Budujemy młot resorowy
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- marcinello
- Kontakt:
no i zaczyna to powoli jakoś wyglądać, w pon odbieram koło pasowe z mimośrodowym i będę to wszystko do kupy składał, przy okazji może mi jeszcze ktoś podpowie jak zamontować szabotę do młotka tak aby nie przenosić na niego drgań
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jacenty
- weteran forum
- Kontakt:
Moja nazwijmy to szabota, przytwierdzona jest do słupa młota, a do podłogi dałem wypór z kwadratowej rury ustawionej na grubej gumie. Jednak prawie cała siła uderzenia przekazywana jest na owy słup. Może nie jest to genialne rozwiązanie ale skoro nic się złego nie dzieje i nie wpływa to na jakość klepania to niech tak zostanie. Jeżeli kiedykolwiek będę miał ochotę się bawić to zrobię szabotę mocowaną tylko do podłogi, a od słupa będzie szła ewentualnie skromna obejma trzymająca szabotę na baczność w pionie. 
no i właśnie myślałem tak zrobić jak piszesz, szabota do podłogi i tylko lekkie trzymanie w pionie. Mam takie gumowe odbojniki i chyba zrobię to tak, że szabotę i te małe ceowniczki za pomocą szpilek i tych gumowych odbojników przytwierdzę do posadzki. Dodatkowo od słupa puszczę jeszcze profilek 60x120 i połączę go również z szabotą za pomocą tychże odbojników tak aby drgania były jak najmniejsze
Szabotę można ustawić w obejmie z rury o dużej średnic, jak radzi Jacek-Sz i przykręcić do kolumny młota. Szabotę ustawić na gumowej podkładce. Dobrze byłoby dorobić szerszą stopę do szaboty aby zmniejszyć nacisk jednostkowy na podłoże. Szabotę zaklinować w rurze drewnianymi klinami, spryskać wodą i zapiankować pianką montażową niskoprężną. To zabezpieczy kliny przed luzowaniem się. Do szaboty można przyspawać wzdłuż jakieś żebra aby szabota nie obracała się i lepiej trzymały kliny. Na piankę należ założyć jakąś nakładkę lub zasypać piaskiem aby gorąca zendra nie wpadała na piankę ponieważ wydzielają się trujące gazy.
przebudowa
Dorosłem do momentu przebudowy mojego młotka:D zaczołem od resora prostowanko dzisiaj poszło, nie było to jakoś strasznie przyjemne zajęcie ale efekt jest 
Kolejna zmiana to Panewki z brązu na górze słupa w celu wyeliminowania zbędnego stukania i niepotrzebnych luzów
Zdkjęcia będe się sukcesywnie ukazywać
Kolejna zmiana to Panewki z brązu na górze słupa w celu wyeliminowania zbędnego stukania i niepotrzebnych luzów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.