Wytop stali typu bułat w warunkach garażowych.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Tempo niesamowite
Fajnie Ci to idzie.
Jak chcesz spróbować ze swoimi tyglami to sposób Anosova z książki
Piaskowskiego się sprawdza. Muszą być tylko wysuszone na pieprz,
mi po tygodniu suszenia potrafiły wybuchnąć w piecu.
W ogóle " O stali damasceńskiej" to swoista "Biblia" w temacie bułatu.
Sporo tam opisów ludzi którzy byli przy wytopach i jest wyjaśnionych kilka kruczków.
---
Adam
Jak chcesz spróbować ze swoimi tyglami to sposób Anosova z książki
Piaskowskiego się sprawdza. Muszą być tylko wysuszone na pieprz,
mi po tygodniu suszenia potrafiły wybuchnąć w piecu.
W ogóle " O stali damasceńskiej" to swoista "Biblia" w temacie bułatu.
Sporo tam opisów ludzi którzy byli przy wytopach i jest wyjaśnionych kilka kruczków.
---
Adam
Eksperyment z tyglem mokrym w piecu skończył się jak się skończył, nauczka wyciągnięta.
Na srebro nie mam na razie kasy, może później jak zarobię na koks to kupię
Tygle według przepisu 2 części kaolinu i jedna część pyłu węglowego zamierzam robić, na razie czekam na formę.
Co dalej zobaczymy jak będzie to wyglądało dalej nie będę oszukiwał chodzi głównie o finanse czy w ogóle ktoś będzie chciał kupować taką stal. Jak będzie zbyt to będę dalej wytapiał jak nie będzie zbytu to też będę dalej wytapiał tylko rzadziej bo będę musiał zarobić na paliwo i inne surowce.
Na srebro nie mam na razie kasy, może później jak zarobię na koks to kupię
Tygle według przepisu 2 części kaolinu i jedna część pyłu węglowego zamierzam robić, na razie czekam na formę.
Co dalej zobaczymy jak będzie to wyglądało dalej nie będę oszukiwał chodzi głównie o finanse czy w ogóle ktoś będzie chciał kupować taką stal. Jak będzie zbyt to będę dalej wytapiał jak nie będzie zbytu to też będę dalej wytapiał tylko rzadziej bo będę musiał zarobić na paliwo i inne surowce.
Myślałem nad tym:
http://ogniotrwale.com/katalog-produkto ... ly-bok-170
Cena pewnie koło 200 zł za 25 kg ale wytrzymałość do 1700 st C.
Nie wiem jak by zachowywały się takie tygle, jak z przewodzeniem ciepła bo w końcu chodzi o roztopienie zawartości a nie żeby wytrzymał wysokie temperatury
Jak będę miał kasę to pewnie kupię choćby dla tego 95% korundu.
http://ogniotrwale.com/katalog-produkto ... ly-bok-170
Cena pewnie koło 200 zł za 25 kg ale wytrzymałość do 1700 st C.
Nie wiem jak by zachowywały się takie tygle, jak z przewodzeniem ciepła bo w końcu chodzi o roztopienie zawartości a nie żeby wytrzymał wysokie temperatury
Jak będę miał kasę to pewnie kupię choćby dla tego 95% korundu.
To są tygle labolatoryjne do piecy indukcyjnych, tam może być ścianka 3mm, poza tym maksymalnie 100 gram zawartości czy podobna ilość. Taki tygiel jest już wypalony w wysokiej temperaturze, i ukształtowany do celów labolatoryjnych (odopwiednie wymiary i kształt aby pasowały do pieców)
Jak potrzebuję tygli które wytrzymają długie (8 albo i 10 godzin) przebywanie w wysokiej temperaturze, w tym koło 3-5 godzin aktywnego grzania do 1600 st C, zanieczyszczenie żużlem i agresywną atmosferę (czasami koks jest jednak zanieczyszczony).
Druga sprawa to ekonomia.
20 kilo glinki kaolinowej kosztowało mnie 70 zł
25 kilo tej zaprawy pewnie będzie kosztować koło 200 zł.
Tak czy inaczej tygiel po wytopie będzie raczej do wywalenia, nie sądzę żeby wytrzymywały więcej niż jeden wytop. Nawet grafitowe tygle wytrzymują maksymalnie 3 wytopy, potem ścianka jest zbyt cienka.
Reasumując, jak uda się na tyglach z gliny kaolinowej to będę robił na tyglach glinianych, jak nie to będę tygle wzbogacał korundem z tej zaprawy.
Jak potrzebuję tygli które wytrzymają długie (8 albo i 10 godzin) przebywanie w wysokiej temperaturze, w tym koło 3-5 godzin aktywnego grzania do 1600 st C, zanieczyszczenie żużlem i agresywną atmosferę (czasami koks jest jednak zanieczyszczony).
Druga sprawa to ekonomia.
20 kilo glinki kaolinowej kosztowało mnie 70 zł
25 kilo tej zaprawy pewnie będzie kosztować koło 200 zł.
Tak czy inaczej tygiel po wytopie będzie raczej do wywalenia, nie sądzę żeby wytrzymywały więcej niż jeden wytop. Nawet grafitowe tygle wytrzymują maksymalnie 3 wytopy, potem ścianka jest zbyt cienka.
Reasumując, jak uda się na tyglach z gliny kaolinowej to będę robił na tyglach glinianych, jak nie to będę tygle wzbogacał korundem z tej zaprawy.
- marcinello
- Kontakt: