Zakątek Oshizuki
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Byłoby kilka płyt OSB. No wylewka najlepsza ale chyba nie uda mi się przekonać.
Dara masz pomysł skąd wziąć tyle gliny?
graffic osobiście też jestem za betonem
Przegadam jeszcze opcję krzesimira
bobodar ok, na zewnątrz nie pociągnę tej folii
egojack1 blacha przejdzie, juz o tym myślałem tylko boję się o ewentualne przebicie gdzieś na przewodzie albo przy spawaniu czy nie będzie problemów
Dara masz pomysł skąd wziąć tyle gliny?
graffic osobiście też jestem za betonem
bobodar ok, na zewnątrz nie pociągnę tej folii
egojack1 blacha przejdzie, juz o tym myślałem tylko boję się o ewentualne przebicie gdzieś na przewodzie albo przy spawaniu czy nie będzie problemów
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom
Wtedy dalbym styropian na to glinke i piasek juz na plyty/kostke zeby uszczelnic. Myslicie ze oprocz betonu dawac cos pod kowadlo?
-
graffic
Oshi - jak chcesz kostkę układać to nie dawaj takiej kombinacji...(styropian, glina, płyty... bo będziesz miał gów...no a nie posadzkę - glina dostanie wilgoci z zaczeni się uplastyczniać)
jak chcesz bawić się gliną to jest inna kombinacja warstw... zaczynasz od żwiru grubego, później drobny, a później polepa (czyli glina wymieszana z sieczką słomianą, sierścią królika itd.) - chodzi o odcięcie wody od gliny - (stąd żwiry jako warstwa separująca)
zrób podbudowę z tłucznia (frakcja min. 5-25 mm) i nie jakiś tam gruby żwir płukany (bo to otoczaki) tylko taki łamany jak z kamieniołomu, by miał "ostre krawędzie" - daj tego ok 15-20 cm, ubij to i wyrównaj, na to drobny żwir pod kostkę lub płyty chodnikowe - na takim podkładzie możesz przenosić duże obciążenia, o kowadłach było pisane więc nie będę się powtarzał
jak chcesz "ciepła" posadzkę tzn. izolowaną termicznie to zrób jak pisałem powyżej
jak chcesz bawić się gliną to jest inna kombinacja warstw... zaczynasz od żwiru grubego, później drobny, a później polepa (czyli glina wymieszana z sieczką słomianą, sierścią królika itd.) - chodzi o odcięcie wody od gliny - (stąd żwiry jako warstwa separująca)
zrób podbudowę z tłucznia (frakcja min. 5-25 mm) i nie jakiś tam gruby żwir płukany (bo to otoczaki) tylko taki łamany jak z kamieniołomu, by miał "ostre krawędzie" - daj tego ok 15-20 cm, ubij to i wyrównaj, na to drobny żwir pod kostkę lub płyty chodnikowe - na takim podkładzie możesz przenosić duże obciążenia, o kowadłach było pisane więc nie będę się powtarzał
jak chcesz "ciepła" posadzkę tzn. izolowaną termicznie to zrób jak pisałem powyżej
Ruszyło wszystko z kopyta. Podłogę zrobiłem tak jak mówiłem dam tylko blachę na połowie. Zrobiłem stół, zostało mi dodać jedną nogę i wzmocnienia. Zrobiłem stojak na młotki żeby nie wisiały na kowadle, skróciłem palenisko. tak śmiejcie się ze jest krzywo przyspawane- zauważyłem już po fakcie ^^ Nowy nabytek: imadełko które zakupiłem od jednego z forumowiczów (czeka na montaż):)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
egojack1
Warsztat juz prawie skonczony, musze cos zrobić tylko z okapem bo nie ma ciągu. Podwyzsze komin i zrobie ścianki z szamotki zeby odizolować od ścian z blachy. Wczoraj odebrałem naklejki ze swoim logiem do wytrawiania. Testowałem już, wychodzi bardzo fajnie. Niestety ploter nie poradził sobie z pierwszą wersją mojego znaku- musiałem trochę uprościć 
Warsztat juz na protej do wykończenia.
Niedługo prasa- a właściwie praseczka
, wtedy będzie wylewka,
-Zamocowanie imadła- chyba zrobię płytę z betonu i zabetonuję w nim słupek drewniany( żeby było chociaż trochę mobilne).
Doprowadzenie prądu anie ciągnięcie przedłużacza i zrobienie porządnego oświetlenia
No i problem z okapem. Powiększyłem komin i dalej nie ma ciągu. W poniedziałek zacznę murowanie szamotkami kąta w rogu, żeby ścianoblachy mi nie grzało. Co mogę tam jeszcze zrobić żeby był ciąg? Obniżyć ten okap? Ważną sprawą jest to ze komin nie wychodzi pionowo w górę tylko jest przymocowany pod kątem pi razy drzwi prostym do ścianki okapu która jest prostopadła do paleniska
Niedługo prasa- a właściwie praseczka
-Zamocowanie imadła- chyba zrobię płytę z betonu i zabetonuję w nim słupek drewniany( żeby było chociaż trochę mobilne).
Doprowadzenie prądu anie ciągnięcie przedłużacza i zrobienie porządnego oświetlenia
No i problem z okapem. Powiększyłem komin i dalej nie ma ciągu. W poniedziałek zacznę murowanie szamotkami kąta w rogu, żeby ścianoblachy mi nie grzało. Co mogę tam jeszcze zrobić żeby był ciąg? Obniżyć ten okap? Ważną sprawą jest to ze komin nie wychodzi pionowo w górę tylko jest przymocowany pod kątem pi razy drzwi prostym do ścianki okapu która jest prostopadła do paleniska
-
egojack1