nadmuch do kotliny

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Blady

Post autor: Blady » 03 cze 2012, 11:31

Nie wiedziałem gdzie to wkleić, a wydaje się dośc ciekawe.
W razie czego proszę przenieść.
http://www.brentbaileyforge.com/favorit ... ellows.jpg
http://www.brentbaileyforge.com/favorit ... rawing.jpg
pomysłowość jest trzecią ręką rzemieslnika:)

http://artifex-rzemioslo.pl/?strona=o_nas

adniem21

Post autor: adniem21 » 01 lip 2014, 21:44

Mam male pytanko jaki nadmuch do kotliny opalanej koksem będzie lepszy z pieca co z samochodu czy z odkurzacza, bo mam podłączony obecnie jakiś wentylator i kiepsko to dmucha nawet jak koks jest drobniutki to nie można nagrzać materiału do białego, a potrzebuje regulować temp bo planuje zgrzewać damasty.

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 01 lip 2014, 21:54

ja mam od CO i stopienie wymaga jedynie tych parę koniecznych minut na nagrzanie
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

adniem21

Post autor: adniem21 » 02 lip 2014, 18:23

Czy takie nadmuchy do pieców CO mozna sterować ściemniaczem do oświetlenia nie spali się silnik?

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 02 lip 2014, 18:45

Chyba każdy wentylator CO posiada klapkę, którą w miarę potrzeby można przymknąć, ewentualnie otworzyć celem regulacji przepływu strumienia powietrza, a skoro tak to ściemniacze i inne kosztowne dodatki są po prostu zbędne. :)

adniem21

Post autor: adniem21 » 02 lip 2014, 18:50

Ściemniacz to wydatek 20zł więc koszt prawie żaden a wygodniej.Tylko czy szlak nie trafi silnika

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 02 lip 2014, 18:56

Sama dmuchawa przystosowana jest do odrobinę wyższych temperatur, które jak wiadomo są całkiem spore w sąsiedztwie paleniska więc ściemniacz nie koniecznie może wytrzymać nagrzewanie się w takim stopniu jak dmuchawa. Klapka przymykająca w gazówce zdaje egzamin na ocenę bardzo dobrą sądzę więc, że i w palenisku również zda egzamin na przysłowiową piątkę. Zamontuj wpierw wentylator, a ewentualne barki będziesz korygował podpinając dodatkowe oprzyrządowanie. :D

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 02 lip 2014, 19:02

wystarczy Ci regulacja klapką ja tak mam i jest bardzo dobrze :) regulujesz jak chcesz wiecej mniej otworzysz calkiem to az koks bedzie podskakiwal a jak zamkniesz calkiem to ladnie temperature trzyma ;)

adniem21

Post autor: adniem21 » 02 lip 2014, 19:48

A grzybkiem w kotlinie co będę sobie regulował, za dużo tych regulacji będę miał i będzie dupa :D

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 02 lip 2014, 20:20

Ja mam dmuchawe z biegami i jest ok.Dodatkowo mam grzybek i moge otworzyć popielnik i powietrze też sobie ucieka
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 02 lip 2014, 20:52

adniem21, jeżeli silnik nie jest komutatorowy, to jak się tak uparłeś, to możesz bezpiecznie podłączyć silnik pod ściemniacz jeżeli regulacja klapką to dla Ciebie tak bardzo skomplikowany system sterowania powietrzem :roll:

Awatar użytkownika
Katana_Blade

Post autor: Katana_Blade » 05 lip 2014, 15:22

adniem21
Skąd przyszło ci do głowy sterowanie ściemniaczem.
http://www.schneider-electric.pl/docume ... e-RS02.pdf
==>
Czym jest ściemniacz?
● Ściemniacz to regulowany
transformator wykorzystywany do
zmiany natężenia światła od 0 do
100% pełnej mocy oświetlenia
Silnik w dmuchawie pewnie będzie jeden z najpopularniejszych indukcyjny/asynchroniczny jednofazowy lub trójfazowy.
Nie bez przyczyny głównie steruje się teraz silnikami za pomocą falowników
Link informacyjny abyś zobaczył z czym się wiąże zmiana obrotów w silniku: http://zs4.tl24.pl/pracownia/rpsi.htm
Info z linku powyżej, najbardziej związane z twoim sposobem regulacji.
Regulacja przez zmianę napięcia zasilającego (zmianę poślizgu,jakim pracuje silnik)

Przy stałym momencie hamującym Mh na zmianę poślizgu, z jakim pracuje silnik, można także wpłynąć przez zmianę napięcia zasilającego U1 .
W takiej sytuacji poślizg krytyczny sk przy którym występuje moment krytyczny Mk nie zmienia się, ale zmianie ulega wartość tego momentu. Na rysunku 3 pokazano przebieg zmian prędkości przy obciążeniu stałym momentem hamującym Mh = MN , przy zmianach napięcia zasilającego. Punkt pracy 1 znajduje się na charakterystyce naturalnej w przecięciu z prostą Mh = MN ; odpowiada mu prędkość znamionowa nN . Punkty 2 i 3 są odpowiednio punktami pracy przy obniżonych napięciach; odpowiadają im prędkości obrotowe n2 i ri3 Przy napięciu obniżonym do 0,7 UN moment krytyczny Mk = MN. Jest to więc graniczna krzywa, wyznaczająca dla Mk = MN zakres regulacji prędkości w granicach nk < n < nN, co odpowiada zakresowi poślizgów sN < s < sk Oznacza to, że zakres regulacji prędkości obrotowej przez zmianę napięcia zasilającego wynosi niewiele ponad 10% w dół od prędkości znamionowej. Ten sposób regulacji prędkości obrotowej nie jest więc korzystny. Zakres regulacji jest bardzo mały, a dodatkowo silnikowi grozi utknięcie (zatrzymanie się) na skutek zmniejszenia się przeciążalności. Oprócz tego, zmniejszaniu napięcia U1 przy stałej wartości momentu odpowiada wzrost prądów, zarówno w obwodzie wirnika jak i stojana, co powoduje niekorzystny wzrost strat w uzwojeniach.
W twoim przypadku to regulacja za pomocą ściemniacza to jedynie napięciem (nie wiem co prędzej uległo uszkodzeniu silnik czy ściemniacz).

Reasumując, zastosuj najprostsze rozwiązania podane przez kolegów ponieważ najprostsze przeważnie są najlepsze.
"Miecz jest ciałem, cięcia i pchnięcia są jego funkcjami"
Staram się pisać poprawnie po polsku!

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”