FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
Nie mam fotek, ale ja robiłem tak:
dół przekułem by powstała miska, 4 prostokąty przeklepałem na ścianki później
po kolei nawiercałem dziurki i dopasowywałem ścianki. Jak po skręceniu śrubeczkami jest ok to nitujesz. Jak wlałem wodę po nitowaniu to ciekło tu i tam.
By nie ciekło gotujesz kaszę w garnczku stawiasz kocioł nad ogniskiem i wlewasz tą gęstawą kaszę, na początku może jeszcze przeciekać, ale potem się przypali i będzie git.
Jak będziesz coś w nim później pichcił to te dziurki się będą tłuszczem zapychać i po którymś gotowaniu już będzie 100% szczelny.
dół przekułem by powstała miska, 4 prostokąty przeklepałem na ścianki później
po kolei nawiercałem dziurki i dopasowywałem ścianki. Jak po skręceniu śrubeczkami jest ok to nitujesz. Jak wlałem wodę po nitowaniu to ciekło tu i tam.
By nie ciekło gotujesz kaszę w garnczku stawiasz kocioł nad ogniskiem i wlewasz tą gęstawą kaszę, na początku może jeszcze przeciekać, ale potem się przypali i będzie git.
Jak będziesz coś w nim później pichcił to te dziurki się będą tłuszczem zapychać i po którymś gotowaniu już będzie 100% szczelny.
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
myślę, że to dobry pomysł, ja nie myślałem o cięciu po całej długości tylko tyle ile wymagały by miejsca mocowaniaRafal L. pisze:Tak się zastanawiam aby po całości nie ciąć to dać stopki grubość styropianu
Grzegorz K. napisał/a:
Majstry jak zrobić kociołek nitowany coby szczelny był.
Tak jak MariuszK.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2014, 16:55 przez Bodar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
samwieszkto
W zasadzie każdym TIGiem pospawasz aluminium ( podobnie jak MIGiem ).
Jednak jeżeli już planujesz zakup TIGa to zwróć uwagę na to żeby spawał prądem stałym i zmiennym ( AC / DC ) to pozwoli ci w przyszłości spawać również stopy miedzi i inne metale ; oraz żeby miał " zapłon " automatyczny lub piazoelektryczny ( dzięki temu zaoszczędzisz na elektrodach bo nie będziesz musiał ich ciągle ostrzyć ).
Za 8 tysi kupisz już porządny przenośny sprzęt ; stacjonarny sobie odpuść ( chyba że planujesz produkcję lub spawanie strasznie grubych rzeczy ) bo ten przenośny posłuży ci również przy pracach na zewnątrz jako zwykła spawarka do metody MMA.
Ja mam chiniola marki Sherman za 4 tysie i w zupełności daje radę , ale jeśli chcesz wydać więcej kasy poszukaj coś z ESABa - to dobry sprzęt i z dobrym serwisem.
Jednak jeżeli już planujesz zakup TIGa to zwróć uwagę na to żeby spawał prądem stałym i zmiennym ( AC / DC ) to pozwoli ci w przyszłości spawać również stopy miedzi i inne metale ; oraz żeby miał " zapłon " automatyczny lub piazoelektryczny ( dzięki temu zaoszczędzisz na elektrodach bo nie będziesz musiał ich ciągle ostrzyć ).
Za 8 tysi kupisz już porządny przenośny sprzęt ; stacjonarny sobie odpuść ( chyba że planujesz produkcję lub spawanie strasznie grubych rzeczy ) bo ten przenośny posłuży ci również przy pracach na zewnątrz jako zwykła spawarka do metody MMA.
Ja mam chiniola marki Sherman za 4 tysie i w zupełności daje radę , ale jeśli chcesz wydać więcej kasy poszukaj coś z ESABa - to dobry sprzęt i z dobrym serwisem.
-
manieksoma
- Kontakt:
-
prezesAdammm
Co do spawania alu teoretycznie można "pospawać" na spawarce DC ale ze zamienioną biegunowością czyli plus na palnik, tylko że to nie jest możliwe na każdym TIG'u DC oraz właściwie ciężkie do wykonania ponieważ nadal nie ma rozbijania tlenków aluminium, które powodują problem ze spawaniem oraz bardzo grzejesz elektrodę - przy 1mm elektrody możesz ją obciążyć tylko 25 Amperami przy odwróconej polaryzacji, przy normalnym ustawieniu (palnik na minus) na 1 mm możemy obciążyć 80 A...
Do spawania TIG również można używać również Helu (fakt głównie roboty spawalnicze), który daje głębszy wtop/przetop
Do spawania TIG również można używać również Helu (fakt głównie roboty spawalnicze), który daje głębszy wtop/przetop