Nowy outdoor workshop
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
Nie wyrobisz na ten koks przy takiej wielkości paleniska, ja w swoim o kotlince 25x25 i głębokości 5cm nagrzewam wszystko, łącznie z wałkami fi 40 a i więcej nagrzeje i czasami mam wrażenie że jest zbyt dużo żaru.
Pakiety 2kg też w nim do zgrzewania bez problemu grzeję.
Więc nie wiem po co się pchać w wielkiej pojemności kotliny, chyba że planujesz kucie bram i będziesz grzał naraz naście-dziesiąt prętów. Taka moja opinia
No i osobiście wolę kotliny z grubej stalowej blachy niż z żeliwa.
Pakiety 2kg też w nim do zgrzewania bez problemu grzeję.
Więc nie wiem po co się pchać w wielkiej pojemności kotliny, chyba że planujesz kucie bram i będziesz grzał naraz naście-dziesiąt prętów. Taka moja opinia
No i osobiście wolę kotliny z grubej stalowej blachy niż z żeliwa.
Po pierwsze koszt, wydasz na to kilka zł. na złomie na blache i kilka na spawanie,
po drugie niewrażliwość na zmiany temp. nagłe, skurcze itp. można zalać wodą i nie popęka,
po trzecie mniejsza waga,
po czwarte, może i jest mniejsza żywotność od żeliwa, ale jak dla mnie wymiana raz na 4 lata nawet jest ok(tyle poprzednia z cieńszej niż obecnie blachy mi wytrzymała). To jest jedyny minus, ze się powoli blacha utlenia od ciepła, żeliwo nie.
po drugie niewrażliwość na zmiany temp. nagłe, skurcze itp. można zalać wodą i nie popęka,
po trzecie mniejsza waga,
po czwarte, może i jest mniejsza żywotność od żeliwa, ale jak dla mnie wymiana raz na 4 lata nawet jest ok(tyle poprzednia z cieńszej niż obecnie blachy mi wytrzymała). To jest jedyny minus, ze się powoli blacha utlenia od ciepła, żeliwo nie.
-
VikingArt
radkam98 nie wiem czy widziałeś ale w moim temacie o kuźni jest krótki film 17 sec. na którym uruchomiłem nowe palenisko i tak kotlina jest 25x25cm głębokość 6cm. nagrzanie od 0 do 1100 zajmuję dosłownie chwilę (na filmie płaskownik 60x10mm) przy tak płytkiej kotlinie i przy większej ilości koksu jestem wstanie nagrzać wszystko tak jak u nomada. Popatrz że nagrzewanie na filmie jest na węglu drzewnym a nie na koksie. Dla mnie taka kotlina jak twoja, to potwór do którego wrzucam koks jak do studni bez dna... popatrz że przy dłuższym elemencie np. maczeta nie włożysz jej do kotliny tylko musisz zostawić ją na wierzchu, popatrz ile czasu musisz stracić zanim nagrzejesz koks z dołu kotliny zanim zacznie grzać detal. i dodaj jeszcze równe przykrycie detalu. i zgadzam się z Nomadem , nie wyrobisz na koks.
- Grzegorz K.
- Administrator
Zbyt szybkie grzanie psuje materiał,nie wiem czemu tak jest ale warto było by sprawie przyjrzeć się dokładniej.VikingArt pisze: w moim temacie o kuźni jest krótki film 17 sec. na którym uruchomiłem nowe palenisko i tak kotlina jest 25x25cm głębokość 6cm. nagrzanie od 0 do 1100 zajmuję dosłownie chwilę
Może chodzi o utlenianie się powierzchni i coś popitolone z węglem w rdzeniu?
W każdym razie za szybko uważam ze nie dobrze.
Na powolutku materiał jest prawie jednorodny.
Tak własnie jak Dara pisze materiał musi sie nagrzewac nie zbyt szybko bo bedzie niedobrze
przy stalach gatunkowych wyjdzie nam niejednorodna struktura kazdy material musi byc odpowiednio nagrzany i co wazne przez odpowiedni czas wygrzany aby uzyskal jednakową temperature w calym przekroju , chyba jak odgrzewasz kielbase i za szybko wyjmiesz to sam wiesz jak jest 
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
Dobrze prawicie, stale wysoko weglowe do ekstremalnie wysokiego hartowania nagrzewam w tempie nie przekraczajacym 200 -250 stopni na godzine, czyli powolutku. Jak troche szybciej to strukture czasteczkowa szlag trafia, nie nastepuje porzadana przemiana. Grzanie wstepne do normalizacji dwuetapowej to okolo szeciogodzinny proces. Szczegolnie wrazliwa jest stal z grupy D, grupa A pozwala na wieksze odchylenia czasu nagrzewania bez zbytniego szwanku.
Tu na przyklad przelom z grubym ziarnem stali D2, zepsuty material na wyrazne zyczenie bosa
Kazal rzucic te robote to rzucilem nia doslownie o podloge i peklo 
Tu na przyklad przelom z grubym ziarnem stali D2, zepsuty material na wyrazne zyczenie bosa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom