Wycena ,

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 24 mar 2015, 18:03

Jacek-Sz, z duńczykiem, który buduje chałupę w kopenhadze też? myślałem o większej kwocie, skoro robota dla człowieka "normalnie" zarabiającego :roll:
rav08, medżik :P, lubię/lubiłem stosować różne nietypowe rozwiązania. na zdjęciu poniżej widać trochę jedno z nich, ale chyba już tu pokazywałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 24 mar 2015, 18:19

Nieeee. Mówię o podejściu polskiego klienta do spraw wyceny. ;) Co prawda bram nie robię i kiedy pomyśle, że miałbym robić takie cacko dla dewizowca to mnie trochę ułańska fantazja ponosi i mogę cenę z lekka zawyżyć więc wolałem się skupić na cenie minimalnej, lokalnej. Mój znajomy z Somonina Andrzej Reglinski jest właścicielem bardzo dużego zakładu, w którym robią między innymi bramy niemal identyczne jak na twojej fotce i pamiętam, że podczas rozmowy zapytałem go o cenę i wówczas dowiedziałem się, że tego typu brameczkę wycenił na ok. 10 tysi. Myślę, że około 8 tysięcy euronów można krzyknąć ale wiarygodny nie jestem więc tyle mego co sobie pobiadolę. :D

Peter

Post autor: Peter » 24 mar 2015, 18:58

Reneq- w/g mnie m-c roboty dla jednego z doskoku pomocnik i celowałbym w 10k na czysto więc propozycja Banana celna, jednak za bramę ok 15k ale oczywiście uznaniowo nie znając niuansów.
A propos madżik jak to się trzyma? I ile za suwaną jak na drugim zdjęciu? O ile można pytać.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 24 mar 2015, 20:28

nic tam nie widać no ale skoro to magia to pewno niewidoczne elfy trzymają :mrgreen:

marekzadr

Post autor: marekzadr » 24 mar 2015, 20:41

To zależy czy jeden zleceniodawca cię o to pyta?
Ta brama to standardowy model RIK FER i może mieć na niego patent?
W Polsce to pikuś, ale na zachodzie można jednemu zrobić, a drugiemu dopłacić x razy tyle za prawa do wzoru. Popatrz bo oni je w takim rozmiarze akurat sprzedają, pytanie czy klient szuka oszczędności i chce kupić od Polaka czy kupić oryginał? Jak potrzebne to mogę zeskanować z katalogu, można nawet zamówić elementy te górne w całości.

pozdrawiam
Marek

a co najciekawsze to brama i furtka ważą 488kg :shock:

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 24 mar 2015, 20:48

tak szczerze, to se pomyślałem 20tys polskich złotych za całość i chyba tak odpowiem, albo uda mi się zarobić albo mam to gdzieś. tym bardziej, że będę się z tym męczyć ewentualnie trzy/cztery miesiące.
A propos madżik jak to się trzyma?
gorącowalcowany ceownik 60x40 za najwyższym poziomym elementem + dwie rolki z poliamidu dopasowane do niego pasownie + wózki własnej roboty również dokładnie spasowane + prowadnica dospawana na prawdę dokładnie [przeważnie są nieco skręcone] = brama jeździłaby elegancko nawet bez podparcia w pionie.
Peter pisze:I ile za suwaną jak na drugim zdjęciu?
robota sprzed 7-miu lat [brama + furtka + przęsło], wtedy ją wyceniłem na 4tys netto, z tego co pamiętam.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 24 mar 2015, 21:57

[quote="reneq"]a za taką jak na zdjęciu ile byś zaśpiewał?[/quote

Listwa jest przy samym dole tak jak ten profil idzie nad profilem bramowym.Co do ceny to zrobiłbym ją za 6k euro

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 24 mar 2015, 22:27

podziękował :mrgreen: nie lubie robić przesuwnych bram wczoraj ładowałem na auto 360kg niby prosta ale 7mb same problemy z tym tylko :facepalm:

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 28 mar 2015, 08:23

może ktoś jeszcze ma propozycję? dziś muszę dać odpowiedź.

materiały dość grube, m.in. pł 30x10, kw 18

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 28 mar 2015, 09:04

spore te materiały jak arkadi 6 tysięcy euro ale jak bym nie miał co robić to i pewno za 5 bym zrobił

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 28 mar 2015, 09:44

Myślę, że powinieneś podać cenę od - do. Dzięki temu będziesz miał możliwość obserwacji reakcji klienta. Kręcenie nosem, zostaniesz przy niższej. Bezproblemowa aprobata zostajesz przy sumie zawyżonej. Sam tak robię i to się sprawdza. Jeżeli chcesz by takie widełki wyglądały dość realnie to obie ceny sensownie uzasadnij. :)

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 18 kwie 2015, 21:24

Panowie tak sobie podczytuje co piszecie, i widze że za taką bramę jak wołacie kilka tys euro to kupa forsy. To faktycznie jest tak czasochłonne że jak pisze reneq-robienie tego trwa kilka miesięcy??
Podpis jest esencją wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 19 kwie 2015, 07:29

tomaszk, Niestety kowalska robota jest pracochłonna. Żyrandol w pracy miesiąca z marca robiłem siedem tygodni, a elementów składowych wraz z otworami ma ponad 1100. Ostatniego dnia policzyłem i złapałem się za głowę, a wcześniej zastanawiałem się dlaczego robota się tak ciągnie. Bramę w Świętej Lipce ekipa kowali robiła ponad dwa lata i w tamtych czasach mało kogo stać było na współpracę z panem kowalem. Teraz ludzie widząc ogrom składaków po posesjach idą do kowala i dyskutują, że chcieliby bramę jak u sąsiada, całą kutą z bajerami za 1500 zł i nie mając sów na typa, wystawia się go za drzwi odsyłając do ślusarza. :/

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 19 kwie 2015, 08:35

Jacek-Sz pisze:Niestety kowalska robota jest pracochłonna. Żyrandol w pracy miesiąca z marca robiłem siedem tygodni, a elementów składowych wraz z otworami ma ponad 1100.

Bramę w Świętej Lipce ekipa kowali robiła ponad dwa lata
to faktycznie czasochłonne :shock:

dwa lata jedną bramę w kilku kowali :shock: :shock:
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2015, 10:49 przez tomaszk, łącznie zmieniany 1 raz.
Podpis jest esencją wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Grzmot

Post autor: Grzmot » 19 kwie 2015, 10:45

Panowie trzeba doliczyć jeszcze nocleg, a najlepiej dwa w razie W ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”