po roku czy dwóch nie będzie ci hałas wiatraków przeszkadzał to uznam, że miałeś rację.

Nikiel zatem uważasz, że zewnętrzne oznaki uprzejmości, kultury i dobrego wychowania są tym co może zmienić mentalność ludzi.
Potencjał jak wiesz ma dwa kierunki.
Przypomnę chociażby małżeństwo od Afery Amber Gold. Filantropi, darczyńcy itd. itp. lecz jednocześnie oszuści i złodzieje.
Ja wyznaje przesłanie wiary chrześcijańskiej naprawienie krzywd i zadość uczynienie pokrzywdzonym.
Zadowoli mnie gdy oddadzą wszytskie pieniądze jakie są winni ludziom pokrzywdzonym, a drugie tyle wpłacą do skarbu państwa lub do organizacji pożytku społecznego z którymi nie mają nic wspólnego.
I mogą iść wolni. Lecz gdy nie naprawią krzywd to sprawiedliwym jest, aby ponieśli za to najwyższą karę i dali głowę.
W żaden sposób nie przyczynili się do poprawy losu społeczeństwa polskiego tylko go pogorszyli.

Drugi przykład jeden z pozytywnych.
Starszy o pokolenie ode mnie, rzemieślnik zatrudniający 15 osób zarabiających najmniej 2500 zł netto. Mruk i nietowarzyski człowiek, ale dbający o swoich pracowników. Powodzie 1997 i 2010 r. Wysyłał swoich ludzi do pomocy opłacając ich normalnie jakby w tym czasie u niego pracowali. Niewiele osób o tym wie, bo nie szukał rozgłosu jak napisałem powyżej mruk.
Na osiedlu w pobliżu którego mieszka spółdzielnia zlikwidował wszystkie place zabaw w przeciągu kilku dni, bo były typowo socjalistyczne beton albo asfalt metalowe urządzania do zabawy, czyli bardzo niebezpieczne. Pewnego dnia, nie wiadomo przez kogo, w/g administracji osiedla został postawiony bezpieczny plac zabaw, gdybym nie widział tam robiących jego ludzi też bym o tym nie wiedział. Na szczęście niektórzy urzędnicy nie niszczą cudzej pracy
Glutów nie będzie dzieciom obcierał, nie ten tym człowieka.
Ta osoba faktycznie podniosła poziom świadomości społecznej i dobrobyt lokalnej społeczności.
Jeden z jego pracowników się usamodzielnił i również zatrudnia pracowników także godnie ich opłacając.
To są ludzie faktycznie coś zmieniający.
Zaś patrząc na maski jak to ty czynisz Nikiel to by był nietowarzyski mruk jeśli nie gbur.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 03 cze 2013, 10:50

"Zaś patrząc na maski jak to ty czynisz Nikiel to by był nietowarzyski mruk jeśli nie gbur."
Wiesz, lekarze tak mają;P

Czyli wiesz, co może zmieniać świadomość ludzką. Pięknie!
Jestem bardzo zadowolony z naszej dyskusji. Jak byś napisał tak 13 stron wcześniej to wątek był by troszkę krótszy:P
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

dumaeg

Post autor: dumaeg » 03 cze 2013, 17:39

Znasz przysłowie "Ryba psuje się od głowy"?
Zatem dopisz resztę sobie.
Jestem naiwnym idealistą nawet we mnie tkwi gdzieś głęboko, że ludzie są dobrzy jeśli da się im pozytywne przykłady.
Lecz nie zmienisz ludzi gdy "Głowa" będzie zepsuta.
Dlatego nadal wolę uczciwych złodziejów i morderców, od pedofilii, gwałcicieli, oszustów i partyjniackich polityków.

Recepta na rozwój.
Nowo powstałe duże (powyżej 500 zatrudnionych) i średnie (powyżej 150 zatrudnionych) całkowicie polskie lub państwowe lub samorządowe przedsiębiorstwa w każdym mieście polskim.
One to stanowiły by bazę do powstawia prywatnych zakładów w okolicy.
Obniżenie podatków, uproszczenie procedury zakładania firm.

