Kuźnia z okresu średniowiecza

Zapomniane techniki i narzędzia, tradycyjne wyroby

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Siewca

Kuźnia z okresu średniowiecza

Post autor: Siewca » 13 paź 2014, 09:47

Panie i Panowie.

Wychodzę do was z zapytaniem:

Czy ktoś z was ma wiedze, bądź informację jak wygladała, oraz jak wyposażona była kuźnia w okresie około XV w?

Muszę zbudować takową i chciałbym wiedzieć jak wyglądał sam budynek, w jakie sprzęty był wyposażany, czy to klepisko, czy podmurówka itp

Kto wie cokolwiek niech się wypowie, zapraszam do dyskusji, każda informacja dla mnie cenna.

Zaznaczam, że mam środki na postawienie jej, więc możecie fantazjować :D
Ogień płonący w twoim sercu, to i młot myśli w twojej głowie - to najpotężniejsza kuźnia. Świat jest twoim kowadłem.

dumaeg

Post autor: dumaeg » 13 paź 2014, 11:16

Co do narzędzi większość podstawowych narzędzi się nie zmieniła od średniowiecza. Być może doszły jakieś, jednakże zapewne nie było ich wiele.

Co do budynków. Tutaj dowolność jaką chatę średniowieczną nie weźmiesz za wzór będziesz miał rację.

Wszystko zależało od położenie, czyli dostępności materiałów. Koszt transportu i trudność transportu materiałów.

Jeśli chodzi o część mieszkalną chaty podłoga mogła być klepiskiem, polepą, drewniana z wiadomych względów raczej nie stosowało się samego kamienia.
Sam zaś kuźnia była wiatą przylepiona do chaty czasami osłonięta przed wiatrem niskimi ściankami czy też nawet płotem. Jako podłogę w część kuźniczej nie polecam drewna , zbyt łatwo o nieszczęście.

Przykładowa chata kowala.

Obrazek
http://faktoria-pruszcz.pl/page/mapa

Wykorzystanie pieca jako jednej ściany oszczędza koszty budowy i zapewnia ciepło.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, 11:55 przez dumaeg, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Siewca

Post autor: Siewca » 13 paź 2014, 11:28

Ciekawe. Więc de facto mogę zrobić dowolną chatę z przybuduówką?

Szczerze mówiąc kużnia kojarzyła mi się z osobnym budynkiem, bez częsci mieszkalnej.

Mam tu na myśli kuźnie umieszczoną wewnątrz grodu np.
Ogień płonący w twoim sercu, to i młot myśli w twojej głowie - to najpotężniejsza kuźnia. Świat jest twoim kowadłem.

dumaeg

Post autor: dumaeg » 13 paź 2014, 11:58

Na czerwono znaczony piec kuźni, który powinien jednocześnie spełniać role pieca do gotowania i przypiecku. Nie pytaj jednak mnie jak to zrobić nie jestem zdunem. Przypiecek pewnie bym zrobił na zasadzie niewielkich kanalików pomiędzy cegłami.

Obrazek

W zamkach kuźnie w zasadzie były wiatami z niewielką szopką na magazyn.

Awatar użytkownika
Siewca

Post autor: Siewca » 13 paź 2014, 12:05

więc w zasadzie, mogę uznać, że wykonanie wiaty, otwartej z jednej strony, na wzór rysunku który wstawiłeś, będzie bliskie prawdy? Mam na myśli - jakby obciąć górną część twojego rysunku, a wszysstko od ściany pieca i magazynu wybudować.

dumaeg

Post autor: dumaeg » 13 paź 2014, 12:19

Dla twierdz, zamków jest to prawda. Potrzebne jest tylko miejsce zamknięte na surowce i wyroby oraz narzędzia kowalskie. Jakieś palenisko i zadaszenie aby na głowę nie lało, jak dorzuci się do tego jeszcze jakąś lekka osłonę aby wiatr nie wiał a deszcz nie zacinał vide wiklinowy płotek, będzie luksus. :P
Przy założeniu, iż kowal mieszka gdzie indziej. W przypadku miast lub twierdz było to możliwe. W przypadku wsi nie.
Oczywiście nie twierdzę, iż nie było w zamkach też kuźni umieszczonych w murowanych budynkach vide Malbork. Jednakże jak wcześniej pisałem wszystko było warunkowane kosztami i trudnościami związanymi z transportem surowców wybranych do budowy.

