Kowal BANAN

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 23 paź 2014, 13:33

Tak to już jest, że tak naprawdę nie da się przewidzieć w kuciźnie kosztów wytworzenia, a tym samym trudno jest przewidzieć zysk. Dlatego jako tako przędą z reguły tylko Ci , którzy za swoje usługi życzą sobie wydawałoby się kosmiczne pieniądze. A przeciętny Kowalski odchodzi wtedy do pierwszego napotkanego składacza, który korzystając z cennika katalogowego i dużo niższej pracochłonności jakoś na tym wyjdzie. Jest jednak grupa ludzi, którzy zapłacą wiele by mieć to co chcą.
Kontakt 517355290

graffic

Post autor: graffic » 23 paź 2014, 17:48

całość sprowadzamy do odwiecznego pytania: MIEĆ, czy BYĆ

sorry Banan - w sumie w wątku dot. Twojej galerii, winniśmy wypowiadać się o Twym rzemiośle... a tu chłopaki poszaleli (nowy wątek ??? - pytanie do admina ?)

swoją drogą - człowiek zawsze ma problem z wyceną pracy twórczej (bo do tego całość się sprowadza) - jeśli przyjąć, że twoim zadaniem jest poskładanie z gotowców czegoś tam, to sprawa jest prosta... gorzej gdy masz do czynienia z unikatem (niekoniecznie w sensie jakościowym) - tylko jednostkowego wyrobu... on z założenia musi być drogi (indywidualne rozwiązania, projekt, wykończenie, itd. ) - w tej całej sytuacji jawi się proste porównanie - produkcja przemysłowa vs. rzemieślnicza (rozumiana w starym stylu) - przemysł (i ekonomia nim rządząca) zawsze wygra

Ludzie chcą mieć - ale niekoniecznie płacić

jest trochę ludzi którzy mają pieniądze, i dla których kilkanaście, kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy wydane na coś tam nie stanowi problemu - tylko dość często okazuje się że tacy ludzie poza kasą nie mają gustu i smaku.... z kolei tych ze smakiem jest ułamek procenta

któryś z kolegów słusznie napisał że praca jest tyle warta ile ktoś chce za nią zapłacić - jeden za gówn...o zapłaci krocie, inny za porządną robotę będzie skąpił

... i jak napisałem na początku wracamy do pytania - MIEĆ czy BYĆ :)

Sam wielokrotnie musiałem wycenić swoją prace - bo ktoś był zainteresowany zakupem czegoś tam (np. mojego kwiatka... vide moja galeria) - czy ktoś ma pomysł jak coś takiego wycenić ?

pozdrawiam Banana

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 23 paź 2014, 17:49

BANAN pisze:Jest jednak grupa ludzi, którzy zapłacą wiele by mieć to co chcą.
dałbyś namiary na tą grupę, może i mnie by skapnęło z pańskiego stołu.
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 23 paź 2014, 19:40

reneq, Pozrastaj się najpierw :/
Kontakt 517355290

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 23 paź 2014, 19:48

Przeciez można MiEĆ i BYC jedno drugiego nie wyklucza można robic piekne kute rzeczy i robic rzeczy mniej ładne ale bardziej pod kase. To zadna ujma

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 23 paź 2014, 20:26

Widzę, że tą naszą rozmowę powinien przeczytać każdy młody zapaleniec, który kowalstwem chce zarabiać na chleb :?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 23 paź 2014, 20:34

Oj powinien, powinien i również powinien wyciągnąć daleko idące wnioski i póki co wziąć się za ślusarkę pseudo kowalską i starać się kowalstwo artystyczne powalić na łopatki. :?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 23 paź 2014, 20:38

Jacek-Sz, Do czego Ty ludzi namawiasz :evil: Chyba nie mówisz tego poważnie ?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 23 paź 2014, 21:05

Oczywiście, że nie mówię poważnie. Odrobinka sarkazmu poprawia mi nastrój w dobie perspektywy ponownego skazywania zawodu kowala na wyginięcie. ;)

graffic

Post autor: graffic » 24 paź 2014, 07:40

Pewnie zawsze da się znaleźć jakiś kompromis...

robienie rzeczy tradycyjnie kowalskich i masówki ? - jakoś tego nie widzę...
wg mnie - należy skupić się albo na jednym albo na drugim... masówka jest drogą prostszą (nie mówię, że łatwą), a poważne rzemiosło - droga wyboista z zakrętasami :) - ale na końcu pewnie satysfakcja większa :)

trochę nie wierzę - aby kowalstwo odeszło zupełnie w niebyt - kucie to magia, trochę takie czarowanie na gorąco (dla niewtajemniczonych) - i zawsze znajdzie się osoba która będzie chciała coś indywidualnego, namaszczonego ręką artysty-rzemieślnika :)
jeszcze do niedawna - kowalstwa (klasycznego) jakiego takiego, ciężko było doświadczyć , dzisiaj jest trochę więcej ludzi którzy tym się parają, ale tylko nieliczni dochodzą do bardzo wysokiego poziomu
ponieważ w Polsce zaczyna ginąć warstwa klasy średniej (która relatywnie ma największa siłę nabywania) - to pozostają dwa kierunki: bardzo wysoki poziom, albo niski - jak się chce dostarczać towar luksusowy - to nie można odwalać popeliny (musi być projekt, wykonanie, pomysł, itp.) - jeśli masówka: - cóż najczęściej będzie decydował czas wykonania i cena :/

tyle - ja tak to widzę

yakiba
Kontakt:

Post autor: yakiba » 24 paź 2014, 11:30

Po to zebysmy mogli robic porzadne wyroby i miec z tego zysk musielibysmy miec organizacje , ktora dbalaby o nasze interesy. Nie mam na mysli cechu czy tym bardziej partii politycznej ale cos bardziej sprawnego. Puki co w Polsce mala firma jest na straconej pozycji wiec trzeba podejsc do sprawy tworczo. Np jakis koles na wyspach zatrudnia nas na 1/10 etatu w zwiazku z tym placimy 1/4 ZUS.Inny koles wyszukuje nam np w Niemaczech sprzet po cenach zlomu a jeszcze inny w USA wyszukuje nam zlecenia .Kazdy z nas ma wielu kolesi i mozna by cos z tym zrobic .Nazwijmy to roboczo Mafia kowalska albo bardziej medialnie korporacja.( wybaczcie mam nienasza klawiature i nie chce mi sie poprawiac kazdego slowa)

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 24 paź 2014, 16:03

Czyli majac 5 pracowników jesteście wstanie tyle mieć zleceń kowalskich ze nie musielibyscie czepiac sie masówki.?szacun

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 24 paź 2014, 20:37

Znam firmę zatrudniającą 30 ludzi i nie robią masówki. oczywiście trudno jest o dużą ilość zleceń, dlatego pracuję sam.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 14 lis 2014, 07:12

Hm, znowu się nie mieści w obiektywie ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
kowmal
Kontakt:

Post autor: kowmal » 14 lis 2014, 07:50

BANAN, masz dwie możliwości, lekutko rozklepać soczewkę na szerokokątną (tylko nie porysuj) lub
stodoła jak Krzychu.
Mnie by się przydała taka piękna brama, hmmm. :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”