Problem z wżerami.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Wżery, wżerom nierówne. Pokazałbyś nam w miarę dokładne zdjęcie tych dziur to ci powiemy co to jest i jak zaradzić. Powiedz jakie mają brzegi chociaż ( czy ostre czy takie kratery). Jak zaczynałem kuć to korzystałem ze ślusarskiego młotka. Nie raz się zdarzyło uderzyć kantem owego. Przez co powstawały dość głębokie wgłębienia w materiale. Powiedz jeszcze w jakim etapie kucia zauważasz powstanie tych wżerów?
- Dracorian
- forumoholik
Co do zdjęć,dam jak będe miec zasięg.Może jutro się uda.
Używam młotka ślusarskiego i dużego kamieniarskiego.Ślusarski ma spiłowane krawędzie.
Wżery powstają po kilku kuciach,ze 4.
Są łagodne nie ostre.
Ale narazie są bardzo małe.Dziś za radą BANANA kułem szczotkując.Dziękuje za tą rade,skutkuje
Stopiłem też stal kując na ruskim odkurzaczu,który znalazlem przy budowie miecha.
Używam młotka ślusarskiego i dużego kamieniarskiego.Ślusarski ma spiłowane krawędzie.
Wżery powstają po kilku kuciach,ze 4.
Są łagodne nie ostre.
Ale narazie są bardzo małe.Dziś za radą BANANA kułem szczotkując.Dziękuje za tą rade,skutkuje
Stopiłem też stal kując na ruskim odkurzaczu,który znalazlem przy budowie miecha.
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
Można też, już po wykonaniu zasadniczej obróbki, zrobić obróbkę wykańczającą. Mam na myśli delikate "obklepanie" detalu, na zimno lub po nieznacznym nagrzaniu (tak by jeszcze stal nie zaczęła się znacząco utleniać). Powinno to wygładzić owe wżery.
I tak jak Banan podpowiedział - szczotkować po nagrzaniu, dbać o czystość kowadła. Można też nagrzany materiał potrzeć o jakąś ostrą krawędź (np. kowadła lub blatu paleniska) - w ten sposób można szybko usunąć powstałą zendrę.
PS. Sam z tym problemem walczyłem. Aaa i jeszcze jedno. Im więcej razy grzejesz, tym więcej wżerów.
I tak jak Banan podpowiedział - szczotkować po nagrzaniu, dbać o czystość kowadła. Można też nagrzany materiał potrzeć o jakąś ostrą krawędź (np. kowadła lub blatu paleniska) - w ten sposób można szybko usunąć powstałą zendrę.
PS. Sam z tym problemem walczyłem. Aaa i jeszcze jedno. Im więcej razy grzejesz, tym więcej wżerów.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
- Grzegorz K.
- Administrator