Budowa kuźni od podstaw

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Arraos

Budowa kuźni od podstaw

Post autor: Arraos » 15 sty 2014, 18:19

Witajcie ! Nazywam się Michał i jestem nowym użytkownikiem Forum Kowalskiego. W zasadzie nie ma się chyba co rozpisywać :) Uczęszczałem do Liceum Metaloplastycznego o profilu Kowal/Jubiler z tymże muszę zaznaczyć, że niestety prawdziwego kucia w metalu miałem jedynie 8 godzin w miesiącu co daje znikome doświadczenie. Liceum skończyłem trzy lata temu ale w dalszym ciągu mój zapał nie ostygł, dlatego zdecydowałem się zbudować własną kuźnię ! Strasznie cieszy mnie fakt, że czytając forum wielu ludzi dostało odpowiedzi w 100% jakich oczekiwali. Dlatego proszę o rady, od czego zacząć, co kupić i jakie marki wybrać :)

Postanowiłem wybrać piec zwyczajny koksowniczy bo na takim zwykle pracowałem, poza tym wydaję mi się, że może być z tym mniej problemu jak z piecami gazowymi bo nie są "zamknięte" z góry:) Jeśli chodzi o kowadło, to mam zamiar zastosować technikę "Dam Ci skrzynkę wódki a Ty mi znajdź kowadło" Interesuję mnie raczej stare kowadło "na pieńku" jakich na pewno roi się na starych wsiach :) ani jeżeli jakieś nowe całe obmalowane farbkami. Wydaje mi się, że na początek wystarczy jakieś 30-50 kilowe. Co o tym myślicie ? Nie ukrywam, że oczekuje zbesztania mnie i naprowadzenia na odpowiedni kierunek, dlatego nie oszczędzajcie w słowach :) Ja się dopiero uczę :D

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 15 sty 2014, 18:55

hmm z piecem to dobry pomysl (tak mnie się wydaje), ja startowalem z podobnego i dopiero teraz będe budował gazowy. Co do kowadła to musisz pamiętać o tym zeby nie bylo pęknięte wiem banały ale lepiej ostukać takie używane niz inwestować kase w złom :)
Pomysł na znalezienie ... moze być cieżko w ten sposób polecam poszukać też na złomach. Życze powodzenia w budowie i kompletowaniu ;]

Arraos

Post autor: Arraos » 15 sty 2014, 19:36

Dzięki wielkie ! W szkole posiadaliśmy kowadła o wadze gdzieś około 120-150 kg więc przesiadka z takich Goliatów na 30-50 kilowe pewnie będzie odczuwalna :) Wybrałem te starsze bo w większości przypadkach ponoć posiadają lepsze stopy jak te nowe, dlatego właśnie jestem już uczulony na wszelkie pęknięcia w kowadełku :)

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 15 sty 2014, 19:38

Domyśliłem się że to banalna informacja z pęknięciem ;] ale warto zawsze powiedzieć :D no troche rpzeskok jest ale mysle że po przerwie nie będzie aż tak wielki :)

Arraos

Post autor: Arraos » 15 sty 2014, 19:43

Może i banalna ale jakże ważna :) Właśnie takie najprostsze rady mogą mi pomoc najlepiej złożyć odpowiedni sprzęt :D Dzięki jeszcze raz !

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”