Pytanie o cegły
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Pytanie o cegły
Witam.
Chcę sobie obłożyć kotlinę dookoła cegłami żeby ciepło nie uciekało a też dlatego iż jest dosyć płytka bo ma tylko 3 cm głębokości. I teraz pytanie: czy cegły klinkierowe się nadadzą gdyż nie mam dostępu do szamotu?
Chcę sobie obłożyć kotlinę dookoła cegłami żeby ciepło nie uciekało a też dlatego iż jest dosyć płytka bo ma tylko 3 cm głębokości. I teraz pytanie: czy cegły klinkierowe się nadadzą gdyż nie mam dostępu do szamotu?
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
On ma 15 lat. Dobrze że w ogóle czymkolwiek się interesuje.
Edit.
Właśnie sobie uświadomiłem że w tym wieku jest kryzys z kasą
Zależy jakich ma się rodziców oszywiście Generalnie wiek cielęcy. Jeżeli więc radkam chcesz iść budżetowo to proponuję kotlinę wylepić zwykłą gliną. Albo pozbieraj trochę grosza i nabądź na złomie bęben hamulcowy (brake drum forge)...
Edit.
Właśnie sobie uświadomiłem że w tym wieku jest kryzys z kasą

Wiem, wiem. Właśnie przed momentem widziałem jego post w dziale przedstaw się. Przeczytałem, że ma 14 lat i czapka mi ze łba spadła z wrażenia. Bardzo fajnie kiedy młody chłopak od ekstremalnych zabaw z kumplami, woli oddawać się jakiemuś oryginalnemu hobby.
W takim wieku to i kasy na cegły można nie mieć.

-
VikingArt
Radkam98, jeżeli dobrze Cię zrozumiałem, to chodzi ci tylko o takie nadkładki z cegieł, a nie o wymurowanie jakiegoś murku dookoła kotliny. Ja robię tak, że ustawiam sobie dwie zwykłe cegiełki po lewej i prawej stronie kotliny. Dzięki temu koks się nie rozsypuje, ciepełko bardziej się trzyma rdzenia ogniska. W zasadzie jest tak, że żar prawie nigdy bezpośrednio z cegłami się nie styka a jeżeli próbuje, to zaraz go gaszę wodą.
Czyli, jeżeli chodzi o takie rozwiązanie, to zwykłe cegiełki się nadają (ja mam nawet "dziurawkę"). Oczywiście po pewnym czasie się skruszą ale to przecież zwykłe cegły a o nie nietrudno.
Czyli, jeżeli chodzi o takie rozwiązanie, to zwykłe cegiełki się nadają (ja mam nawet "dziurawkę"). Oczywiście po pewnym czasie się skruszą ale to przecież zwykłe cegły a o nie nietrudno.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali