Obi_wan_0
moduł modułem - ma znaczenie, ale mniejsze, jak podstawisz do wzoru na sztywność moduł Younga dla stali E=205 GPa - to wyjdzie Ci prosta zależność - że sztywność zależna jest od pola przekroju - i z tym się zgadzam, ale w tym wypadku ważniejsza jest granica wytrzymałości i plastyczności stali (stąd napisałem w skrócie myślowym że lepsza stal=większa twardość/mniejsza plastyczność=mniejsza podatność na odkształcenia - tzn. w uproszczeniu będzie bardziej "sztywna")
należałoby jeszcze przeanalizować: model sił działających na klingę (kierunek, wielkość sił, czas trwania, opory powietrza), moment bezwładności układu w odniesieniu do pola przekroju, powiązanie pędu i jeszcze parę innych drobiazgów które miałby wpływ na ocenę - dot. sztywności (bo założenie było takie: że człowiek wykonuje ruch w bok klingą gwałtownie i nagle zatrzymuje) co w takim przypadku wg Ciebie będzie najważniejsze, jaki czynnik ? moduł sztywności ?
Kilka(set?) pytań początkującego
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Nie pole, lecz moment bezwładności. Pisałem o granicy plastycznosci jak i geometrii, więc nie rozumiem pytania, ale moim zdaniem udarnosc i granica plastycznosci. Dlatego myślę że użycie 50hs i nie hartowanie da podobny efekt jak stal konstrukcyjna.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2015, 00:15 przez Obi_wan_0, łącznie zmieniany 1 raz.
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD
BANAN- mieczopodobny, a dokładniej to z tzw "chińskich bajek" (nie pisałem tego, bo wiem jak to często jest odbierane i jak odbierane są osoby które za coś takiego się biorą, a ja po prostu na początek chce połączyć przyjemne z pożytecznym i czegośtam się poduczyć robiąc go)
Obi_wan_0 Mimo przejrzenia sporej części tego forum, moja wiedza do zbyt okazałych generalnie w tej dziedzinie nie należy... wyszedłem moim zdaniem z "logicznego" założenia, że jak stal lepsza to i mniej się będzie gibać... jeśli tak nie jest to dziękuję za wyprowadzenie z błędu
Graffic, pobawię się tym z 10 lat i ponownie przeczytam Twój post, może wtedy coś z niego zrozumiem
Bey tak tzn jak? Wszelkie dyskusję mile widziane do czasu gdy od czasu do czasu uda mi się przemycić kolejne z durnych pytań i może nawet uzyskać odpowiedź
Pozdrawiam!
Obi_wan_0 Mimo przejrzenia sporej części tego forum, moja wiedza do zbyt okazałych generalnie w tej dziedzinie nie należy... wyszedłem moim zdaniem z "logicznego" założenia, że jak stal lepsza to i mniej się będzie gibać... jeśli tak nie jest to dziękuję za wyprowadzenie z błędu
Graffic, pobawię się tym z 10 lat i ponownie przeczytam Twój post, może wtedy coś z niego zrozumiem
Bey tak tzn jak? Wszelkie dyskusję mile widziane do czasu gdy od czasu do czasu uda mi się przemycić kolejne z durnych pytań i może nawet uzyskać odpowiedź
Pozdrawiam!
Grunt to dobre nastawienie. Zielony jestem jeśli chodzi o miecze, ale na początek to na ścianę robiłbym ze stali konstrukcyjnej ( st3 a teraz to ma chyba oznaczenie s235 ). Materiał łatwo dostępny, łatwy w obróbce, nie wygnie się na ścianie na pewno. A jak voś nie wyjdzie to na złom mniejszy żal wywalić. Choć oczywiście życzę samych sukcesów. 
Doświadczenie to coś co zdobywamy zaraz po tym jak było nam potrzebne ;-)