Sprzedam palniki

Sprzedaż, kupno, zamiana, zlecenia, Forum moderowane

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 27 wrz 2013, 19:59

Reset wpadnij do mnie na spawanie :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Reset
Kontakt:

Post autor: Reset » 27 wrz 2013, 20:26

W sumie niegłupi pomysł to tylko 57 km :) byś mi podpowiedział co nieco :)
bey pisze:Reset wpadnij do mnie na spawanie :P
Wojciech Wangryn "Reset"

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 15 paź 2013, 07:35

Moi drodzy forumianie ;) Przygotowałem dla was nową serię palników gazowych. Tym razem w dwóch wariantach. Ten na górze wyłącznie do pracy z nadmuchem, widzieliście tą konstrukcję w akcji na imprezach plenerowych. Ten na dole to znany z poprzednich serii palnik eżektorowy z możliwością podłączenia nadmuchu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290

krismilka

Post autor: krismilka » 31 paź 2013, 11:33

Jak wydajny ten nadmuch musi być? Suszarka do włosów czy coś mocniejszego?
Jak z ekonomią spalania? Na ile godzin grzania wystarcza butla 11 kg propan butan? Jak z regulacją temperatury, jak bardzo musi "hulać" palnik żeby nie zgasł? Jaka wymagana jest wentylacja przy takim palniku? Otwarte drzwi do garażu czy nadmuch i wentylator na podłodze?
Przepraszam jeśli pytanie wydają się głupie ale jak na razie to jestem teoretykiem który pyta praktyków jak to faktycznie wygląda.

Powiem szczerze byłbym zainteresowany. Na razie jestem uziemiony - w garażu nie mam elektryczności ale po 11 listopada powinienem zacząć na poważnie rozkręcać robotę bo będę już mógł spawać, wiercić itd. W planie mam właśnie palenisko gazowe (butle kupione nabite, szamot jest zaprawa szamotowa też) obudowa z bojlera, izolacja z wełny bazaltowej i szamotu.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 31 paź 2013, 12:26

poczytaj temat budowa paleniska gazowego to Ci wiele wyjaśni :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 31 paź 2013, 23:22

Jestem cierpliwy to prawda :lol:
krismilka pisze:Jak wydajny ten nadmuch musi być? Suszarka do włosów czy coś mocniejszego?
Jak z ekonomią spalania? Na ile godzin grzania wystarcza butla 11 kg propan butan? Jak z regulacją temperatury, jak bardzo musi "hulać" palnik żeby nie zgasł? Jaka wymagana jest wentylacja przy takim palniku? Otwarte drzwi do garażu czy nadmuch i wentylator na podłodze?
Przepraszam jeśli pytanie wydają się głupie ale jak na razie to jestem teoretykiem który pyta praktyków jak to faktycznie wygląda.

Powiem szczerze byłbym zainteresowany. Na razie jestem uziemiony - w garażu nie mam elektryczności ale po 11 listopada powinienem zacząć na poważnie rozkręcać robotę bo będę już mógł spawać, wiercić itd. W planie mam właśnie palenisko gazowe (butle kupione nabite, szamot jest zaprawa szamotowa też) obudowa z bojlera, izolacja z wełny bazaltowej i szamotu.
Musi być to nadmuch gwarantujący ciągłą bezawaryjną pracę np nadmuch od pieca c.o. Co do drugiego pytania do 12 godzin w zależności od potrzeb operatora pod warunkiem, że będziesz podgrzewał propan butan, zalecany propan. Nie rozumiem trzeciego pytania? Palnik pracuje stabilnie w szerokim zakresie ciśnień roboczych, to nie palnik Reila, tylko palnik Banana. Co do wentylacji wystarcz y kanał wentylacyjny. Mamy tu czysty dwutlenek węgla i parę wodną.
Kontakt 517355290

krismilka

Post autor: krismilka » 01 lis 2013, 18:47

Czyli taki nadmuch wystarczy?
wentylator
Czy potrzebny wydajniejszy/ z wyższym sprężaniem albo wyższą ilością dostarczanego powietrza?

Co do temperatur to interesuje mnie czy będzie dawał zarówno niskie i wysokie temperatury i czy nie ma problemów z regulacją na niższych temperaturach czyli czy płomień nie "przeskakuje" przez siatkę i gaśnie. Masz jakąś wartość graniczną do której musi grzać minimalnie palnik? Rozumiem że dopływ powietrza /tlenu regulujemy na dmuchawie/przesłonach a gazu na reduktorze. Moje pytanie brzmi czy palnik nie zgaśnie przy grzaniu paleniska na 800 - 850 st C?

Przepraszam za zawracanie d..y ale takich informacji nie znalazłem w temacie "budujemy palenisko gazowe". Może przeoczyłem w takim razie przepraszam.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 01 lis 2013, 20:02

Nie zdarzyło mi się by palnik zgasł.Wentylator dobry, choć gdyby zachciało Ci się zgrzewać i zapotrzebowanie na gaz by wzrosło, to może być za slaby.Do takiego zakresu temperatur o jakich piszesz, lepszy byłby palnik do pracy wyłącznie z nadmuchem. Przymykając nadmuch uzyskujemy kolor płomienia zielony( z niedoborem tlenu) i niższą temperaturę.Podobnie niższe temperatury uzyskujemy przy nadmiarze powietrza (kolor płomienia granatowy) ale i atmosferę utleniającą.
Kontakt 517355290

krismilka

Post autor: krismilka » 13 lis 2013, 20:59

Można zarezerwować jeden z wymaganym nadmuchem czy już wszystkie zeszły? Szczegóły możemy dogadać przez PW.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 14 lis 2013, 05:17

Ostatnia seria palników jest tak duża, że nikomu nie zbraknie :>
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 22 lis 2013, 08:57

Ponieważ palniki eżektorowe stają się półkownikami, chodzi mi po głowie przerobienie ich na palniki uniwersalne. Wyglądały by tak jak ten na fotce. w zależności od potrzeb można by je podłączyć w trzech wariantach: jako eżektorowy, gdy zbraknie prądu ( dysza gazowa osiowo), jako palnik z wymuszonym nadmuchem z wentylatora(dysza gazowa z boku) i jako palnik zasilany ze sprężarki (osiowo dysza powietrzna, a gazowa z boku). Czwarty wariant to możliwość pracy na gazie ziemnym w układach zasilanych powietrzem. Cena ulegnie drobnej korekcie.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 22 lis 2013, 12:17

moim zdaniem cena palnika jest bardzo niska porównując z robotą jaką wykonują w kazdym warsztacie :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 22 lis 2013, 14:57

Uniwersalne palniki Banana pomalowane. Jeszcze tylko dorobię kilka drobiazgów i niech idą do kowali ;)
Kontakt 517355290

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 22 lis 2013, 16:58

Banan to powinien dostać nagrodę forumowicza roku.Nie dość że wymyśla cuda to i jeszce doradza jak je zrobić nie robiąc z tego wielkiej tajemnicy.

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 23 lis 2013, 23:57

Jasiu, szykujesz do wysylki za granice ?
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

ODPOWIEDZ

Wróć do „TARG - trade zone ”