Obniżenie pensji politykom i urzędnikom państwowym i uzależnienie ich od faktyczne stanu gospodarki, zabranie większości przywilejów.

Oczywiscie też pozbycie się z polityki i urzędów państwowych wszytskich aferzystów, osadzonych nepotycznie na posadach państwowych, defraudantów itd, itp i przykładne ich ukaranie.

Bez tych ostatnich dwóch punktów na pewno nic się nie zmieni, a to doprowadzi do rewolucyjnych zmian i przelewu krwi.

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 03 cze 2013, 21:09

Józef Tischner filozofia po goralsku = Nikiel filozofia po kowalsku :P, tak mi sie pomyslalo

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 04 cze 2013, 10:05

"Znasz przysłowie "Ryba psuje się od głowy"?
Zatem dopisz resztę sobie.
Jestem naiwnym idealistą nawet we mnie tkwi gdzieś głęboko, że ludzie są dobrzy jeśli da się im pozytywne przykłady.
Lecz nie zmienisz ludzi gdy "Głowa" będzie zepsuta.
Dlatego nadal wolę uczciwych złodziejów i morderców, od pedofilii, gwałcicieli, oszustów i partyjniackich polityków.

Recepta na rozwój.
Nowo powstałe duże (powyżej 500 zatrudnionych) i średnie (powyżej 150 zatrudnionych) całkowicie polskie lub państwowe lub samorządowe przedsiębiorstwa w każdym mieście polskim.
One to stanowiły by bazę do powstawia prywatnych zakładów w okolicy.
Obniżenie podatków, uproszczenie procedury zakładania firm.

Obniżenie pensji politykom i urzędnikom państwowym i uzależnienie ich od faktyczne stanu gospodarki, zabranie większości przywilejów.

Oczywiscie też pozbycie się z polityki i urzędów państwowych wszytskich aferzystów, osadzonych nepotycznie na posadach państwowych, defraudantów itd, itp i przykładne ich ukaranie.

Bez tych ostatnich dwóch punktów na pewno nic się nie zmieni, a to doprowadzi do rewolucyjnych zmian i przelewu krwi."

Jesteś bardzo pewien pewnych rzeczy. Trzeba zrobić TAK i TAK bo to jedyny sposób a jak nie to na pewno będzie TAK i TAK:)

Działaj , jak będę Ci kibicował:)

Oczyść polityków, rozlicz złodziei. Zostań nawet prezydentem czy premierem życzę Ci tego z całego serca.

Pytanie tylko jaka część społeczeństwa Ci pomoże? :) Będziesz zdrową głową i dasz pozytywny przykład. A ludzie ulegną magicznej przemianie i będziemy się szanować:)
Komuchy prawicowców, prawicowcy gejów, polubimy żydów i czarnych i ruskich i Niemców. Przestaniemy wywalać śmieci do lasów i demolować stolicę z radości, że nasza drużyna wygrała w piłkę.

A to wszystko dla tego, że będziemy mieli prawdziwego wodza:) Czy tak?
Ekonomia załatwi wszystko.

Był taki czas w historii ludzkości, który się nazywał renesans (od nazwiska wielkiego francuskiego poety Rene Sansa :P )
To były czasy, kiedy prawdziwi geniusze pracowali se wspólnie nad nauką, sztuką, filozofią

A kto wie, że jak w średniowieczu kościół niszczył wszystko co wiązało się z rozwojem ludzi, to na bliskim wschodzie, Arabowie robili swój renesans? Bagdad to było miasto do którego ciągnęły tęgie głowy z całego świata. Kolesie tłumaczyli na arabski wszystkie mądrzejsze książki jakie były dostępne w tym czasie (ruscy też tak robili w pewnym okresie historii:P ), a kościół książki palił i palił autorów, bo w średniowieczy był mrok i chcieli se poświecić:P

Wierzycie w rewolucje, ja wierzę w renesans:) Coś co można było zrobić raz, można zrobić drugi raz:)
Nie mogę napisać z pewnością dumy, że stanie się to "na pewno", ale widzę, że dzieje się sporo w tym kierunku i liczę, że taki będzie efekt. I że nie będziemy musieli tyrać w fabrykach (jak w Chinach )tylko robić jakieś przyjemne i pożyteczne rzeczy.
Swoją drogą, ciekawe jak oni w tych Chinach żyli bez tych fabryk? musiało sie im strasznie nudzić... Tyle tysięcy lat nudy...:P

A teraz proszę, fabryki i kraj kwitnie:)
Czy w Chinach fabryki mają chiński kapitał?

