Wytop stali typu bułat w warunkach garażowych.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
Krzysztof Assman
Co do ośki - niestety mieliście rację bardziej doświadczeni towarzysze - fi 12 pękła przy pierwszej próbie. Wymieniłem na fi 30 niestety nie ma łożysk - wałek jest wbity w koło na sztywno a w górne ramię gdzie był otwór na wałek wspawałem rurę 1,5 cala (słynna zardzewiała wodociągowa) i chodzi na ślizgu. Rurę wyczyściłem w środku i nasmarowałem, jak na razie nie widać po niej chęci żeby chciała gdzieś mnie opuścić 
Co do ramion - jak do teraz nic się z nimi nie dzieje. Kułem młotkiem przez chwilę ( maszeruje mi po podłodze więc podkładki z drewna i kotwy zamontuję) i nic się nie stało. Oczywiście zawsze może wyjść dopiero po jakimś czasie problem ale odpukać....
Co do "mocy" młotka to nie mam porównania żeby powiedzieć że bije mocno czy słabo. Wydaje mi się że się nada do działania z "ciastkami" ale to jest tylko wrażenie. Częstotliwość uderzeń koło 1,5 - 2 na sekundę. Praca w nausznikach obowiązkowa
Udało mi się troszkę podkuć tą popękaną bułkę i potem podszlifowałem i wytrawiłem. Wydaje mi się że jest to obiecujący rezultat
Na materiale jest parę głębokich bruzd których nie wypolerowałem ale wzór widać.
Parę zdjęć.
Co do ramion - jak do teraz nic się z nimi nie dzieje. Kułem młotkiem przez chwilę ( maszeruje mi po podłodze więc podkładki z drewna i kotwy zamontuję) i nic się nie stało. Oczywiście zawsze może wyjść dopiero po jakimś czasie problem ale odpukać....
Co do "mocy" młotka to nie mam porównania żeby powiedzieć że bije mocno czy słabo. Wydaje mi się że się nada do działania z "ciastkami" ale to jest tylko wrażenie. Częstotliwość uderzeń koło 1,5 - 2 na sekundę. Praca w nausznikach obowiązkowa
Udało mi się troszkę podkuć tą popękaną bułkę i potem podszlifowałem i wytrawiłem. Wydaje mi się że jest to obiecujący rezultat
Na materiale jest parę głębokich bruzd których nie wypolerowałem ale wzór widać.
Parę zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dokładnie taką miałem inspirację. Japoński "master hammer" i jego bijak na pasach. Co do resora materiał mam ale chcę utrzymać jak najniższe obciążenie na ośce ( już i tak wylałem przeciwwagę dla bijaka i trójkąta z ołowiu - następne 3 kg) i nie mam tak dużego zaufania do własnego kucia aby ręcznie odkuć z resoru takie ramię. Co do sprężystego zawieszenia - na pewno zwiększy siłę uderzenia tak jak mówisz. Możliwe że będę musiał takie zrobić 
Po dłuższej zabawie z młotem zdecydowałem się na tradycyjne rozwiązanie - wałek toczony, łożyska i koło zamachowe naprzeciw młota i zawiesia młota. Zawiesie młota z resorów, młot na linie stalowej rozpiętej pomiędzy resorami.
Moja aktualna wersja nie działała, a raczej mechanicznie działała ale nie miała zupełnie bicia. Za duże luzy
Dziś robiłem następny wytop (bo czekam na wałek z wykorbieniem będzie gotowy w czwartek lub piątek)
Bułka się udała choć trochę krzywa wyszła (tygiel spadł mi z postumentu w trakcie wytapiania, na szczęście nie pękł)
Co zauważyłem dziwnego.
Przerosty dendryczne są ładnie widoczne na zewnątrz bułki a po przecięciu i wytrawieniu - nic. Jednolita szara powierzchnia. Wygląda jakby struktura warstwowa tworzyła się dopiero podczas odkówki ewentualnie ten wytop jest spartolony i nic się nie wykształciło w stali. Trzecia opcja to to że mi fosol (kwas solny + fosforowy) się spieprzył i zanieczyszczony nie wytrawia selektywnie tylko równo wszystko bierze.
Parę zdjęć
Moja aktualna wersja nie działała, a raczej mechanicznie działała ale nie miała zupełnie bicia. Za duże luzy
Dziś robiłem następny wytop (bo czekam na wałek z wykorbieniem będzie gotowy w czwartek lub piątek)
Bułka się udała choć trochę krzywa wyszła (tygiel spadł mi z postumentu w trakcie wytapiania, na szczęście nie pękł)
Co zauważyłem dziwnego.
Przerosty dendryczne są ładnie widoczne na zewnątrz bułki a po przecięciu i wytrawieniu - nic. Jednolita szara powierzchnia. Wygląda jakby struktura warstwowa tworzyła się dopiero podczas odkówki ewentualnie ten wytop jest spartolony i nic się nie wykształciło w stali. Trzecia opcja to to że mi fosol (kwas solny + fosforowy) się spieprzył i zanieczyszczony nie wytrawia selektywnie tylko równo wszystko bierze.
Parę zdjęć
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.