Pierdołki Dracoriana
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
A już myślałem że przymierzasz się na zmianę FK na https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... mrqUB9p4lQ 
- Dracorian
- forumoholik
Wczoraj trochę kucharzyłem
[przepraszam za jakość zdjęcia,ale to akurat trefnym urządzeniem robione i forum strasznie je ściemniło bez otwierania,jak bym robił zdjęcie zasłaniając obiektyw palcem]
Jak na razie hartowanie wygląda dobrze.Pierwszy raz kiedy hartowałem coś dłuższego i pierwszy raz w oleju [przecinaków nie liczę].Testy dzisiaj więc zobaczę co to jest warte.
Jak na razie hartowanie wygląda dobrze.Pierwszy raz kiedy hartowałem coś dłuższego i pierwszy raz w oleju [przecinaków nie liczę].Testy dzisiaj więc zobaczę co to jest warte.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2015, 11:21 przez Dracorian, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
- Dracorian
- forumoholik
Po kuciu nagrzałem do pomarańczowego,przetrzymałem chwilę w palenisku i oba narzędzia mordu wsadziłem w piach zakopując je.Po ok.30 min mogłem chwycić w dłoń więc wyciągnąłem.Następnie nagrzałem do temperatury gdzie magnes nie chwytał.W przypadku grotu do czerwonego,a noża pomarańczowego.No i łup w olej.Nóż w samochodowym,grot w roślinnym [samochodowy jest ble...ubrudził mi podłogę i kowadło trochę,zużyję ten który mam,ale więcej o niego upominać się nie chcę]Potem między dwa płaskowniki i czuciem ściskałem ściskami.Następnie do piekarnika w 180 stopniach na 1:40 godz.
- Dracorian
- forumoholik
Więc ot..na wojnę mogę się już wybrać 
Nóż kabłąkowy ze sprężyny od komunistycznego łóżka.
Hartowany w oleju samochodowym i odpuszczany w 180 C przez 1,40 godz.
Dłu. całkowita-37 cm
Dłu. rękojeści 12 cm
Dłu. ostrza-25 cm
Szerokość ostrza na początku to 2,3 cm,a przy końcowym ścięciu 2,2 cm
Grot włóczni z grubej zbrojeniówki.Hartowany w oleju roślinnym i odpuszczany tak samo jak nóż.[wybaczcie zapomniałem zmierzyć
]W planach mam jeszcze odchudzić drzewc,aby lepiej się go trzymało.
Wrażenia:
Nóż-sprawuję się bardzo dobrze,świetnie tnie bez tępienia.Test na blasze spowodował uszczerbienie jednak nóż całkiem głęboko się wciął [powinienem mocniej odpuścić]
Włócznia-cięcia i pchnięcia są bardzo dobre.W starciu z blachą koniec nie uszczerbił się ani trochę.Jedynie przy rzucaniu końcówka potrafi się mocno zgiąć.Nie jest zbyt gruba,a ciężar drzewca dodaję resztę [no cóż to nie oszczep].Jednak przy pchnięciach się nie zgina.
Jednym słowem-sukces.Jak na pierwsze kucie tych o to przedmiotów i pierwsze w życiu pełne hartowanie i odpuszczanie jestem bardzo zadowolony.
Śmiertelne są z nożem przekonałem się na własnym palcu [trzeba by kiedyś pochwę dorobić].
Nóż kabłąkowy ze sprężyny od komunistycznego łóżka.
Hartowany w oleju samochodowym i odpuszczany w 180 C przez 1,40 godz.
Dłu. całkowita-37 cm
Dłu. rękojeści 12 cm
Dłu. ostrza-25 cm
Szerokość ostrza na początku to 2,3 cm,a przy końcowym ścięciu 2,2 cm
Grot włóczni z grubej zbrojeniówki.Hartowany w oleju roślinnym i odpuszczany tak samo jak nóż.[wybaczcie zapomniałem zmierzyć
Wrażenia:
Nóż-sprawuję się bardzo dobrze,świetnie tnie bez tępienia.Test na blasze spowodował uszczerbienie jednak nóż całkiem głęboko się wciął [powinienem mocniej odpuścić]
Włócznia-cięcia i pchnięcia są bardzo dobre.W starciu z blachą koniec nie uszczerbił się ani trochę.Jedynie przy rzucaniu końcówka potrafi się mocno zgiąć.Nie jest zbyt gruba,a ciężar drzewca dodaję resztę [no cóż to nie oszczep].Jednak przy pchnięciach się nie zgina.
Jednym słowem-sukces.Jak na pierwsze kucie tych o to przedmiotów i pierwsze w życiu pełne hartowanie i odpuszczanie jestem bardzo zadowolony.
Śmiertelne są z nożem przekonałem się na własnym palcu [trzeba by kiedyś pochwę dorobić].
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ładny grot. Z jednego kawałka czy rurke dospawywałeś? Rada: Jak chcesz zrobić zdjęcia na których cokolwiek widać to poczekaj na dobre światło- nawet następnego dnia a nie po zmierzchu i poćwicz na paczce zapałek łapanie ostrości na przedmiocie :]
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom