Wytop stali typu bułat w warunkach garażowych.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 31 lip 2014, 17:03

najbardziej hardcorowa jest ta prowadnica bijaka ze starej przerdzewialej rury wodociągowej :D

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 31 lip 2014, 17:50

Kolega chce mieć młot, a najgorsze jest to, że chce go mieć szybko. :|

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 31 lip 2014, 17:53

Początkowo jak to zobaczyłem , to pomyślałem że to prowokacja :mrgreen: a na boku robi się ten właściwy młot ;) Mam nadzieję , ze tak właśnie jest .

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 31 lip 2014, 17:58

Ogólnie nie lubię krytykować czyjejś pracy i przychodzi mi to z trudem ale tutaj nie chodzi tylko o wygląd i funkcjonalność sprzętu ale przede wszystkim o bezpieczeństwo, które w tym wypadku pozostawia wiele do życzenia. :?

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 31 lip 2014, 19:40

Ja bym do takiego młota głowy nie zblizył . W miom ośki mam ze spręzynówki fi 30 i zastanawiam sie czy nie przerobić na fi 40 wtedy mozna by wstawić mocniejsze łozyska.
blob

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 31 lip 2014, 20:51

To nie będzie chodzić :/ Jest tyle filmów w sieci z tire hammerami. Przyjrzyj się te ramiona mają się rozwierać.
Kontakt 517355290

krismilka

Post autor: krismilka » 14 sie 2014, 15:03

Co do ośki - niestety mieliście rację bardziej doświadczeni towarzysze - fi 12 pękła przy pierwszej próbie. Wymieniłem na fi 30 niestety nie ma łożysk - wałek jest wbity w koło na sztywno a w górne ramię gdzie był otwór na wałek wspawałem rurę 1,5 cala (słynna zardzewiała wodociągowa) i chodzi na ślizgu. Rurę wyczyściłem w środku i nasmarowałem, jak na razie nie widać po niej chęci żeby chciała gdzieś mnie opuścić :P

Co do ramion - jak do teraz nic się z nimi nie dzieje. Kułem młotkiem przez chwilę ( maszeruje mi po podłodze więc podkładki z drewna i kotwy zamontuję) i nic się nie stało. Oczywiście zawsze może wyjść dopiero po jakimś czasie problem ale odpukać....

Co do "mocy" młotka to nie mam porównania żeby powiedzieć że bije mocno czy słabo. Wydaje mi się że się nada do działania z "ciastkami" ale to jest tylko wrażenie. Częstotliwość uderzeń koło 1,5 - 2 na sekundę. Praca w nausznikach obowiązkowa :P

Udało mi się troszkę podkuć tą popękaną bułkę i potem podszlifowałem i wytrawiłem. Wydaje mi się że jest to obiecujący rezultat :D
Na materiale jest parę głębokich bruzd których nie wypolerowałem ale wzór widać.

Parę zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 14 sie 2014, 22:14

krismilka, Na czym podwiesiłeś bijak do tego trójkąta?
Kontakt 517355290

krismilka

Post autor: krismilka » 14 sie 2014, 22:51

Linka stalowa 2mm pięciokrotnie przepleciona obustronnie przez dziurę w bijaku. wyszło tego prawie 4 metry linki. Jest elastyczna więc nie powinno być być problemu.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 15 sie 2014, 07:51

Więc dlatego chodzi. Ja bym jednak zmienił ten trójkąt z kątowników na resor, coś w stylu młotów japońskich. Resor będzie oddawał skupioną energię i dopiero dostanie kopa ;)
Kontakt 517355290

krismilka

Post autor: krismilka » 15 sie 2014, 10:12

Dokładnie taką miałem inspirację. Japoński "master hammer" i jego bijak na pasach. Co do resora materiał mam ale chcę utrzymać jak najniższe obciążenie na ośce ( już i tak wylałem przeciwwagę dla bijaka i trójkąta z ołowiu - następne 3 kg) i nie mam tak dużego zaufania do własnego kucia aby ręcznie odkuć z resoru takie ramię. Co do sprężystego zawieszenia - na pewno zwiększy siłę uderzenia tak jak mówisz. Możliwe że będę musiał takie zrobić :D

krismilka

Post autor: krismilka » 26 sie 2014, 16:20

Po dłuższej zabawie z młotem zdecydowałem się na tradycyjne rozwiązanie - wałek toczony, łożyska i koło zamachowe naprzeciw młota i zawiesia młota. Zawiesie młota z resorów, młot na linie stalowej rozpiętej pomiędzy resorami.
Moja aktualna wersja nie działała, a raczej mechanicznie działała ale nie miała zupełnie bicia. Za duże luzy :(

Dziś robiłem następny wytop (bo czekam na wałek z wykorbieniem będzie gotowy w czwartek lub piątek)

Bułka się udała choć trochę krzywa wyszła (tygiel spadł mi z postumentu w trakcie wytapiania, na szczęście nie pękł)

Co zauważyłem dziwnego.
Przerosty dendryczne są ładnie widoczne na zewnątrz bułki a po przecięciu i wytrawieniu - nic. Jednolita szara powierzchnia. Wygląda jakby struktura warstwowa tworzyła się dopiero podczas odkówki ewentualnie ten wytop jest spartolony i nic się nie wykształciło w stali. Trzecia opcja to to że mi fosol (kwas solny + fosforowy) się spieprzył i zanieczyszczony nie wytrawia selektywnie tylko równo wszystko bierze.

Parę zdjęć
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 26 sie 2014, 17:24

oj tam kris nie martw sie nie musisz byc we wszystkim dobry :D

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 26 sie 2014, 18:57

To nie są żadne dendryty jak topisz brąz w tyglu też podobne wzorki powstają na powierzchni.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 26 sie 2014, 20:36

Jeśli jest struktura, to i plasterek cytryny ją pokaże. Zawsze mogę ją przekuć na młotek ;)
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tradycyjne metody wytopu żelaza i stali”