Przecinarka tarczowa do metalu. Wiele dylematów i pyań
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
samwieszkto
Taśmówka nie jest szybka ale za to bardzo dokładna.
Ma też kilka innych zalet : tnie zawsze pionowo , precyzyjnie docina kąty , nie wymaga obecności operatora w trakcie cięcia - możesz wsadzić w imadło np. 36 prętów 20x20 , włączyć i iść do innych zajęć , jest cicha , jest bezpieczna , tnie każdy materiał w dowolny sposób ( możesz np. odciąć plaster materiału grubości 2mm. Itd.
Mnie natomiast zainteresowała ta przecinarka Evolution.
Dwa tryby pracy - korund / stal - to jest informacja sprawdzona ?
Ma też kilka innych zalet : tnie zawsze pionowo , precyzyjnie docina kąty , nie wymaga obecności operatora w trakcie cięcia - możesz wsadzić w imadło np. 36 prętów 20x20 , włączyć i iść do innych zajęć , jest cicha , jest bezpieczna , tnie każdy materiał w dowolny sposób ( możesz np. odciąć plaster materiału grubości 2mm. Itd.
Mnie natomiast zainteresowała ta przecinarka Evolution.
Dwa tryby pracy - korund / stal - to jest informacja sprawdzona ?
-
graffic
ciekawa sprawa z tą przecinarką Evolution Rage... cena też nie jest jakaś dramatyczna - (ca 750 PLN do zadań ogólnobudowlanych) wg mnie tylko cena tarczy jest lekkim przegięciem (125 PLN)
ale jak się ma inny sprzęt do cięcia w warsztacie, a to tylko powiedzmy stosujemy na miejscu - to można się zastanowić ... zwłaszcza że nie sypią się iskry - co w wielu wypadkach jest mega ważne
ale jak się ma inny sprzęt do cięcia w warsztacie, a to tylko powiedzmy stosujemy na miejscu - to można się zastanowić ... zwłaszcza że nie sypią się iskry - co w wielu wypadkach jest mega ważne
Miałem na myśli tą przecinarke:graffic pisze:ciekawa sprawa z tą przecinarką Evolution Rage... cena też nie jest jakaś dramatyczna - (ca 750 PLN do zadań ogólnobudowlanych) wg mnie tylko cena tarczy jest lekkim przegięciem (125 PLN)
https://www.youtube.com/watch?v=dPSebuPlHH4 z tarczą 355mm
https://www.youtube.com/watch?v=cTqE9YEOm7A
https://www.youtube.com/watch?v=FSzNHTDuiUk
Niestety ta tarcza kosztuje około 400zł ale temat jest ciekawy. Pomarańczowa jest uniwersalna(tnie stal, drewno, tworzywo itd.), niebieska do stali.
Kompletna przecinarka z nią kosztuje około 1400zł. To jest taka sama maszyna jak na korundowe tarcze (podstawa wytłoczona z blachy itd.) Ma tylko mniejsze obroty bodajże koło 1400/min bez obciążenia.
-
samwieszkto
Zanim kupiłem sobie taśmówkę, miałem piłę tarczową wolnoobrotową do stali. Tarcza była wielkości ok. 240mm. Nie było takie szybkie jak to na filmach. Moja miała drobniejsze zęby na tarczy. Kilka minusów to ma - dość szybko tępią się tarcze. Ostrzenie tarczy kosztuje połowę nowej piły do taśmówki. Jak wypadnie ząb z takiej tarczy to można ją sobie na ścianie powiesić i wydać 400pln (w ówczesnym momencie tyle kosztowała taka tarcza) na kolejną. Używałem jej do puki nie kupiłem taśmówki. Na dzień dzisiejszy wolałbym mieć 2 lub nawet 3 taśmówki z różnymi rozmiarami taśmy i zakresami cięcia niż takie wynalazki.
a mógłby kolega wrzucić jakieś fotki swojej przecinarki?Arkadi pisze:To nie wiem co ty za piłę miałeś.Mi jak by ząb się wyłamał,to ostrzą mi o piętro niżej.Jedną tarczą robię 700 cięć jeżeli profile to około 1000 cięć.Ostrzenie piły kosztuje mnie 25 zł- więc bez przesady.Jak by ktoś miał takie piły pęknięte,lub nie nadające się do użytku,to chętnie bym kupił.
set666 pisze:a mógłby kolega wrzucić jakieś fotki swojej przecinarki?Arkadi pisze:To nie wiem co ty za piłę miałeś.Mi jak by ząb się wyłamał,to ostrzą mi o piętro niżej.Jedną tarczą robię 700 cięć jeżeli profile to około 1000 cięć.Ostrzenie piły kosztuje mnie 25 zł- więc bez przesady.Jak by ktoś miał takie piły pęknięte,lub nie nadające się do użytku,to chętnie bym kupił.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.