Ogrzewanie

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 27 sty 2013, 23:30

:D temat mi zamknęli. hihi.
Wodę powiadasz? Nie ma się o co martwic mózg to 80%wody:P Nie jest tak, że wierzę we wszystko co widzę w sieci. Ae za to widziałem i doświadczałem w życiu rzeczy dzięki którym wiem, że świat różni się od tego co widzimy w TV i czytamy w podręcznikach. ;)
A jako ciekawostkę od moich krasnali, to powiem, że znalazłem patent zarejestrowany w USA. Patent dotyczy dodawania alu do paliwa samolotów pasażerskich w celu modyfikacji pogody:) Dzięki bogu nic takiego nie ma miejsca:P

Jeśli chodzi o grzanie, to nie myślałem o tym, żeby kręcić sinikiem tylko po to, żeby grzać. Raczej, żeby podpiąć to pod jakąś maszynę co często pracuje. Zresztą to tyko filmik. Zaciekawiło mnie to. że tak se krynconc magnesikiem robi się ciepło.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 12 paź 2013, 19:11

Skończyłem konstruować piec rakietowy do mojego warsztatu. Mam nadzieję, że się w zimie sprawdzi.
Film z prezentacji jego można zobaczyć na moim kanale na"yt"

https://www.youtube.com/watch?v=rYxTFcJbBoo
kontakt: 604 184 715

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 13 paź 2013, 06:22

Kawę można mieć zawsze gorącą :D
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 13 paź 2013, 07:21

BANAN pisze:Kawę można mieć zawsze gorącą :D
Dokładnie :D
kontakt: 604 184 715

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 13 lis 2013, 22:11

Witam

Zainspirowała mnie konstrukcja którą spróbowałem uruchomić w swojej kuźni - efekt na razie KLAPA :/
Co prawda dopiero pierwsze "gazety" poszły na próbę i lekkie nieszczelności na przewodzie kominowym ale cugu zero.
BANAN, jeśli można prosić o poradę :>
Jak na załączonym obrazku :mrgreen:
Zgłupiałem, ale skoro ciąg ma być pod ruszt to wydaje mi się iż rura dolotowa powietrza powinna kończyć się NAD rusztem a nie pod - czyli wersja czerwona na zdjęciu - czy się mylę ?
Jeśli chodzi o szerokość płaszcza dymnego to u nas jest 60 - taką wyszperałem beczkę. Czy nie jest to za mało ?

No i w takim razie jak to tak wygląda z tym cugiem to chyba było zdrową przesadą to co jest w płaszczu :lol: Oj no po prostu szkoda mi było ciepłego dymu - dodatkowo wspawałem w niego hamownie dymu z lekkim nakierowaniem od spodu na przód beczki - chciałem wymusić obieg dymu zanim dotrze do komina. Foto słabe ale zerknijcie.

Jak to wygląda w Waszych oczach :/
Jakieś propozycje ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 14 lis 2013, 05:12

Zerknij na 2 stronę tematu. Zasada działania jest taka jak na rysunku.Rurę doprowadzającą powietrze wetknąłem wtedy do pieca tylko dlatego, że paliłem trotem i bez niej ogień by się zdusił. Rura kominowa 150, dopływ powietrza oczywiście nad rusztem. ważne by wewnętrzny płaszcz zawisł nad rusztem ok 12 centymetrów ( na cegłę). Chyba przekombinowałeś z tymi blachami, ale kto wie? :roll:
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 13 gru 2013, 15:00

Każdej zimy powraca temat efektywnego ogrzewania. Mnie bardziej zależało nie tylko na efektywności ale również na tym , by nie trzeba było pilować pieca i co chwila dokladać do niego. Powróciłem po raz drugi do konstrukcji syberyjskiej bubafoni. Teraz zrobiłem ten piec o mniejszej średnicy, ze zdemontowanego bojlera. Tym razem huczy aż miło od kilku godzin :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 24 sty 2014, 10:51

http://www.youtube.com/watch?v=Xiv1aeZZnHI

Nie wiem co z tego wyjdzie, ale kolesie twierdzą, że działa:)

Bateria słoneczna zasila maszynkę do produkcji wodoru. Wodór przechodzi przez katalizator samochodowy i się dość mocno nagrzewa. Wylatuje woda i wodór? :)

Zastosowanie potencjalne to ogrzewanie bojlera z wodą, napęd turbinki parowej itp.

Ciekawostka
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 24 sty 2014, 11:07

Z wody to raczej powstanie wodór i tlen.
Ale po co ten katalizator?

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 24 sty 2014, 16:31

Po to, żeby się grzał:) W sumie to nie bardzo wiem jak działa katalizator. Gazy do niego wpadają, reagują z czymś co jest w środku i coś wypada:) W tym wypadku wpada HHO (bo chyba to wydziela się z ogniwa ) co się dzieje potem z tlenem to nie wiem. Nie bawiłem się palnikami na wodór z wody:)

Z tego co ja rozumiem to w reakcje w katalizatorze są termogenne i powstaje ciepło. Koleś na filmie mówi, że teoretycznie powinna powstawać woda i wodór, ale nie sprawdzał:)

Chodzi o to, że HHO przepływa przez katalizator się nie paląc, a on się grzeje mocno (500C jak rozumiem)

Może jest ktoś kto się kuma na tych sprawach. A może to nic nie warte. Ot ciekawostka:)

ps. a jak samochody są na wodór to efektem spalania jest chyba woda, czy nie?

Jako zastosowanie koleś wspomina chyba o odsalaniu wody (albo źle zrozumiałem bo kanadyjcy bełkoczą )

I jeszcze jedno z filmiku. Koleś mówi, że jak katalizator rozgrzeje się do ponad 300F to spada zapotrzebowanie na wkładaną ilość gazu (HHO). Im cieplejsze tym wydajniejsze.

Awatar użytkownika
sdr3

Post autor: sdr3 » 24 sty 2014, 20:27

Nikiel pisze:ps. a jak samochody są na wodór to efektem spalania jest chyba woda, czy nie?
I tak i nie. Powietrze to głównie azot. Jakieś kwasy powstaną i chyba amoniak. Poproszę chemików o wsparcie :)

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 24 sty 2014, 23:47

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 25 sty 2014, 00:33

po prostu musze:

http://www.youtube.com/watch?v=XZxzJGgox_E

darmowa energia :facepalm:
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 25 sty 2014, 22:42

"darmowa energia :facepalm: "

Kmar, rozwiń bo nie wiem czy odnosisz się do Ravowego kabla czy mojego HaHaO?:)

Słońce, Woda, Powietrze i Ziemia to energia i jest za darmo. Tak samo jak ropa, gaz, węgiel czy co tam kto pali. To jest i jest darmowe:) Tylko ludzie debile i za to płacą:)

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 25 sty 2014, 23:30

Nikiel, głównie o link rav08, a ten HHO to ciekawe, lecz musiałbym to zobaczyć jak to działa bo w tej chwili mam mieszane uczucia. Generalnie wiadomo jaką to ma sprawność i jaki jest pobór energi? Bo bardzo możliwe, że chłopaki wkładają więcej energii w ten system żeby działał niż to daje ciepła itd. ;)
What man is a man who does not make the world better?

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”