FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Panowie, mam problem i zwracam się do Was jako że macie większą wiedze i umiejętności ode mnie.
Aktualnie próbuje wykuć taki topór:
Kilka prób niestety nie wyszło.
Jak zrobić takie toporzysko bez zgrzewania(niestety nie wychodzi mi dobre połączenie)
Zamysł jest taki:(obrazek w załączniku)
wykonać na pręcie zgięcie 90 stopni.
Następnie spróbować wyciągnąć z miejsca zakrętu drugą stronę kując w stronę którą pokazuje strzałka - żeby osiągnąć efekt taki jak część czerwona na obrazku.
Jest to możliwe?
A może macie lepszy pomysł? nie chce już więcej psuć materiału na nieowocne próby.
Aktualnie próbuje wykuć taki topór:
Kilka prób niestety nie wyszło.
Jak zrobić takie toporzysko bez zgrzewania(niestety nie wychodzi mi dobre połączenie)
Zamysł jest taki:(obrazek w załączniku)
wykonać na pręcie zgięcie 90 stopni.
Następnie spróbować wyciągnąć z miejsca zakrętu drugą stronę kując w stronę którą pokazuje strzałka - żeby osiągnąć efekt taki jak część czerwona na obrazku.
Jest to możliwe?
A może macie lepszy pomysł? nie chce już więcej psuć materiału na nieowocne próby.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Myślę, że w tej technologii nie ma problemu, musisz tylko zadbać o odpowiednią ilość materiału w miejscu zagięcia. Standardowo będzie zaokrąglone, więc już tracisz. Łatwiej jest zagiąć cieńszy materiał i później spęczyć róg, niż grubszą sztabkę i z niej wyciągać.
Najszybciej i najtaniej było by faktycznie zgrzać, jednocześnie mógłbyś uzyskać ucho bez przebijania. Jak praktykowałeś coś w tym temacie, to masz dość dużą powierzchnię zgrzewu i nawet jak będzie gorszy to wytrzyma.
Mała wskazówka, jedną z powierzchni zgrzewanych zrób lekko wypukłą, umożliwi to "wypchnięcie" zanieczyszczeń z powierzchni spawu.
Bez młota ciężki temat, przynajmniej dla mnie.
Ewentualnie możesz spreparować sobie materiał w postaci odpowiednio przyciętej kostki(np. w kwadratowej grubszej formatce odciąć/wypalić wstępnie dwa mniejsze prostokąty i uzyskać coś w kształcie litery T).
Najszybciej i najtaniej było by faktycznie zgrzać, jednocześnie mógłbyś uzyskać ucho bez przebijania. Jak praktykowałeś coś w tym temacie, to masz dość dużą powierzchnię zgrzewu i nawet jak będzie gorszy to wytrzyma.
Mała wskazówka, jedną z powierzchni zgrzewanych zrób lekko wypukłą, umożliwi to "wypchnięcie" zanieczyszczeń z powierzchni spawu.
Bez młota ciężki temat, przynajmniej dla mnie.
Ewentualnie możesz spreparować sobie materiał w postaci odpowiednio przyciętej kostki(np. w kwadratowej grubszej formatce odciąć/wypalić wstępnie dwa mniejsze prostokąty i uzyskać coś w kształcie litery T).
Aktualnie jestem w trakcje rozpoczynania zlecenia.W ostatniej chwili klient w padł na pomysł aby zrobić zadaszenie balkonu.Balkon ma kształt "L" 11mx6m.Ogólnie myślałem wstawić w balustradę co ok 3metry pionowe słupki aby balustrada była sztywniejsza.Ale po zachciance inwestora muszę zrobić podpory pod zadaszenie.Pytanie jaki rozstaw slupów pod takie zadaszenie (wymyśliłem że te słupki w balustradzie przedłużę i będą robić za podpory).
Czy rozstaw od 280 cm do 310cm będzie optymalny.Czy trzeba dać mniejszy?
Daszek szer.ok 140.Przesyłam poglądowe zdjęcia daszka oraz budynku.Balkon u góry.
Czy rozstaw od 280 cm do 310cm będzie optymalny.Czy trzeba dać mniejszy?
Daszek szer.ok 140.Przesyłam poglądowe zdjęcia daszka oraz budynku.Balkon u góry.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.