Awatar użytkownika
Siewca

Post autor: Siewca » 13 paź 2014, 13:52

To ma byc kuźnia postawiona w grodzie drewnianym, nie bierzemy pod uwagę mieszkania kowala.

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 13 paź 2014, 14:18

nie ma żadnych rycin czy czegoś takiego? szukałes?
What man is a man who does not make the world better?

dumaeg

Post autor: dumaeg » 13 paź 2014, 14:56

To ma być do tego twojego projektu jeśli tak to wcześniej się zarzekałeś, iż musi być elektryka i inne media.
Zmiana zapatrywań tak szybko?

Co do grodu to stawiasz pod ostrokołem czy tam murem ( zależności od funduszy stowarzyszenia, mur kamienny jest drogi teraz tak jak był drogi w średniowieczu) czyli z jednej strony masz od wiatru osłonięte. Potem pod kątem 90 stopni stawiasz zrębowe pomieszczanie na narzędzi i surowce, produkty.
Tak masz z dwóch stron osłonięte przed wiatrem. Z trzeciej też 90 stopni do ostrokołu walisz płotek z trzciny czy też wikliny tak na 1.2 m dodatkowa osłona przed wiatrem. No i najważniejsze nie zapomnij o zadaszeniu tego placyku który ci wten sposób powstał.

Jak zamierzasz dostarczać powietrze do paleniska, miechy ręczne zajmują trochę miejsca.
Drugie pytanie gdzie zamierzasz zatem mieszkać magazynek się do tego celu nie nadaje, gdyż lepiej go stworzyć bez okien.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, 15:01 przez dumaeg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Obi_wan_0
Kontakt:

Post autor: Obi_wan_0 » 13 paź 2014, 15:00

Klep, klep, a coś wyklepiesz xD

Awatar użytkownika
Siewca

Post autor: Siewca » 14 paź 2014, 00:07

Mieszkać mam gdzie, na miejscu są domki. Gród jest, ale będzie przerabiany na taki z wałem ziemnym, więc pytanie, czy kuźnia powinna wrastać w nasyp? jeśli nie, to musi mieć ściany.

Chodzi o postawienie wiaty jak najbardziej zbliżonej do okolic XVw

UP.
Nie znam angola ;P

Awatar użytkownika
Siewca

Post autor: Siewca » 14 paź 2014, 00:10

dumaeg pisze:To ma być do tego twojego projektu jeśli tak to wcześniej się zarzekałeś, iż musi być elektryka i inne media.
Zmiana zapatrywań tak szybko?
Nie, po prostu łącze to o czym myślałem z czym innym. Dołączam do projektu osady średniowiecznej i muszę postawić tam kuźnię rekonstrukcyjną, a swoją pracownię będe miał nieopodal, taką pod wiatą i wyposażoną po swojemu.

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 14 paź 2014, 21:57

Reifussa ,,Ludowe Kowalstwo artystyczne w polsce'' poszukaj-jest tam sporo o warunkach pracy kowali,jest to opisane przez człowieka który badał zagadnienie dosyć intensywnie.Do znalezienia w pdf bez problemu.Jeden z pierwszych rozdziałów ksiażki...

Awatar użytkownika
Siewca

Post autor: Siewca » 14 paź 2014, 23:11

Idol, dzięki za wskazówki, już szukam.

kin241

Post autor: kin241 » 15 paź 2014, 10:22

Zajrzyj na forum rekonstrukcyjne, może tam coś znajdziesz
http://www.freha.pl/index.php?s=59fc1b0 ... owforum=13

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO TRADYCYJNE - traditional blacksmithing”