Budujemy palenisko gazowe

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

trzewik

Post autor: trzewik » 11 lip 2014, 20:42

Jest na to rada, trzeba podłączyć tlen do palnika😊

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 11 lip 2014, 20:58

Tylko po co i jaki jest sens kumulowania dodatkowych kosztów. Prawdopodobnie jeżeli nie jesteś zadowolony będziesz musiał zrobić wszystko tak jak przedstawił to Krzysiek na swoich fotkach bo te rozwiązania są proste i tym samym cholernie skuteczne. ;)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 12 lip 2014, 12:10

Powietrze w rekuperatorze rozszerza się pod wpływem ciepła,na doładowaniu jest
sprężarka która Nie pozwala mu na "cofkę"więc może poruszać się jedynie w stronę dyszy.Na skutek zwiększenia objętości zwiększa się jedynie jego prędkość przepływu , a ilość tlenu w jednostce objętości maleje."Dodatkowa" energia bierze się wiec
z oddziaływania mechanicznego a nie z "zaoszczędzenia" ciepła.
Gdyż było by to niezgodne z zasadą zachowania energii.
(Jeśli wlejesz do termosu szklankę wody o temperaturze 100*C i za chwilę
następną szklankę również o temperaturze 100*C to nie uzyskasz w termosie 200*C tylko
nadal będzie 100*)

Jeśli ten wniosek jest słuszny to można by jeszcze bardziej zwiększyć wydajność palnika stosując zamiast siateczki komorę spalania z dyszą naddzwiękową.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 12 lip 2014, 15:46

Dara, powiedz nieco wiecej o tej ,, dyszy naddzwiekowej " :) ciekawie to brzmi

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 12 lip 2014, 15:50

to inaczej "Dysza de Lavala" w necie znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 12 lip 2014, 15:56

Dara, dzieki :D Ty to jestes gosc :D

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 12 lip 2014, 16:12

Polecam jako ciekawostkę dyszę Shesterenko
Ros: Шестеренко

http://www.trinitas.ru/rus/doc/0016/001c/00161472.htm

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 14 lip 2014, 00:22

Ja bardzo bym prosil o nieporownywanie ukladu zasilania palnika ze sprezarka do wentylatora.

Juz kiedys to tlumaczylem, nawet z obrazkami.

Wentylator (nadmuch, nawiew, suszarka lub odkurzacz) podaje powietrze pod cisnieniem, ktore, jak Dara slusznie zauwazyl, ulega rozprezeniu w rekuperatorze.

Sprezarka stanowi tylko zrodlo napedu mieszanki, podobnie jak dysza propanu w palniku typu - tfu... Venturi. Wytwarza we wlocie palnika podcisnienie i zasysa swobodne powietrze z rekuperatora. I aby nie spowalniac efektu rakiety dalem do palnika strumienice zamiast druszlaka na wylocie.

Mam porownanie z palnikami pieca do topienia w tyglach. Tam jest siatka na wylotach i przy tych samych srednicach osiagi sa duzo mniejsze. Jak juz obrobie sie z biezacymi zleceniami slusarsko-bylejakimi bede musial cos pokombinowac, bo bosiunio zowu wylapal nowe zlecenia na odlewnictwo i naciska w tym kierunku.

A kowadlo stoi i rdzewieje ....

Z ciekawostek, bo Jacek zaczepil o temat amerykanskiej miernoty. Duzy wplyw na technologie ma cena gazu. Duza butla propanu (dwa razy taka jak w Polsce przy kuchence) to koszt tylko 100$, a standardowy piecyk na dwa palniki z rurek i zlaczek hydraulicznych typu - tfu ... wiadomo jaki, wysuszy ja w ciagu 6 do 8 godzin. Biorac pod uwage dochody i relacje cenowe to jednak jest w dalszym ciagu bardzo tanio. Dlatego tez typowy hobbysta idzie do sklepu i za kilka dorarow zbuduje najprostszy palnik, a profesjonalny kowal wsadzi takich (hydraulicznych) palnikow do pieca od 4 do 6 i chwali swoj kombajn pod wzgledem szybkosci nagrzewania materialu :)
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 14 lip 2014, 20:36

Jak słusznie Dara zauważył ciepłe powietrze się rozpręża, ale wpadający w nie gaz też. można zatem zaoszczędzić gaz nie zmniejszając prędkości strumienia mieszanki. Ot i cała tajemnica pozytywnego wpływu rekuperacji. ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 14 lip 2014, 21:58

Ale z kąd bierze się "dodatkowa" energia?
Wynikało by że z większej prędkości spalin.

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 14 lip 2014, 23:07

70% powietrza jakie wtłaczasz do piecyka to obojętny azot. Powietrze z zewnątrz musi zostać błyskawicznie ogrzane do temperatury panującej w komorze i pobiera w tym celu znaczną ilość ciepła ze spalania.
Dodatkowa energia bierze się stąd, że odzyskujesz część ciepła i tak wypromieniowującego na zewnątrz do ogrzania początkowego powietrza, w tym również azotu.
Więc tak naprawdę nie jest to żadna podnosząca temperaturę spalania sztuczka, dodatkowa energia, tylko zwykłe podtrzymywanie temperatury z odzysku ciepła.
Dara pisze: tylko
nadal będzie 100*)
I o to chodzi, takie podtrzymanie, bo byłoby 90*.

A przynajmniej tak słyszałem...

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 15 lip 2014, 08:19

Chyba musisz przemyśleć jeszcze raz ten post Wilku :)

Czy benzyna zimna i benzyna gorąca spalają się w innych temperaturach?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 15 lip 2014, 09:02

Dara, chyba nigdy nie miałeś do czynienia z piecykiem gazowym. Gdybyś przekopał cały temat dokopałbyś się do tabeli obrazującej wpływ temperatury powietrza na temperaturę płomienia.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 15 lip 2014, 09:49

Widzę że obalono tutaj drugą zasadę termodynamiki :)
No cóż,nic tu z mojego gadania.

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 15 lip 2014, 12:34

Nigdy nie byłem z fizyki asem, więc to co napisałem to mogą być bzdury.
Nie kwestionuję temperatury spalania zimnego, czy ciepłego paliwa, tylko ogrzewania atmosfery, czyli m.in. tego niebędącego paliwem azotu, który przepuszczasz na bieżąco w ilości iluś tam metrów sześciennych na godzinę przez piec.
Naprawdę mogę się mylić bo te zasady były dla mnie na fizyce tylko tępymi regułkami, których i tak nie potrafię sobie nawet teraz przypomnieć.

Jeszcze taka ciekawostka.
Rekuperator, to nie jest odkrycie ameryki, bo w książkach o kowalstwie przemysłowym z przed przynajmniej 30 lat, są podane przykłady takich pieców.
Zerknąłem tak pobieżnie, ale nie natrafiłem na wzmiankę jaką rolę ma spełniać podgrzane powietrze, chociaż wydaje mi się, że gdzieś to miałem...

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”