Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
bobodar, 52 powinno być dobre. Ale to wszystko zależy jakiego typu palnik chcesz budować. I tak cała regulacja palnika tkwi w siateczce. W mniejszych przekrojach jest mniejsze pole manewru.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2014, 14:45 przez BANAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontakt 517355290
zolwik888, masz rację, praktycznie przeczytałem cały ten dział, ale mi chodzi o zbudowanie palnika, który stosowany będzie doraźnie. A pytanie moje wynika z tego ... że akurat mam rury o takim fi
BANAN, ze zwężką Venturiego i rekuperacją jaką gdzieś tam wcześniej zamieściłem na forum z wykorzystaniem dmuchawy kotliny do ewentualnego doładowania powietrzem.
Problem jaki jest przede mną do rozwiązania, to czy pozostawić za zwężką aż do flary takie samo fi , co da to większą prędkość gazu ale kosztem spadku ciśnienia, czy jednak wstawić za zwężką rurę o fi 1,5 - 2 x większe od średnicy zwężki, ale i tak o średnicy mniejszej o ok. 1/2 niż średnica kolanka z dyszą (przed zwężką).
Mógłbym skorzystać z rozwiązań jakie są tu, w dziale,
ale to byłoby pójście na łatwiznę, a nie o to chodzi przecież w tej zabawie 
BANAN, ze zwężką Venturiego i rekuperacją jaką gdzieś tam wcześniej zamieściłem na forum z wykorzystaniem dmuchawy kotliny do ewentualnego doładowania powietrzem.
Problem jaki jest przede mną do rozwiązania, to czy pozostawić za zwężką aż do flary takie samo fi , co da to większą prędkość gazu ale kosztem spadku ciśnienia, czy jednak wstawić za zwężką rurę o fi 1,5 - 2 x większe od średnicy zwężki, ale i tak o średnicy mniejszej o ok. 1/2 niż średnica kolanka z dyszą (przed zwężką).
Mógłbym skorzystać z rozwiązań jakie są tu, w dziale,
- Dracorian
- forumoholik
Nie chce nikogo obrazić,ale w historii już nie raz tak się zdarzyło że zwykli amatorzy dokopywali naukowcom 
Sorrka Jacek
Sorrka Jacek
Ostatnio zmieniony 27 cze 2014, 20:09 przez Dracorian, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
ja se od dłuższego czasu kombinuję, by zrobić coś na tą modłę ale z palnikami zamontowanymi jak w twoim deklu.BANAN pisze:Moje palenisko otwarte po renowacji
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Też coraz bardziej o tym myślę. Ruchomy górny ekran(dekiel), który teraz łatwo jednym ruchem odsunąć na bok zrobiłem po tylu miesiącach eksploatacji
Palniki umieszczone w kotlince tak jak teraz nie są zbyt wygodne w eksploatacji, choć doskonale się ten układ sprawuje gdy trzeba zagrzać np. tylko końcówki prętów. Możliwy układ o jakim reneq myślisz to piecyk z podłogą, sufitem dosyć szerokimi i jedną niską ścianką. Ruchomy sufit raczej nie wchodzi w grę ze względu na bezpieczne zamocowanie palników. Powiedzmy coś takiego jak pokazałem na 42 stronie tego tematu, tyle, że zrobiłbym szerszy sufit i podłogę by temperatura bardziej zostawała w piecyku.
Kontakt 517355290