Kilka(set?) pytań początkującego

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Karcharot

Kilka(set?) pytań początkującego

Post autor: Karcharot » 30 cze 2015, 22:48

Powitać!

Spore grono ma swój temat w galerii, ja czuje że będę potrzebował swojego do zadawania miliona głupich(i nieraz tych mniej głupich) pytań. Mam nadzieję, że nikt się nie pogniewa, że temat w tym dziale powstał, ale w sumie wydał mi się najbardziej odpowiedni z braku jakiegoś takiego typowego do pytań ogólnych.

Na początek chciałem się pobawić nieco w wycinanie i szlifowanie, ale pojawił się pewien problem- potrzebne mi 50hs.
Czy ktoś z okolic Torunia lub szerzej kujawsko-pomorskiego podpowie gdzie w okolicy można niedrogo dorwać? Podzwoniłem po firmach z Torunia które znalazłem w googlach i wszędzie mówili, że nie ma i tyle.

A jeśli nikogo z tych okolic nie ma i nie wiadomo gdzie to można lokalnie kupić to gdzie zamówię możliwie tanio przez internet?
Najchętniej 7x500x1200 ale nie wiem czy nie byłoby problemów z przesyłką, wtedy to i 7x500x900 mnie zadowoli.

Pozdrawiam!

PS: obiecuję, że kolejne posty będą znacznie krótsze i nie tak pokręcone :D

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 30 cze 2015, 23:24

Złom, resory

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 01 lip 2015, 21:04

A dlaczego :P potrzebne ci 50hs ?
Lepsze jest wrogiem dobrego

Karcharot

Post autor: Karcharot » 02 lip 2015, 12:43

Oshizuka no wydaje mi się, że jednak na złomie (ani w postaci resorów) nie dostanę interesującego mnie materiału w interesującym mnie wymiarze. Nie mam ani odpowiedniej wiedzy na razie ani sprzętu do przekuwania resorów czy innego złomu, więc szukam hurtowni/składu gdzie kupie to co mi potrzebne.

Bey- jeśli tam miało być "do czego" to po prostu chce sobie zrobić mieczopodobną ozdobę na ścianę, tak dla wprawy i frajdy. A konkretnie 50hs bo to ścirwo ma być dość sporawe i nie wyglądać na zrobione z "blaszki".

Więc nadal podtrzymuje pytanie, gdzie kupie możliwie najtaniej 50hs w wymiarach 7x500x1200 lub 7x500x900 ? No chyba, że się mylę, i coś takiego na złomie można znaleźć, to poproszę tylko o potwierdzenie i zabieram się za przekopywanie :)

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 02 lip 2015, 13:14

To skoro nikt strzelać z tego nie będzie to bez sensu robić ozdobę z dobrej stali-nie lepiej kupić Ci zwykły interesujących Cię wymiarów płaskownik?
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Karcharot

Post autor: Karcharot » 02 lip 2015, 15:13

Może i lepiej, trudno mi powiedzieć.

Generalnie szukałem tej konkretnej stali "bo dobra" :D Nie wiem jak tam się nadają do takich rzeczy inne rodzaje stali, ale chciałbym żeby ten "miecz" przy długości całkowitej około 120cm i szerokości około 10cm przy grubości 7mm (chociaż teraz widzę że jedynie 6mm udało sie znaleźć) nie gibał się jak arkusz blachy i nie zgiął się jakby zleciał ze ściany bo i taką sytuację już raz miałem z jakimś kupnym szitem.
Ale jeśli jakiś inny materiał sprawdzi się w tej funkcji to jestem jak najbardziej otwarty na propozycję i będę za nie wdzięczny :)

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 03 lip 2015, 00:01

Jutro zmierzę pióro resora które mam, wydaje mi sie ze może oscylować w tych granicach( na pewno grubość i szerokość). Musiałbyś być geniuszem jeśli pierwszą Twoją wykutą rzeczą byłby udany miecz- powodzenia !- serio ;) Resor to 50HF/ 50HF . No raczej tylko jako ozdoba na ścianę bo cytując Nomada" Resor potrafi pęknąć bo może być przepracowany", czy jakoś tak to leciało- więc jeśli długie ostrze do walki to odradzałbym, na ścianę oczywiście się nadaje w 100%, jako materiał do ćwiczeń również.
Teraz doczytałem że nie masz sprzętu do przekuwania resorów. Jeśli Ci nie przeszkadza otworek/ dwa fi około 10mm to nie musisz przekuwać. Rozumiem, że to ma być miecz wycinany? Tak BTW to prostą kotlinkę kowalską nie tak trudno zrobić ;)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 03 lip 2015, 00:06

Karcharot pisze:
Więc nadal podtrzymuje pytanie, gdzie kupie możliwie najtaniej 50hs w wymiarach 7x500x1200 lub 7x500x900 ? N)
Czy aby w szerokości nie machnąłeś się o jedno zero?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 03 lip 2015, 06:18

Resora nie polecam, prawdopodobnie pęknie pierwszego dnia naparzanki. Wiem bo temat przerobiłem. :)

graffic

Post autor: graffic » 03 lip 2015, 08:18

Banan - może kolega chce wyciąć cały kształt - zamiast przekuć krzywiznę z płaskownika ?

