Wytop stali typu bułat w warunkach garażowych.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 26 sie 2014, 20:48

Tu masz parę gram czystego złota. Tak jak wspomniał Dara, na każdym metalu może Ci coś takiego powstać po wyjęciu z tygla. Jest to struktura dendrytyczna ale powstała w wyniku krzepnięcia metalu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 26 sie 2014, 21:02

Krismilka, a nie zapomniałeś o pewnym dosyć istotnym składniku?
Kontakt 517355290

krismilka

Post autor: krismilka » 26 sie 2014, 21:25

Ok coś mi się zdaje że ta bułka jest niewypałem.
Mam kawałek stali tyglowej (C koło 1,7%) ale nie stwierdziłem przerostu węglikowego.
Jeszcze popracuję jutro nad tą bułką, zobaczę może coś wyjdzie (postaram się wywołać rekrystalizację wtórną, może się uda) ale raczej pójdzie na złom (nie jestem pewien czy brak krystalizacji nie nastąpił z powodu skażenia niekorzystnymi pierwiastkami - krzem , fosfor czy co innego )

@Qmar
Mam w takim wypadku poważny problem.
Jak rozpoznać strukturę dendrytyczną zbudowaną z węglika? Tylko cięcie i wytrawienie? W takim wypadku zawsze będę musiał każdą bułkę ciąć (a chciałem tego uniknąć)

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 26 sie 2014, 21:36

A po co ciąć? skoro te węgliki pojawiają się w całej objętości wystarczy przypolerować poważniej brzeg i wytrawić. Nie musisz od razu przecinać bułki tak jak z pieczywem, jak chcesz zobaczyć co chleb ma w środku nie musisz kroić go na pół wystarczy odciąć kanapkę :D Przynajmniej tak mi się wydaje :D
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 26 sie 2014, 22:46

krismilka pisze: Jak rozpoznać strukturę dendrytyczną zbudowaną z węglika?
Zarysowując równą powierzchnię hartowaną igłą stalową :)

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 27 sie 2014, 16:39

Dara, ja miałem w ręku oryginalną głownię z bułatu, na powierzchni była złota inkrustacja wykonana techniką jak w damaskinażu, z dwóch stron przy trzpieniu, oglądałem to u Panasa, coś jak kindżał, krótki zakrzywiony sztylet dwusieczny. Inkrustacja przypominała wyglądem świątynie ichniejsze.

Co do wzoru, to był widoczny, bardzo drobny, zagęszczający się rzeczywiście ku ostrzu.

Był to prosty wzór, nie żadne drabiny czy róże.

Te drabiny czy róże uzyskuje się po prostu szlifująć w płaskowniku nacięcia, a następnie kując z tego głownię, jak się wyrównają poziomy materiału niezeszlifowanego i zeszlifowanego to powstaje wzór, a co do zagęszczenia węglików na ostrzu to po prostu trzeba odkuć całą głownie tak żeby zostawić bardzo mało materiału do zeszlifowania, czy cały szlif trzeba odkuć praktycznie tak zeby po kuciu można było już naostrzyć głownię.

Nie kułem bułatu nigdy, ani stali tyglowej, z relacji osób które kuły wiem że nie można przesadzać z temp. pomarańczowa to już może być za dużo i dlatego pęka.

Żeby było łatwiej kuć trzeba kilkadziesiąt cykli podgrzewania i lekkiego kucia żeby się struktura dała łatwiej ruszyć.

Z chęcią spróbowałbym przekuć kawałek takowej stali i zdać relacje co i jak :) Jeśli by się nie pokruszyła moge odkuć ostrze kompletnie i po szlifowaniu i trawieniu pokazać jak się struktura układa, czy rzeczywiście przez kucie następuje zagęszczenie czy nie.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 27 sie 2014, 18:39

Jak wykonuje się wzory "Drabina i Róża Mahometa" to wiem.
Chodzi o to ze:
Nawet analfabeta może skopiować "Mahabharatę" jak będzie
cierpliwy,ale nie zrozumie choćby jednego słowa
z tego co napisał.

Jaki ten bułat jest w dotyku?
Opisz jeśli pamiętasz swoje wrażenia z kontaktu z tym materiałem.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 27 sie 2014, 20:14

Niestety to było prawie 2 lata temu już i aż takich szczegółów nie jestem w stanie spamiętać, trawienie było lekkie tylko bo był w trakcie oprawiania.

krismilka

Post autor: krismilka » 04 wrz 2014, 19:40

OK mała promocja można powiedzieć którą zamierzałem już jakiś czas temu zrobić.

Proszę napisać kto jest zainteresowany darmowymi ciastkami mojego wypieku.
Ponieważ sam mam problem z obróbką wyżej wymienionych ciastek - niczego nie gwarantuję.
Będę wysyłał po połówce wytopu (mam aktualnie jedną spękaną połówkę, i jeden kawałek 2/3 wytopu) tak więc na razie ilość materiału ograniczona.
Celem tej wysyłki jest zebranie waszych opinii o materiale i pomysłów jak obrabiać czy jak traktować ten materiał.
Proszę o jedno - nie sprzedawanie dalej tych próbek. Możecie je zatrzymać, podarować czy zniszczyć aby sprawdzić właściwości wykonanych odkuwek ale proszę o nie sprzedawanie tego materiału.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW. Preferuję nożowników ale każdy może się zgłosić jutro też wytapiam więc będzie znowu coś.

krismilka

Post autor: krismilka » 05 wrz 2014, 16:32

Dziś następny wytop. Niestety poskąpiłem z powietrzem i nie osiągnąłem odpowiedniej temperatury :( Chciałem wyeliminować głębokie wżery od spodu ciastka (zbyt wysoka temperatura i "gotowanie się stali") i nie trafiłem z temperaturą. Cóż człowiek uczy się na błędach.

Poniżej parę zdjęć

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 05 wrz 2014, 18:59

Cały czas używasz tego samego tygla?
Kontakt 517355290

krismilka

Post autor: krismilka » 05 wrz 2014, 19:39

Tak, z gazem i olejem jest tak że tygiel się spala wraz z płomieniem a w koksie oblepia się kroplami żużlu i działa dłużej, tym bardziej że temperaturę kontrolujesz ilością pompowanego powietrza czyli jest atmosfera redukcyjna.

To już trzeci albo czwarty wypiek w tym tyglu. jeszcze jeden albo dwa wytopy powinien wytrzymać.

krismilka

Post autor: krismilka » 08 wrz 2014, 16:23

Dziś kułem dalej i przygotowywałem się do jutrzejszego wytopu. Materiał popękał do końca chyba i zdaje mi się że w za wysokiej temperaturze kułem i węgliki mi się rozpuściły.
Parę zdjęć.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 08 wrz 2014, 17:13

Właściwie to jak się mierzy zawartość węgla? Tą rozpuszczoną w żelazie, czy razem z tą wykrystalizowaną w formie węglików?
Kontakt 517355290

krismilka

Post autor: krismilka » 08 wrz 2014, 17:23

Zawartość węgla mierzy się razem z wykrystalizowanymi w formie węglików. Masowo na całą próbkę.

Niestety nie mierzę bo nie mam kasy na zlecanie badań takich :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tradycyjne metody wytopu żelaza i stali”