Słownik Kowalski

Zapomniane techniki i narzędzia, tradycyjne wyroby

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

graffic

Słownik Kowalski

Post autor: graffic » 28 paź 2014, 20:42

czołem koleżeństwu :)

trochę na niwie moich osobistych poszukiwań, a trochę z potrzeby uporządkowania i poszerzenie wiedzy (mam nadzieje że nie tylko mojej :)) - proponuję sporządzić słownik techniczno-rzemieślniczo-kowalski

pewnie pomysł nie nowy (takie słowniki w okrojonej formie funkcjonują - trochę jest takich pozycji z lat 30, 50 i 70/80) - niemniej jednak, chciałbym rozszerzyć nieco podstawową formułę o: tradycje (opisy tradycyjnych rytuałów, ubioru, itp.) nazewnictwo regionalne (różne narzędzia, sprzęty w różnych częściach Polski są różnie nazywane), sprzęt i narzędzia, miejsce pracy (kuźnia, elementy wyposażenia, itd.)
- jak się uda chciałbym to wszystko zebrać i po opracowaniu wydać w jakiejś formule (druk, wersja cyfrowa) - jeśli ktoś załączy oprócz hasła krótki opis, szkic lub rysunek - będzie to zdecydowane ułatwienie i pomoc

będę zobowiązany :)

Awatar użytkownika
Siewca

Post autor: Siewca » 11 lis 2014, 01:12

Rzuciłem kiedyś taki pomysł - założyć kowalską wiki. Ale nie specjalnie się przyjeło, a i ja wiem już dlaczego :D A ty się domyślasz?
Ogień płonący w twoim sercu, to i młot myśli w twojej głowie - to najpotężniejsza kuźnia. Świat jest twoim kowadłem.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 11 lis 2014, 09:35

Pomysł przedni , tylko sposób ogarnięcia tego trzeba dobrze obmyślić, coś na wzór działu konkursów.

Wg mnie powinien składać się z dwóch części.
Pierwszej, w której każdy forumowicz mógłby podawać materiały proponowane do słownika oraz mogłaby w niej odbywać się dyskusje (pyskówki) na ten temat.
Drugiej części, właściwego słownika, w którym moderator(-rzy) umieszczałby(-li) przetrawione słownictwo i tym podobne materiały.

Część druga dostępna byłaby wszystkim forumowiczom, ale z przyczyn oczywistych bez możliwości dokonywania samodzielnych wpisów (zmian).

graffic

Post autor: graffic » 12 lis 2014, 23:51

Bobodar - dzieki za podpowiedzi :-) poki co zbieram materialy i stosowna literature i w tej materii polecilbym sie uwadze. Tytuly niekoniecznie stricto techniczne, bardziej etnografia regionalizmy, lokalne tradycje, ksiazki historyczne i z nomenklatura rzemiosl metalowych, poza tym jesli ktos pochodzi z jakiegos regionu to bardzo dobrze byloby poczytac o lokalnych nazwach czynnosc, narzedzi itp. Jak ktos cos ma, to podeslijcie hasla, z krotkim opisem lub informacja skad dane slowo/wyrazenie pochodzi ( ksiazka, regionalizm)

Siewca mam swiadomosc ze to bardziej trudne niz odkucie czegos tam.... ale jak sie nie dedzie probowalo to samo sie nie zrobi :-)

W kazdym razie z gory dzieki za oddzew i ewentualne materialy :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO TRADYCYJNE - traditional blacksmithing”