Awatar użytkownika
Obi_wan_0
Kontakt:

Post autor: Obi_wan_0 » 03 lip 2015, 09:02

Planujesz hartowac ? Jeżeli nie to rób ze zwykłego płaskowniki. Jeżeli nic nie znajdziesz, a nadal będziesz chciał sprezynowke to moge Ci kawałek 50hf z blachy 5mm odsprzedac.
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD

Karcharot

Post autor: Karcharot » 03 lip 2015, 14:36

No to po kolei

Oshizuka- tak, to ma być miecz wycinany, za bardzo sprzętu nie ma, ale zrobić kotlinkę to nie problem, wiem.

BANAN- nie, chciałbym kupić blachę o wymiarach 7mm na 50cm na 120cm (juz sie udało znaleźć, ale niestety w całym arkuszu 1x2m.. jakoś będę musiał przeżyć :) )

Jacek-Sz- to ABSOLUTNIE nie będzie służyło do naparzanki! Nie chce zostać kaleką ani przyczynić się do tego żeby ktoś nim był!

Graffic- takie było podstawowe założenie, wyciąć, obrobić, cieszyć oczy.

Obi_wan_0 - dziękuje serdecznie :) Czy planuje hartować...hmm.. i tu kolejne pytanie się pojawia- trzeba? jest sens? Jeśli odpowiedź brzmi tak, no to planuje :)

Co do zwykłego płaskownika- boje się, że przedmiot zrobiony z "gównolitu" jak to tu się ładnie określa własnie na taki będzie wyglądał, czyli na kawałek blachy o jakimś kształcie. No chyba że to tylko niesłuszne obawy? Chciałbym uzyskać przedmiot w miarę wytrzymały, który mimo swojej długości nie będzie się "gibał" jak kawałek blachy. Uważacie, że 50hs to przesada? Można z czegoś innego to robić? Widziałem gdzieś w odmętach internetu, że ktoś takie miecze na ścianę, ale z tych nieco wytrzymalszych robił z hardoxu (nie wiem którego)... Jakiś inny materiał wchodzi jeszcze w grę?

Pozdrawiam

PS: podkreślam jeszcze raz, to NIE BĘDZIE służyło do walki, robienie broni białej użytkowej zostawię osobom które się na tym znają i które robią ją dobrze :)

graffic

Post autor: graffic » 03 lip 2015, 15:16

Karcharot

wycinanie tego typu kształtu jest słabym pomysłem (wycinanie z blachy - chyba że robisz to na maszynie - od wyrzynarek taśmowych, a skończywszy na laserze - możliwości jest wiele)
prościej jest uzyskać krzywiznę poprzez uderzanie po jednej stronie płaskownika (możesz to sobie przetestować na dowolnym kawałku płaskownika w celu nabrania wprawy) - wycinanie takiej klingi (głowni, brzeszczoty, stali) - jest nieuzasadnionym marnotrawstwem materiału (dużo odpadu)

ad sztywności - sztywność nawet ze słabej jakości stali możesz uzyskać poprzez zrobienie zbroczy, strudzin lub kombinacji, poza tym kwestia samego kształtu klingi w przekroju (jeśli mówimy o klingach zakrzywionych (szabelnych) - to jest wiele profili przekrojowych które był i są charakterystyczne dla tego typu głowni

oczywiście pojawia się kwestia wykonania zbroczy i strudzin (czyli rowków w klindze) ale to osobny temat

jak masz płaską głownie (w przekroju w postaci trójkąta - klina) - to niestety żeby coś takiego nie było "wiotkie" musi być wykonane z w miarę dobrego materiału (ale jest to trudniejsze do wykonania / obróbce

pooglądaj sobie prace np. Kowmala, Nomada i innych kolegów (tu na forum) lub poszukaj na necie

ad hartowania - jeśli to ma wisieć na ścianie - nie hartowałbym - jeśli użyjesz wysokogatunkowych / wysokojakościowych stali - to przy nieumiejętnym hartowaniu może Ci zwyczajnie klinga pęknąć - a skoro nie ma mieć to walorów użytkowych - to jest to zbędna czynność

Karcharot

Post autor: Karcharot » 03 lip 2015, 15:44

Dzięki graffic za obszerną wypowiedź :)

Zastanawiałem się właśnie tez nad zleceniem wycięcia bo to i na tarczach zaoszczędzę i na czasie i na pewno na materiale. Tylko też nie bardzo mam pomysł ile to może kosztować tak pi razy drzwi... czy mówimy tu o kosztach rzędu 20zł czy 200. Bez projektu w autocadzie nie doprosiłem sie w firmach nawet o podanie przedziału cen których mógłbym się spodziewać a na jego zrobienie nie mam obecnie czasu :/

Głownia będzie właśnie płaska i dlatego cały czas obawiam się tej "blachowatości".
A mogę się jeszcze spytać co sądzisz/sądzicie o blasze grubości 6mm? Nie za mało będzie na ten rozmiar głowni?

Galerie przeglądałem, dlatego nawet nie chce tego czegoś mojego mieczem nazywać jak tu tylu znakomitych speców jest :) Ot ozdoba mieczopodobna

Awatar użytkownika
Obi_wan_0
Kontakt:

Post autor: Obi_wan_0 » 03 lip 2015, 15:50

Nie rozumiem czemu zastosowanie lepszej stali ma zwiększyć sztywność. Moduł Younga dlai większości stali jest na podobnym poziomie, więc możemy na sztywność wpłynąć tylko geometria. Inna sprawa odkształcenia trwale zależne od granicy plastyczności na ktora też wpływ ma hartowanie .
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”