takie tam do przeczytania
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Jeżeli po wystawieniu na aukcji niektórzy doradzali co zrobić, żeby miecz wyglądał na jeszcze starszy, to albo umieścił wiadomość o tym, że jest to replika, albo ci ludzie nie mieli problemu z ustaleniem tego. Dlaczego więc specjaliści i policja nie mogą sobie z tym poradzić. Myślę też, że potencjalnemu klientowi chciał go sprzedać jako replikę i takowej cenę ustalał.
Doświadczenie to coś co zdobywamy zaraz po tym jak było nam potrzebne ;-)
Śmiać się czy płakać, sam nie wiem. Nierozgarnięcie polskiej policji jest specyficzne i chyba jedyne taki na świecie. Zawsze twierdziłem, że do policji idą lenie, nieuki i ludzie pozbawieni wyobraźni i wszystkiego tego co odróżnia nas od pitekantropusa.
Przecież uprawiając średniowieczne rzemiosło na średniowiecznym kowadle, klepiąc średniowiecznymi młotkami to nic innego wyjść nie może jak średniowieczny miecz. 
Ze dwa tygodnie temu czytałem że babka chciała przywieźć z Ukrainy
parę wyrobów z brązu,oczywiście dzielna policja ją złapała.
Jako najcenniejszy eksponat uznali krzyż chrześcijański z brązu
pochodzący jak wydatowali specjaliści z 350r.p.n.e.
Co do miecza - Wystawiał go "Murarz" z tego co pamiętam.
Albo jakiś podobny nick miał.
Jak bym był ślepy na jedno oko i patrzył z daleka
to może bym uwierzył ze to oryginał.
W opisie chyba nie napisal że to współczesny wyrób
ale też nie napisał że to oryginał.
parę wyrobów z brązu,oczywiście dzielna policja ją złapała.
Jako najcenniejszy eksponat uznali krzyż chrześcijański z brązu
pochodzący jak wydatowali specjaliści z 350r.p.n.e.
Co do miecza - Wystawiał go "Murarz" z tego co pamiętam.
Albo jakiś podobny nick miał.
Jak bym był ślepy na jedno oko i patrzył z daleka
to może bym uwierzył ze to oryginał.
W opisie chyba nie napisal że to współczesny wyrób
ale też nie napisał że to oryginał.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2015, 09:13 przez Dara, łącznie zmieniany 1 raz.
Haha, a jak ktoś wykuje np. toporek ze starego żelaza, jakie można zobaczyć np. na stronie Ludoszy, to co? Wtedy będą prześladować takiego kowala? I będzie musiał udowadniać, że nie jest wielbłądem? To jakiś absurd. A co z wszystkimi pasjonatami odtwarzającymi dawne rzemiosła, jeżdżącymi na festiwale typu Grzybowo, czy Ląd? A tak poza tym, nawet, jeśli ktoś ma oryginał, to co to za przestępstwo? Dlaczego w innych krajach można posiadać zabytki w prywatnych kolekcjach i nimi handlować, a Polsce nie? Wielu takich kolekcjonerów dobrowolnie oddaje swoje eksponaty do badań - bo nie muszą się obawiać, że "władza" im to ukradnie.
A co do Policji, to jest ona potrzebna - po to by chronić Wolność, Własność i bezpieczeństwo obywatela. To, że w Polsce policjanci często te wartości gwałcą, zamiast ich strzec, wynika z komunistycznej tradycji tej formacji. Powoli to się zmienia, są młodzi Policjanci, którzy widzieli cywilizowane kraje i szacunek do człowieka jest dla nich ważniejszy niż statystyki. Szkoda tylko, że są w mniejszości...
Rozpisałem się, ale po siedmiu latach w UK, Polska wydaje mi się skansenem PRL'u... Ludzie, przed następnymi wyborami przyjrzyjcie się, kto proponuje najwięcej Wolności i zasady Cywilizacji Zachodu...
A co do Policji, to jest ona potrzebna - po to by chronić Wolność, Własność i bezpieczeństwo obywatela. To, że w Polsce policjanci często te wartości gwałcą, zamiast ich strzec, wynika z komunistycznej tradycji tej formacji. Powoli to się zmienia, są młodzi Policjanci, którzy widzieli cywilizowane kraje i szacunek do człowieka jest dla nich ważniejszy niż statystyki. Szkoda tylko, że są w mniejszości...
Rozpisałem się, ale po siedmiu latach w UK, Polska wydaje mi się skansenem PRL'u... Ludzie, przed następnymi wyborami przyjrzyjcie się, kto proponuje najwięcej Wolności i zasady Cywilizacji Zachodu...
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.
-
graffic