A termin filozofia oznacza umiłowanie mądrości. Mądrość to dobra rzecz, kiedyś sobie kupię kawałek.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

dumaeg

Post autor: dumaeg » 04 cze 2013, 10:51

Nikiel nie porównuj poziomów życia chińczyków europejczykami i kosztów pracy.
Są to dwie zupełnie inne bajki nikt w Polsce za 200 złoty około 50 euro miesięcznie by nie pracował, a to jest w przeliczeniu dobra pensja w chinach.
Na polu kosztów pracy z Chinami Indiami i podobnymi krajami nigdy nie wygramy.
Widzisz obcy kapitał wycofujący się z polski przy naciskach władz ich krajów macierzystych?
Zatem mi obcy kapitała, który w 80% i tak zyski transferuje poza granice Polski jest mi potrzebny jak dziura w moście.

To ty Nikiel na siłę wpychasz mi Wodza nie wiem do czego ci ten wódz potrzebny.
Ja osobiście potrzebował bym grupy ludzi i to wielkiej u władzy będących mężami stanu tak z połowę lub więcej parlamentu.

Tak w większości przypadków ekonomia załatwi wszystko.
Ludność która ma zrealizowane cel podstawowe łatwiej się zmienia. Gdy zaś 35% ludności nie może zrealizować celów podstawowych czyli zapewnienia bytu i wyżywienia niewiele się zmieni.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 04 cze 2013, 13:15

Nic Ci nie wpycham.
Wiesz co trzeba robić, masz dobry plan. Działaj.Dobierz sobie ludzi i zmieniajcie parlament, rząd, rozliczajcie złodziei :) Hop siup i przy dobrych wiatrach już za 40 lat będzie się żyło lepiej. Szkoda, że jak się zmieniał system (nazwa systemu), to Cię wtedy tam nie było:)

Powiedz tylko skąd chcesz wziąć tych mężów stanu? Chyba, że się sklonujesz?

Nie będę Ci przeszkadzał w poprawianiu Polski dopóki nie zaczniesz mi wchodzić w paradę, (każąc mi robić rzeczy których robić nie chcę, albo łamiąc moje prawa:) )
Nie będę Ci przeszkadzał, dopóki nie zaczniesz łamać prawa innych ludzi (np prawa do życia)

W mej chorej głowie, po tym jak czytam Twoje posty rodzi się otóż myśl następująca.
Kasa rozwiązuje wszystkie problemy.
I jak dam pracownikowi 2500 na rękę to będzie mu dobrze i zmienię świat. Wybacz, a leprzy obecnych cenach nie jestem się w stanie utrzymać za 2500 zł miesięcznie. Za mieszkanie z musiałbym dać z 1000 (do tego media), może więcej nie wiem , dawno nic nie wynajmowałem, za jedzenie drugi. Na transport i szaleństwa zostanie 500:) Jak bym chciał mieć rodzinę to nie będę miał za co pieluchy kupić.
Żeby żyć i się rozwijać w obecnie w naszym kraju, potrzebuję ok 5000 na rękę.

Będę zatem pracował w zakładzie za 2500 no i? Co to zmieni w mojej ekonomii? Jak się zmieni moja mentalność?

Piszesz o kosztach pracy w Chinach i Polsce i żebym ich nie porównywał. Nie porównuję, dla mnie praca Polaka i Chińczyka jest warta dokładnie tyle samo. Tak samo praca Niemca i Polaka, Szweda i Polaka itd.

No chyba, że zaliczymy się do nadludzi. Wtedy nasza praca będzie warta znacznie więcej:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”