Budujemy palenisko gazowe

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 07 kwie 2015, 20:40

Rura, w której włożony jest palnik wystaje tylko ponad piecyk, a w środku pieca króluje sama włuknina bez zbędnych dodatków w sąsiedztwie palnika.

egojack1

Post autor: egojack1 » 07 kwie 2015, 20:42

Jacek-Sz, Dziękuję, teraz pełna jasność jeśli chodzi o Twoje rozwiązanie. :)

krismilka

Post autor: krismilka » 09 kwie 2015, 17:27

Zabieram się za tworzenie swojej wersji piecyka na włókninie. Mam nadzieję na dobre osiągnięcia, bo jak na razie nie mogę doprowadzić wystarczająco wysoko stali żeby dobrze zgrzać pęknięcia. Jak na razie zbieram materiały na obudowę i podstawę. Pełnym produktem na pewno się pochwalę.

Parę pytań ile ciepła przewodzi ta włóknina? Opłaca się robić rekuperator po drugiej stronie maty czy gra nie warta świeczki?

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 09 kwie 2015, 20:25

krismilka pisze:Opłaca się robić rekuperator
nie, dobrze izolowany piecyk nie potrzebuje rekuperatora, ciepło nie jest odprowadzane na zewnątrz i nie ma czego odzyskiwać
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 09 kwie 2015, 20:36

Po drugiej stronie maty nie ale pod szamotką tak. Reneq, nad rekuperacją w takiej czy innej formie będę się upierał, gaz nie woda.
Kontakt 517355290

egojack1

Post autor: egojack1 » 10 kwie 2015, 20:41

Pytanie do użytkowników palenisk gazowych: na jakiej wysokości macie docelowo ustawione piecyki, aby wygodnie się przy nich pracowało, zaglądało, operowało w nich? Nie chodzi o dokładną wysokość w cm, ale w stosunku do ciała człowieka.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 10 kwie 2015, 21:17

Jakoś 115 cm. Tak by nie osmaliło kiełbasy, a przy okazji nie depilowało brwi. :lol:

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 10 kwie 2015, 21:58

W sam raz aby ogrzewało i topiło tłuszczyk po zimie na brzuszku. :lol:

jammo

Post autor: jammo » 16 kwie 2015, 10:50

Koledzy mam takie pytanie odnośnie izolacji piecyka.Proszę o sugestie na temat ,jak wyglądałaby sprawa izolacji rekuperatora od spodu np. cienką 2.5 cm warstwą włókniny.Mój piec z zewnątrz będzie dość dobrze wyizolowany, od palnika jest warstwa 3 cm płytek szamotowych + 5 cm włókniny ceramicznej pomiędzy obudową a płytkami, ale wiadomo ,że gorące powietrze w rekuperatorze nagrzewa metal ,czyli obudowę a ta z kolei oddaje ciepło na pomieszczenie .Z waszych relacji wynika , że po jakimś czasie piecyk jest dość gorący a ja chciałbym uniknąć zwiększania przez to temperatury w pomieszczeniu , natomiast kształt mojego piecyka pozwołił by bez problemu na jego izolację od spodu. Czy izolowanie jest w ogóle wskazane dla rekuperatora, czy izolując rekuperator, powietrze w nim nie będzie osiągało za wysokiej temperatury,przez co mogło by źle wpłynąć na pracę palnika, proszę o opinie.
jammo

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 16 kwie 2015, 11:57

Wczoraj podłożyłem włókninę między rekuperator i szamotki na podłodze by spłycić piecyk. Dziś szybciutko ją wyciągnąłem. Powietrze w rekuperatorze zbyt wolno mi się nagrzewało. Szkoda gazu. Od spodu możesz rekuperator wyizolowac i nie koniecznie włókniną ceramiczną, wystarczy wełna mineralna.
Kontakt 517355290

jammo

Post autor: jammo » 16 kwie 2015, 12:36

wiem, ale ja mam tych kawałków włókniny aż zanadto, tak że nie ma problemu.Kupiłem pół kartona a gość mi przysłał cały karton ,chyba chciał sobie zrobić porządki :D .w takim razie zrobię izolację też od spodu, pozdro :)
jammo

krismilka

Post autor: krismilka » 28 kwie 2015, 16:21

Witam.
Od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem wykonania porządnego piecyka gazowego na włókninie (od egojacka tak to jest reklama). W końcu przyszła pora, gdy młot czeka aż kotwy złapią ja ruszam z piecykiem.
Wybrałem konstrukcję tak jak wszyscy - butla po propan butanie i rekuperator pod podłogą z płytek szamotowych. Niestety miałem poważne problemy z dorwaniem butli złomowanej a nowej przecież nie będę kupował żeby ciąć. Wybrałem bojler (mam do nich sentyment :D ) o identycznej średnicy ale dłuższy. Rekuperator tak jak egojack zrobiłem z profilu 60x60 4 mm. Drzwiczki na prowadnicach z rozciętych profili 60x60 i drzwiczki które już wcześniej miałem zmontowane. Z tego co widziałem to bojler ma cieńszą ściankę 2,5 mm a butla jest solidniejsza ale chyba to nie wpłynie na finał.
Jeszcze piecyk nie skończony, jutro zajmę się tylną klapą i drzwiczkami do tyłu. Potem włóknina, cyrkon i heja testujemy :D

Parę zdjęć
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 28 kwie 2015, 21:46

mi się wydaje czy ty te profile zaspawałeś na równo wszystkie razem?

egojack1

Post autor: egojack1 » 29 kwie 2015, 06:38

krismilka, Piszesz, że spawało się ciężko, ale nie widzę śladów robót przygotowawczych przed spawaniem (chyba, że źle widzę). Bojler był ocynkowany, a spawanie ocynku to po pierwsze katorga, po drugie opary z rozgrzanych związków cynku są silnie trujące (przy cieciu i szlifowaniu zresztą też, ale przed spawaniem należało zeszlifować ocynk przy miejscach spawanych) ;)

krismilka

Post autor: krismilka » 29 kwie 2015, 08:10

Najpoważniejszy problem to spawarka z 1978 r, nie trzyma mi amperażu, raz spawa normalnie, raz nie idzie otrzymać łuku a czasem jedzie tak że przepala materiał.
Ok dziś oczyszczę tarczą zobaczę jak będzie. Ze mnie taki jest spawacz jak i kowal - początkujący. Faktycznie nie przygotowałem materiału pod spawy teraz będę to robił (mam nadzieję że nie zapomnę)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”